Sinds 1999 hebben we op Vegatopia een ruime hoeveelheid thematische kerstmenu's gepubliceerd, die je allemaal hier in ons Kerstarchief kunt vinden. Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben we het archief onderverdeeld in zeven categorieën, die je via het menu kunt selecteren. Daarnaast kun je ook gewoon vanaf deze pagina álle menu's doorbladeren. Ook vind je in het archief lekkere desserts en bakinspiratie.
Zie je liever niet teveel koolhydraten in je kerstmenu omdat je je daarbij beter voelt of omdat je je koolhydraten liever gebruikt tijdens Oud en Nieuw (oliebollen!), dan is dit vegetarische low carb kerstmenu iets voor jou. Per persoon bevat het menu zo’n 50 gram koolhydraten.
Als zwangere dame moet je enkele etenswaren en drankjes laten staan. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je niet bourgondisch kerst kan vieren. De onlangs geworden moeder Piek en zwangere dame Annemieke laten zien hoe je dat doet.
De Nederlandse Antillen: zuidelijker dan Maastricht, palmbomen en een zeer aangename temperatuur in december. Deze combinatie levert een menu op dat in de Nederlandse vrieskou de nodige warmte geeft, met een flinke straal Caribische zon.
Ben je een keukenkikker? Hoop je nog steeds op die ene kus waardoor je een keukenprins wordt? Jammer, dat kunnen we niet voor je regelen. Wel dit kerstmenu, dat ideaal is voor iedereen die een kluns is en voor iedereen die geen zin heeft in gestress.
Diep verscholen in onze goretex windjacks banen we ons een weg over het strand naar woeste rotspartijen, waar metershoge golven tegen te pletter slaan. Een meeuw laat zich krijsend meedrijven op de wind. We zijn in Bretagne en alle stress is uit ons hoofd verdwenen. Straks in de dorpskroeg weer lekker op temperatuur komen bij een glas cider en wat warm brood met zoute boter. Dat lekkere Bretagne-gevoel probeerden we te vangen in dit kerstmenu.
Veel relaxter dan met z'n allen opgedirkt aan tafel zitten: gooi wat kussens op de grond, trek de doos Triviant, Monopoly of Kolonisten van Catan uit de kast en maak er een gezellige spelletjesmiddag van. Maar eh... het kerstdiner dan? Vergeet het kerstdiner en maak dit hapjesbuffet met spelletjes-twist. Met het laatste onderdeel kun je zelfs weer een nieuw spel spelen.
Je diner in de open haard klaarmaken en het dan voor het knetterende houtvuur opeten. Is dat relaxed of is dat niet relaxed?
Vegatopia-koks Tertia en Maartje deden inspiratie op bij moderne Chinese restaurants over de hele wereld en stelden een menu samen dat laat zien dat de Chinese keuken van nu heel wat meer te bieden heeft dan foe yong hai en koe lo yuk.
Je kunt je ingrediënten voor een kerstmenu uit alle hoeken van de wereld laten invliegen, maar ook met seizoensproducten uit eigen land kun je iets heel feestelijks samenstellen. Kijk maar naar dit menu voor vier personen van Vegatopia-kok Monique Dubbelman.
Een kerstdiner maken betekent niet per definitie dat je uren in de keuken staat te zwoegen, zegt Vegatopia-kok Tertia Wiedenhof. Haar menu kan binnen een uur klaar zijn. Zelf zette ze de stopwatch stil op 55 minuten en 12 seconden. Terwijl ze haar gasten toch een compleet diner kon voorschotelen!
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!