Sinds 1999 hebben we op Vegatopia een ruime hoeveelheid thematische kerstmenu's gepubliceerd, die je allemaal hier in ons Kerstarchief kunt vinden. Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben we het archief onderverdeeld in zeven categorieën, die je via het menu kunt selecteren. Daarnaast kun je ook gewoon vanaf deze pagina álle menu's doorbladeren. Ook vind je in het archief lekkere desserts en bakinspiratie.
Dit menu is samengesteld op basis van wat ik zelf in Portugal heb gegeten, zowel in restaurants als bij mensen thuis. Het zijn allemaal traditionele gerechten, die vooral thuis bereid worden. Er zijn geen aanpassingen gemaakt om ze vegetarisch te maken: hoewel het land een sterke vlees- en viscultuur heeft, zijn er ook een aantal gerechten die, zij het toevallig, vegetarisch zijn. Het aperitief komt van het eiland Madeira, de rest van het menu komt van het vasteland van Portugal.
Zoveel mensen, zoveel smaken. Maar als het om eten gaat kennen we vijf basissmaken die de tong kan waarnemen. Zout, zuur, bitter, zoet en umami. Deze laatste is de minst bekende van de vijf en geeft hartigheid aan ingrediënten en gerechten. Of je nu een zoetekauw bent of een zoutfreak: de ene smaak kan niet zonder de ander. Door te combineren en af te wisselen ontstaan juist extra interessante en diepe smaken. Denk aan de het korreltje zout in de caramel, of het bitterzoet van chocola. Maar dit kerstmenu gooit alles juist overboord en belicht slechts één smaak per gang. Dat betekent niet dat er geen lepeltje suiker voorkomt bij de gang umami of dat de zoutmolen niet te pas kwam aan het zoete gerecht, maar wel dat iedere uitgelichte smaak optimaal vertegenwoordigd wordt. En natuurlijk draaiden we de boel flink om, dus geen zout hoofdgerecht of zoet dessert. Zoveel gangen, zoveel smaken dus.
Is het een brunch of een high tea? In ieder geval is dit menu een goed excuus om een hele middag in goed gezelschap aan tafel te zitten. De eerste gang is warm en hartig, met soep, bierbrood en kaas uit de oven. Deze wordt gevolgd door een koude gang met wortelquiche, kruidige aardappeltjes en gevulde champignons. Daarna komen de zoete gerechten, die eveneens winterse specerijen bevatten, zoals de kerstig exotische vijgen met sinaasappelroom. Het middagse eetfestijn wordt afgesloten met een verse pot kerstthee en zelfgemaakte truffels. Tussendoor is er voldoende tijd om bij te praten of een pauze in te lassen.
Turducken: een kip in een eend in een kalkoen. Het is een Amerikaans Thanksgiving-gerecht, maar de oorsprong is al veel ouder: in de Middeleeuwen hielden mensen er al van om zo veel mogelijk beesten in elkaar te stoppen en zelfs de Romeinen schijnen daar een handje van te hebben gehad. In de Victoriaanse tijd lieten rijke Britten hun keukenpersoneel een Victorian Goose of Pandora's Cushion maken: een gans gevuld met een kip gevuld met een fazant gevuld met een kwartel.
Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet met beesten, het is minstens zo feestelijk om het met groenten te doen. Wij maakten een savooiebloempoen: een savooiekool gevuld met een pompoen gevuld met een bloemkool.
Voor explosies moet je op Sicilië zijn. En dan hebben we het natuurlijk niet over de maffia of de Etna, maar over smaakexplosies. De Siciliaanse keuken heeft een van de oudste en veelzijdigste kooktradities van Italië. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten, zoals bijvoorbeeld de kazen, arancini en caponata. Maar het bekendst is Sicilië om zijn desserts en zoetigheden. Cannoli gevuld met ricotta en cassata met felgekleurd marsepein. Zet de verwarming een graadje hoger en waan je in mediterrane sferen.
"Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan", schreef de dichter Hendrik Marsman. Denkend aan Holland zie ik vooral kaas, stamppot en drop. Maar Nederland heeft veel meer te bieden. In dit oer-Hollandse kerstmenu vind je alleen ingrediënten uit eigen land die je vervolgens op een minder traditionele manier transformeert tot waardig kerstgerecht. Vergeet dus de zwarte peper, citroen, olijfolie en chocolade maar. Haal je boodschappen bij de lokale boer of uit je eigen groententuin, draai Volendamse zangers op maximaal volume en bereid dit menu. Want wat van dichtbij komt is namelijk verrassend lekker!
Je kunt met Kerst vluchten. Naar een zonnig oord, waar het helemaal niet opvalt dat het Kerstmis is (behalve dan die manshoge kerstboom in de lobby van je vijfsterrenhotel en de kalkoen op het speciale kerstmenu, waarop dan gelukkig ook Thaise curry met tofu prijkt). Of je kunt naar kerstig Londen gaan, waar op Eerste Kerstdag alles, maar dan ook alles, dicht is - zelfs de metro’s rijden niet. Meer dan wandelen door een mistige, verlaten stad zit er niet op, ook wel eens aardig voor een keer. Maar je kunt je ook gewoon verschansen in je eigen huis. Gezellig met z’n tweeën, met lekker eten in huis. En een fijn kerstmenu.
Veganistisch eten saai, ascetisch of onaantrekkelijk? Nou, nee. Met dit zesgangendiner laat gastredacteur Jaga N.A. Argentum zien dat het héél anders kan.
Dit diner van de Zes Herinneringen roept bij iedereen andere herinneringen op, maar laat op iedereen een geweldige indruk achter!
Een kerstdiner moet leuk zijn voor iedereen die aan tafel zit. Met dit menu heb je tijdens elke gang iets leuks op je bord, en het is nog lekker ook!
Meta van Gijn van Not My Lunch maakte voor Vegatopia dit kerstmenu. Geweldig voor kinderen, maar ook voor grote mensen!
De Echte Luie Huisvrouw gaat natuurlijk uit eten met de kerst. Geen kookwalmen, geen afwas en geen stress over mislukte maaltijden.
De In Iets Mindere Mate Luie Huisvrouw (of Huisman, we willen niet discrimineren) koopt alles kant-en-klaar in bij de supermarkt of zelfs de traiteur (ligt eraan hoe actief de pinpas al is gebruikt tijdens het shoppen voor cadeautjes).
De Gewone Luie Huisvrouw kookt wel zelf, maar dan ruim van tevoren en ook niet al te moeilijk. Het mag er natuurlijk wel imposant uitzien met bijgerechtjes en een mooi gedekte tafel!
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!