Sinds 1999 hebben we op Vegatopia een ruime hoeveelheid thematische kerstmenu's gepubliceerd, die je allemaal hier in ons Kerstarchief kunt vinden. Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben we het archief onderverdeeld in zeven categorieën, die je via het menu kunt selecteren. Daarnaast kun je ook gewoon vanaf deze pagina álle menu's doorbladeren. Ook vind je in het archief lekkere desserts en bakinspiratie.
Een menu in de kleuren van de regenboog, zes gangen, van koud voorgerecht tot nagerecht. Nou is kleur in de keuken geen zeldzaamheid, ook kleur in de hoofdrol niet. Maar het ging er nu om in elke gang een andere kleur de hoofdrol te geven en alle kleuren in de juiste volgorde aan bod te laten komen. Zonder kleurstoffen uit flesjes, maar ik heb wel een trucje moeten uithalen om het blauwe gerecht te maken. Bij het maken van het menu ontdekte ik dat er makkelijke en moeilijke kleuren zijn, dat niet alle kleuren even fotogeniek zijn en dat je voorzichtig moet koken als je de kleur van een product in het gerecht wilt behouden.
In gerechten kun je de wereld rond, maar soms is het net zo leuk om dicht bij huis te blijven. In je eigen buurt is er minstens zoveel avontuur te beleven als ver weg! Daarom koken we dit jaar een kerstmenu met als thema Rotterdam. Deze Maasstad heeft vele eigenschappen en gezichten. Dit kerstmenu voor 4 personen kan niet al deze kanten belichten, maar probeert de stad geïnspireerd door een aantal woorden te vatten. Dit menu is natuurlijk extra leuk als er mensen uit 020 komen eten.
Voor dit kerstdiner heb ik me laten inspireren door de Italiaanse keuken, waaraan ik hier en daar wat Mexicaanse en Oosterse elementen heb toegevoegd. Wat dit kerstdiner nou zo leuk maakt is dat het niet al te moeilijk én makkelijk voor te bereiden en toch erg stijlvol is. Niks zweetdruppels op het voorhoofd, je hebt het hele kerstdiner geheel onder controle.
We eten allemaal graag Aziatisch, maar wat we hier geserveerd krijgen is vaak ver van authentiek. Op zich is dit geen probleem, zolang je het maar beseft. Anderzijds zijn er ook echte mooie fusiekeukens, zoals de Frans-Japanse keuken, die een echte meerwaarde kunnen bieden. Met dit kerstmenu baseren we ons op de laatste. We maken een menu dat gerechten uit de Aziatische keuken vermengt met elementen uit de klassieke keuken van Frankrijk, maar ook van Italië en Nederland. De bedoeling is om een speels, maar vooral lekker en toegankelijk menu te maken. En je kunt het met stokjes eten als je wilt.
De Ierse keuken staat bekend om haar stevige, verwarmende (eenpans)gerechten, met veelal lokale producten; de aanvoer van producten van overzee is beperkt. Zo zie je veel gebruik van kolen, aardappelen, uien, granen en zuivel. De Ierse keuken is een ideale winterkeuken, zo ook voor de kerstdagen. Dit menu is eenvoudig, gemakkelijk van tevoren te bereiden maar vooral verwarmend en smaakvol.
Dit menu brengt ons in de sfeer van de Middellandse zee en het heerlijke eten uit deze streek. Ik heb me laten inspireren door mijn vakantieherinneringen aan Italië en Griekenland. Daarom vind je elementen uit beide landen in dit menu. Het voorgerecht is veeleer Italiaans, de volgende gangen zijn Grieks. Maar in feite worden alle gerechten één geheel dat een streepje zon op tafel tovert op deze feestelijke winterdag.
Het is erg leuk wanneer iedereen bij jou komt eten voor de Kerst. Lekker kokkerellen, tafel mooi gedekt, iedereen blij. De realiteit is echter dat je vaak meer in de keuken staat dan aan tafel zit, terwijl iedereen gezellig aan het praten is en jij de helft mist. Dat kan anders.
Voor dit puur plantaardige menu gaan we de clichés niet uit de weg. Integendeel: we zoeken ze juist op! We geven er een creatieve draai aan, zodat het leuke gerechten worden die je zonder schroom op de kerstdis kunt zetten. Er is immers helemaal niets mis met de gerechten op zich, maar des te meer met de fantasieloze manier waarop ze telkens opnieuw klaargemaakt worden. De voorspelbare groentelasagne wordt zo een feestelijke lasagne met gemengde paddenstoelen. In dit menu gebruiken we veel seizoensgroenten om het lekker winters te houden. Enkel voor het dessert maken we een tropische uitzondering.
Wanneer ik voor een groot gezelschap een feestelijke maaltijd moet koken, maak ik graag een Indische rijsttafel. De gasten hebben keuze en je kan veel voorbereiden, waardoor er op de dag zelf alvast wat druk van de ketel is. Serveren kan in buffetvorm, maar het is ook leuk om een feestelijk gedekte tafel vol schalen en schaaltjes met verschillende gerechten te zetten.
De Poolse keuken heeft de laatste vijfentwintig jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger hadden de menukaarten in de restaurants de reputatie nogal eentonig te zijn. Zo voerden kool, aardappelen room en vette sauzen vaak de boventoon. In het Polen van nu heeft de mediterrane keuken zijn intrede gedaan en zijn de gerechten gevarieerder geworden. Ook wordt er meer met groenten gewerkt: tijdens ons verblijf in Krakau vorig jaar was ik erg verrast door de fantasierijke gerechten die we avond na avond geserveerd kregen. Mede hierdoor werd ik geïnspireerd om het kerstmenu van dit jaar geheel in het teken van Polen te plaatsen.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!