Vegatopia is opgericht in 1995 door Jan Lieftink. In de loop der jaren is een enthousiast redactieteam ontstaan. In 2009 vond Jan het na veertien jaar tijd om andere spannende zaken aan te pakken en is Vegatopia in handen gekomen van de redactie. Hieronder zijn ze voorgesteld aan de hand van zes vragen.
Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.
Proost graag met
vrienden! Thuis met rode wijn, in café of restaurant met een halve liter Hefeweizen
Liever niet
kant-en-klaar. Veel zout, weinig smaak en fantasie. En hoezo tijdsbesparing?
Niets liever
een uitgebreide Indiase maaltijd. Of een fijne ovenschotel. Pizza ben ik ook niet vies van.
Favoriete eetplek
het lekkerste eet ik thuis, liefst met vriend en vrienden. Als ik uit eten ga, is de sfeer belangrijker dan het eten
Eetzonde
ik vermoed dat mij het woord 'mosterd' in de mond zal worden gelegd - geheel onterecht, overigens.
Ergernis
ik vind de Albert Heijn vier-componentenmaaltijd fascinerend en verontrustend.
Joke, restaurantgidsredactie, kijkt graag naar dierengedrag, houdt van (live) muziek, lezen, films, motorrijden en open discussies - en van lekker eten. Zij rondde in 2017 de vegetarische koksopleiding af.
Proost graag met
Gruner Veltliner, Picpoul de Pinet.
Liever niet
Het eerste de beste restaurant binnenstappen, pizza eten in Frankrijk en een voedselvoorraad meenemen op vakantie.
Niets liever
Luchtige gnocchi met salieboter, knapperig stokbrood, een eitje van een blije kip die gewoon oud mag worden, een goede hollandaisesaus, soupe au pistou. Iets maken van ‘wat er is’ voor onverwachte gasten, een lief ontbijtje (maken of krijgen).
Favoriete eetplek
Buiten op een terras in de avondzon, mooi uitzicht, en een tikkie luxe.
Eetzonde
Af en toe vis- of schaaldieren.
Ergernis
Restaurants en koks die liefdeloos eten serveren. Misleidende reclames mbt gezonde, biologische, of diervriendelijke producten.
Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.
Proost graag met
Champagne natuurlijk! Verder ook met jenever, whisky, goede wijn en groene thee met citroengras.
Liever niet
Gekookte witlof, gepaneerde vleesvervangers en groenten uit blik of pot (behalve bonensoorten).
Niets liever
Melanzane alla Parmigiana van CiaoCiao, verse witte asperges, mezes, citroenmerengue van Gusto met een dubbele espresso en een ijskoude limoncello, kaasfondue, en, en, en, en…
Favoriete eetplek
Op het terras van La Vecchia Miniera in Siena, op een ’s zomers grasveld of in een vakantiehuisje samen met man, ouders, broers en hun aanhang.
Eetzonde
Bonbons, Fishermans Friends
Ergernis
Kunstmatige zoetstoffen, discussies over eten, mezelf als vegetariër ‘moeten’ verdedigen, mensen die zout of andere smaakmiddelen op het eten gooien zonder eerst te proeven.
Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.
Proost graag met
Duvel
Liever niet
calorierijke zoete desserts, fruit in hartig gerecht, sushi, polenta
Niets liever
falafel met dipsausen, Italiaans, Libanees, bonen
Favoriete eet-plek
bruine eetcafés, drukke trattoria's
Eetzonde
zoute pinda's, soep van pakje
Ergernis
altijd hetzelfde saaie gerecht op de menukaart
Meta, culiredactie. Wij vinden dat ze rockt terwijl ze kookt.
Proost graag met
bitter lemon, ginger ale, Amé of Bionade. Oftewel spannende frisjes.
Liever niet
Groene olijven, taugé in combinatie met kaas, karnemelk.
