Deze insalata pantesca is een traditionele salade van het eiland Pantelleria, een van de meest zuidelijke eilanden in de Straat van Sicilië dat eigenlijk al voor de kust van Tunesië ligt. Dit zonovergoten eiland staat vooral bekend om de uitstekende kappertjes die er gekweekt worden en er ook in het wild voorkomen. Deze gebruiken we dan ook voor deze salade. Het recept is zo eenvoudig dat er eigenlijk geen varianten van bestaan, wel zijn de verhoudingen tussen de ingrediënten variabel. Gebruik net daarom ingrediënten van goede kwaliteit. Dan komen de verschillende smaken het best tot uiting. Traditioneel is deze salade een bijgerecht, maar kan ook perfect als hoofdgerecht of als voorgerecht.
Voor dit weekmenu hebben we geen specifiek thema, wel houden we wat rekening met het weer. Net omdat het nu alle richtingen uit kan, wisselen we af tussen gerechten voor de beginnende herfst en gerechten met een veeleer zomers karakter. Beginnen doen we met een Poolse kasja met kastanjechampignons. Op dinsdag gaan we verder met een snelle pasta met courgette, paprika en roomkaas. Daarna is het de beurt aan lasagne met broccoli, bleekselderij, prei en witte bonen. Donderdag wordt erg simpel: spinaziestamppot met een kaassouffé. Op vrijdag maken we een onze eigen plantaardige bonen-seitanworstjes en op zaterdag eten we eenvoudige Chinese kool met kastanjechampignons in pinda-kokossaus. Tot slot bakken we op zondag gemberkoekjes.
Hoewel we afscheid nemen van de typische zomergerechten, houden we het deze week toch nog meestal een beetje licht. Op maandag maken we bieten-bataatsalade met tempehchips en op dinsdag pasta met gegrilde groente en fris citroenkruim. Daarna eten we chana aloo, een Indiase curry. Op donderdag komt een frisse koolsalade met druiven op tafel en op vrijdag hartige Indiase bladerdeeggebakjes. Het zaterdagse diner begint met baba ganoush met crackers en gaat dan verder met couscous met venkel en biet. Het laatste recept van de week wordt dan pudding van polenta met kardemom en zuidvruchten in earl-greysiroop.
Het nieuwe studiejaar is weer begonnen. Voor de eerstejaars-studenten die het geluk hebben gehad om een kamer in een studentenhuis te vinden, is het vaak spannend om voor de eerste keer zelf te koken. Als je dan ook nog eens voor een grotere groep moet koken, en liefst ook niet al te duur, dan wordt dit helemaal een uitdaging. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips en recepten.
Het is vandaag al de laaste dag van augustus en daarom ook het laatste artikel in de reeks van de artikels met zomerinspiratie. Omdat velen onder ons terug naar school gaan of terug aan het werk zijn, wijden we dit laatste artikel aan lunchgerechten, zowel om thuis te eten als om mee te nemen. Beginnen doen we met een aantal inspiraties voor salade en daarna stellen we een aantal uitgebreidere meeneemgerechten voor. Tot slot hebben we het over simpele warme gerechten die klaar je kan maken wanneer je om welke reden dan ook thuis bent.
Gigantes plaki, Griekse reuzenbonen in tomatensaus, is een traditioneel Grieks gerecht dat geserveerd wordt als hoofdgerecht of als mezze. Kenmerkend zijn de grote witte bonen, gigantes of reuzenbonen genaamd. Gebruik het best gedroogde bonen als basis, het smaakverschil is toch beduidend. Maar mocht je deze niet kunnen vinden, gebruik dan reuzenbonen uit blik. Deze zijn helaas wel vaak een kleinere variëteit. Gigantes plaki is een oud streekgerecht met veel verschillende versies, wij maken er eentje met iets meer groente.
Voor deze aflevering van zomerinspiratie gaan we puur plantaardig met tofu en tempeh op het hoofdpodium. Tofu en tempeh als vleesvervanger is enerzijds vooral een Westerse interpretatie, maar anderzijds zijn ze er eigenlijk wel heel geschikt voor. We geven jullie drie soorten gerecht die passen bij de zomer, die nu eind augustus gelukkig toch nog niet voorbij lijkt. Eerst geven we salades en bereiding voor op brood. Daarna gaan we over naar warme, vooral kruidige, gerechten. En afsluiten doen we natuurlijk met verschillende gerechten voor op de barbecue.
Poké bowls doen het al een aantal jaren goed bij ons: in elke stad vind je wel meerdere poké-bowlrestaurants. Voor de consument is het gezond fastfood en voor de uitbaters is het erg simpel om te bereiden, want de basis is altijd dezelfde en de toppings liggen al klaar in bakjes. Echt veel variatie heb je echter niet. Dat heeft me wel aan het nadenken gezet: kan je eigenlijk een Poolse versie van een poké bowl maken? Om deze vraag positief te kunnen beantwoorden heb ik mijn eigen creativeit gebruikt, in combinatie met een bezoek aan de Poolse winkel om de hoek. In plaats van rijst gebruiken we kasha, geroosterd boekweit, en als topping nemen we een paar favorieten uit de Poolse keuken. Plakjes rooktofu maken het geheel af als verwijzing naar de vele gerookte bereidingen van de Poolse keuken.
Mezze is een verzameling van kleine gerechten die samen op tafel gezet, om te delen met alle gasten als voorgerecht of als hoofdgerecht. Deze traditie bestaat in een vrij groot gebied, waaronder de Balkanlanden, Turkije, de Levant, Armenië en Georgië. Gelijkaardig zijn de Spaanse tapas en de Italiaanse aperitivo of antipasti. In dit artikel geven we wat meer ideeën voor een geslaagde mezze, zowel klassiek als leuke variaties. We maken koude gerechten die de basis vormen, warme gerechten en ook gerechten voor een heuse Hollandse mezze.
Ik vind een lekker worstje op zijn tijd erg lekker, maar de vegaworstjes uit de supermarkt vind ik vaak te laf. Al eerder heb ik geëxperimenteerd met kidneybonen-groenteworstjes die met ei worden gebonden, maar nu heb ik - op basis van een recept van de worstvormpjes die ik twee jaar geleden heb gekocht - een plantaardige versie op basis van tarwegluten. Bonen-seitanworstjes dus, die je ook nog eens snel in elkaar hebt gedraaid.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!