We koken deze week met de groenten die de lente ons te bieden heeft - en dat zijn er al heel wat. Als eerste gerecht maken we een pastasalade met koolrabi en cottagecheese en als tweede een gierstrisotto met doperwten, broccoli en hazelnoten. Op woensdag wordt het een vegan ovenschotel met prei, op donderdag een milde curry met peultjes en witte asperges. Een quesadilla met andijvie, champignons en blauwe kaas is dan weer ideaal voor op vrijdag. Op zaterdag leggen we witte asperges op de barbercue en tot slot bakken we op zondag een rabarbercake met een crumblelaagje.
Bloemkool en spinazie zijn mijn lievelingsgroenten en beide spelen een hoofdrol in deze kruidige pilao. Regelmatig staat er pilao bij ons op tafel, want het is een makkelijk , snel en verwarmend eenpansgerecht. ln 2012 schreef ik al een recept voor pilao met spinazie en tomaat, In deze versie gebruik ik duidelijk minder specerijen, die daardoor juist des te beter naar voren komen. Ook hou ik rekening met de verschillende gaartijden van de linzen, de rijst en de groenten.
Het Eurovisiesongfestival gaat van start op dinsdag, de jaarlijkse hoogmis van muziek, nationale trots en veel spektakel. Dit vieren we met een speciaal weekmenu vol anekdotes over het festival en natuurlijk de bijpassende gerechten. We starten op maandag met een aspergetaart met geitenkaas. Op dinsdag wordt het spinaziestamppot. Daarna gaan we een stuk zuidelijker met insalata pantesca. Finse spinaziepannenkoeken eten we op donderdag en op vrijdag maken we onze eigen falafel. Op zaterdag, de dag van de grote finale, verwennen we onszelf met een Turkse mezze. Afsluiter van de week is dit keer een vegan red velvet cake.
Aan zon geen gebrek de laatste dagen en zelfs weken. Dit laten we lekker doorschijnen in een weekmenu met zonnige gerechten en producten van het seizoen. Het eerste gerecht van de week is een lichte bietjessalade met geitenkaasballetje. Op dinsdag maken we een mediterraanse toast met paprika en feta. Daarmaken jambalaya, een kruidig Cajun-gerecht. Daarna geven we deze pasta met groene asperges, daslook en feta. De vrijdagse borrelsnack is springrolls met gebakken tofu en drie dips. Op zaterdag bakken we pannenkoeken met een asperge-kruidenvulling. Aardbeientaartjes zijn er tot slot op zondag.
Deze week wederom geen bijzonder thema, wel maken we gerechten die bij het jaargetijde passen: zonnige bereidingen, maar ook stevigere gerechten waar je zin in hebt na een flinke regenbui. Als eerste maken we een tomaten-linzensoep met gekarameliseerde uien. Daarna eten we een risotto met rode bieten en blauwe kaas. Voor woensdag hebben we maïsbeignets met koolrabistamppot en voor donderdag penne met spinazie, oesterzammen en gegrilde cherrytomaatjes. Vegetarische saucijzenbroodjes zijn de opener voor het weekend en op zaterdag wordt het witte asperges met een Parijse mosterdvinaigrette. Als afsluiter bakken we kleurrijke mini-quiches voor de zondagsbrunch.
Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om kool klaar te maken, want met z’n tweeën eten we dagen van één exemplaar, ook als het een kleintje is. Kool laat zich goed smoren en stoven, of in een stamppot of curry verwerken. Dat is allemaal lekker, maar ook nogal winters. Nu het lente is, gebruik ik kool graag rauw, zoals in dit makkelijke recept. Snijd of rasp de kool goed fijn en doe dit mooi op tijd, zodat de salade even kan staan en de smaken goed kunnen mengen. Maar laat de salade niet te lang staan, want dan wordt de kool zacht en verliest het de knapperigheid die deze salade wat mij betreft extra lekker maakt.
Pasen staat voor de deur. Daarom is ons weekmenu ook op z'n paasbest en lentefris. We geven recepten uit ons eigen archief, maar ook van andere websites. Op maandag starten we met een rucolapesto van eigen makelij. Daarna is het de beurt aan een veggie tikka masala van zoete aardappel. Op woensdag vinden we bij onze oosterburen een risotto met pijnboompitten en lentegroenten. Op donderdag gaan we verder met een hartige croissantkrans met spinazie. Op vrijdag maken we tagliatelle met raapstelen in een citroenroomsausje en op zaterdag aspergetaart met notenbodem en een vulling van cheddar, blauwe kaas en salie. De afsluiter van de week wordt een feestelijk brood met sinaasappel en spijs.
Plantaardige burgers en balletjes uit de supermarkt zijn handig, maar je kan ze ook zelf maken. Deze burgers hebben een basis van zilvervliesrijst aangevuld met shiitake, witte miso en cashewboter. Het resultaat is vrij stevig van structuur en goed vullend. De ingrediënten zijn niet allemaal heel goedkoop, maar wel van goede kwaliteit. Bovendien tel je voor kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt soms ook heel wat neer. Daarnaast houdt niets je tegen om te variëren met bijvoorbeeld pindakaas en gewone champignons in plaats van cashewboter en shii-take. De rijst-shiitakeburgertjes kan je op meerdere manieren gebruiken: bij een maaltijdsalade, bij een hoofdgerecht, tussen de pita of tussen een broodje.
Dit weekmenu heb ik samengesteld uit een reeks leuke recepten die mijn pad kruisten en pasten in het geheel, om opeens vast te stellen dat al die gekozen gerechten toevallig puur plantaardig zijn. Het eerste gerecht is een pasta met romige saus en broccoli, daarna is het de beurt aan groene asperges en aspergerisotto met look. Op woensdag bakken we pannenkoeken van kikkererwtenmeel met een vulling van kruidige groenten, op donderdag staat er kokoscurry met ananas op tafel. Het weekend zetten we in met rijstloempia's en op zaterdag gaan we verder met saté van gemarineerde tempeh met pittige pindasaus. Op zondag bakken we bananencakejes met walnoten.
Deze week koken we alle kleuren van de regenboog: elke dag maken we een gerecht in één van de regenboogkleuren. Dit om de kleurrijke lente in de verf te zetten, maar helaas ook om even stil te staan bij het gegeven dat vele rechten onder druk staan door een op hol geslagen regering aan de andere kant van de oceaan. We beginnen met cannelloni met tomatensaus en gaan verder met gevulde zoete aardappel. Op woensdag eten we een simpele orzo met prei en op donderdag courgettesoep met asperges en kruidenolie. Op vrijdag aperitieven we met gevulde eieren met sherry en op zaterdag zetten we rode-bietenrisotto met berglinzen en saladekaas op tafel. Afsluiten doen we met een kruidige taart met rode kool.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!