Niets liever
Met liefde klaargemaakt eten, bergen lekkere groente, het liefst in kruidig eten zoals Ethiopisch, Indonesisch, Indiaans, Mexicaans. Maar ik vind heel veel lekker.
Favoriete eetplek
Op de bank met m'n vriend, of gezellig met vrienden. Bij een Ethopisch restaurant en dan met je handen eten. Een speciale Afternoon Tea in een dubbeldeckerbus door Londen.
Eetzonde
Instant noodlesoepjes van de toko, na de sushi overgebleven sojasaus uit het kommetje opdrinken.
Ergernis
Dat mensen liever een maaltijdpakket kopen dan zelf even een recept te zoeken. En dan moeten ze eigenlijk alle ingrediënten nog zelf toevoegen.
Sven, culiredactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum
Proost graag met
Een lokaal biertje of een goede porto
Liever niet
Mierzoete dranken, erwtjes en worteltjes uit blik
Niets liever
Streekgerechten, satésaus, stroopwafels
Favoriete eetplek
Een gezellig etentje bij vrienden of familie thuis
Eetzonde
Noedelsoep uit een pakje
Ergernis
Een menukaart vol streekgerechten, maar slechts een flauwe pasta als vegetarische optie
Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit
Proost graag met
Rode wijn
Liever niet
Koken uit pakjes en zakjes
Niets liever
Verse -, witschimmel -, roodschimmel- , blauwschimmel- en boeren Hollandse kazen. Met vers Frans brood.
Favoriete eetplek
Buiten, aan tafel met vrienden en familie
Eetzonde
De pan uitlikken
Ergernis
Mager, light en middelbare scholieren met energiedrankjes en zakken chips bij de AH
Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert
Proost graag met
een lekker glaasje droge witte wijn, bijvoorbeeld sauvignon
Liever niet
koken uit pakjes en zakjes, dat vind ik echt niks met eten te maken hebben. Ook met kant en klare salades die vaak stijf staat van de mayonaise maak je mij niet blij.
Niets liever
ik ben dól op verse groenten en fruit. Je kunt er de meest fantastische gerechten mee maken en ze zijn bovendien onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Bij mijn recepten nemen groenten en fruit daarom ook een prominente plaats in. Het zou fijn zijn wanneer in restaurants meer aandacht zou zijn voor groenten.
Favoriete eetplek
bij vrienden, of bij ons thuis gasten ontvangen die komen eten, vind ik het leukste wat er is.
Eetzonde
heb ik eigenlijk niet want ik ben dól op gezond eten. Wanneer ik 'zondig' is dat eigenlijk altijd iets verantwoords. Ik neem vaak een halve avocado om uit te lepelen of een handje verse noten met goijbesjes.
Ergernis
mensen die over hun bord liggen en hun eten naar binnen schuiven zonder te proeven. Sowieso heb ik een hekel aan ongemanierdheid.
Helen, gastredacteur. In het dagelijks leven ook bezig met eten en fotografeert daarnaast sinds kort graag.
Proost graag met
Afhankelijk van waar ik zin in heb: koffie, thee, spa rood, groene thee of wijn, en op een festival met een biertje.
Liever niet
Ik eet sinds een aantal jaren helemaal plantaardig en het is ontzettend irritant dat fabrikanten melkpoeder in producten stoppen.
Niets liever
Vers, kleurrijk voedsel dat met liefde is klaargemaakt (door mijzelf of iemand anders). En de borden mooi opmaken maakt een gerecht een stuk aantrekkelijker!
Favoriete eetplek
Afwisselend aan de eettafel of met het bord op schoot op de bank. En als ik in een grote plaats ben, dan zoek ik bijna altijd een vegan restaurantje op.
Eetzonde
Chips en frites. Vet, zout en krokant, de gouden driehoek!
Ergernis
Mensen die op voorhand iets niet lusten en individueel verpakte koekjes.
Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.
Proost graag met
Eigenlijk met zwarte koffie uit Midden-Amerika, maar dat vinden sommigen aanstootgevend, dus om de lieve vrede te bewaren, maak ik dan wel een gin-tonic voor de proostende partij en mezelf. Of ik trek twee Coronaatjes open.
Liever niet
Koffie uit een automaat.
Niets liever
Een latte macchiato gemaakt met de V60 van bonen uit het Tarazzu-district in Costa Rica. De bonen worden er op grote hoogte geteeld (>1500 m), wat zorgt voor een vollere smaak. Koffiepuristen zullen zeggen: “Maar dat kan helemaal niet, een latte macchiato uit de V60. Want die maak je met espresso en de V60 is een systeempje voor filterkoffie.” Dan zeg ik: klopt. En: boeie.
Favoriete eetplek
De eetkamertafel thuis. Op korte afstand gevolgd door Restaurant Buurten in Utrecht.
Eetzonde
Geen. Een hele wijze man zei ooit: 'Never be ashamed of anything that can be eaten.'
Ergernis
Ongevraagd cacao op mijn cappuccino.
Joke, gastredacteur, tosti-expert, blogt ook op haar eigen blog
Proost graag met
Rode wijn en als het koud is vind ik port erg lekker
Liever niet
Kleurloos eten zoals witte bloemkool of asperges
Niets liever
Rijsttafel, tapas of mezze. Verschillende kleine hapjes, waardoor je telkens weer iets anders proeft.
Favoriete eetplek
Toch wel Aziatisch, als het maar pittig is en in goed gezelschap
Eetzonde
Als je het met smaak eet en ervan geniet is het geen zonde
Ergernis
Snobisme aan tafel
Mari, gastredacteur, weet alles over groenten. Ze is kok, verbouwt al jaren haar eigen groente, schrijft kookboeken - o.a. de Groentebijbel, én is eigenaresse van le Jardin des Etoiles in de Picardie.
Proost graag met
Dat ligt er nogal aan wat je erbij eet, en met wie. Maar met een witte Bourgogne erbij loopt het meestal wel goed af.
Liever niet
Een tosti waar de ham vanaf gepeuterd is.
Niets liever
Hoeii, waar te beginnen: ovenschotels met een korstje, spinazie op wat voor manier dan ook, nieuwe aardappeltjes, asperges in de zomer, boerenkool in de winter, een bruine Hartog (bakker in Amsterdam) boterham met extra belegen kaas, roti met boontjes, alles dat echt is en met liefde gemaakt.
Favoriete eetplek
Da’s een lastige, om niet alleen maar Amsterdamse restaurants op te noemen (en ik kom áls ik in Nederland uit eten ga bijna nergens anders) kan ik beter zeggen; het terras in mijn eigen tuin, of binnen bij de brandende haard als het winter is.
Eetzonde
Volgens mij is het geen zonde, maar om een of andere reden worden ze onder zondig voedsel geschaard; een krokante pizza met goed en vers beleg.
Ergernis
Liefdeloos voorgefabriceerd eten dat op de kaart staats als iets ambachtelijks en lokaals.
Michelle, gastredacteur, schrijft en redigeert, wordt steeds wijzer in eigen moestuin en kookt graag lekker vega(n) voor niet-vegetariërs.
Proost graag met
Wijn en likeur.
Liever niet
Maaltijden zonder groenten of fruit; veel suiker; selderij en witlof.
Niets liever
Gerechten die goed op smaak zijn gebracht met kruiden en specerijen: van Thais en Indiaas tot Caribisch en Italiaans. En… af en toe een frietje (of patatje?).
Favoriete eetplek
Ik probeer het liefst steeds weer een ander restaurant uit. Thuis: aan de eettafel of op de bank.
Eetzonde
Als ik in het buitenland écht niks anders vegetarisch kan vinden dan koolhydraten, neem ik soms vis of kip.
Ergernis
Eten weggooien, niks lusten, zo makkelijk en snel mogelijk koken.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!