In eerste instantie wilde ik een moderne versie van de kapucijnerschotel maken. Maar na wat creatief denkwerk kwam ik uit op gehaktballetjes van kapucijners met een mosterdsaus. De balletjes kan je het best bestempelen als eigentijds Hollands, de saus is daarentegen wel een klassieker uit grootmoeders keuken. Lekker met gekookte aardappels of aardappelpuree en daarbij een eenvoudig groentegerecht, zoals bijvoorbeeld broccoli of bloemkool. In België kun je kapucijners tegenwoordig gemakkelijk vinden bij - hoe voorspelbaar - Albert Heijn en Jumbo.
In september worden de laatste groenten van het seizoen geoogst en die moeten snel verwerkt worden voordat ze bederven. Groenten als courgette, paprika en tomaat zijn nu goedkoop, dus ik koop groot in, maak veel soep en vries dat in. Heerlijk om een voorraadje soep te hebben als de koudere maanden aanbreken. Om te zorgen dat de soep me blijft smaken en niet gaat vervelen, varieer ik met het toevoegen van andere groenten, kruiden en specerijen. De volgende soep zit niet alleen vol zoete smaak van rijpe tomaten, maar is verder op smaak gebracht met groene kruiden, specerijen en een flinke dosis pit. Dat laatste naar smaak: als je er niet van houdt, dan voeg je gewoon minder of geen (chili)peper toe. Bezuinig niet op de andere kruiden, maar experimenteer vooral ook met wat je zelf in je keukenkastje hebt staan.
Hoewel we deze pizza regelmatig eten en dit recept echt in mijn top-10 staat, is het nog niet eerder op Vegatopia verschenen. Shame on me! Tijd om daar verandering in te brengen. Ik ben dol op zuurkool en de combinatie met pizza is natuurlijk fantastisch. Maak de bodems zelf, of neem kant-en-klare pizzabodems.
Het seizoen van de pompoenen is weer begonnen en elk jaar probeer ik nieuwe recepten te ontdekken. Ere wie ere toekomt, dit recept heb ik van mijn moeder leren kennen. Zij heeft het zelf trouwens ook ooit van iemand gekregen of uit een tijdschrift gehaald. Wel heb ik er nu weer ook een beetje mijn eigen versie van gemaakt. Deze maaltijdsalade is eenvoudig te maken: de warme groenten gaan samen in de oven en daarna is het nog een beetje snijden en mengen. Het gerecht is smaakvol en vullend genoeg om te dienen als hoofdgerecht zonder verdere bijgerechten, zelfs geen brood. Het is lekker wanneer de tomaten een beetje meegaren en de feta door de warmte een beetje zacht wordt. De rode peper maakt het gerecht zeker niet te pittig, maar desnoods kan je deze weglaten en afwerken met peper uit de molen.
Toetjes in India zijn vaak erg zoet en gebaseerd op zuivel. Shrikhand is bijvoorbeeld een romige hangop en kheer is een smeuïge rijstepap. Als smaakmakers worden in dit geval saffraan, kardemom, kokos, rozijnen en nootjes toegevoegd. Vaak worden ook rozenwater of -blaadjes gebruikt. Bij speciale gelegenheden worden de toetjes soms zelfs met bladgoud of -zilver versierd. Het zijn dan ook feestelijke en geurige nagerechten.
Koshari is het Egyptische straateten bij uitstek. Dit gerecht is een combinatie van rijst, linzen en pasta, afgewerkt met kikkererwten, een pittige tomatensaus en krokant gebakken uien. Aan koolhydraten geen gebrek dus, maar de bijzondere combinatie maakt het geheel erg smaakvol. Het gerecht zou zijn ontstaan zijn nadat de Egyptenaren via de Britse kolonisator de Indiase combinatie van rijst en linzen hadden leren kennen. Koshari is goedkoop en gemakkelijk te maken, maar het bestaat wel uit heel wat onderdelen. De linzen kook je best zelf, want dat duurt toch niet zo heel lang en het smaakverschil is groot. Om tijd te besparen gebruiken we wel kikkerertwen uit blik en gebakken uitjes uit de supermarkt. Ikzelf meng de pasta, de rijst en de linzen liefst vlak voor het serveren en werk het geheel van af met de andere ingrediënten, maar anderen dienen de verschillende onderdelen afzonderlijk op of dresseren alles in laagjes op een grote schotel.
Dit recept voor hartige courgettepannenkoekjes is losjes gebaseerd op de bekende Griekse courgettekoekjes, kolokithokeftedes. Het grote verschil is dat we als basisdeeg een hartig vegan beslag voor American pancakes, kleine luchtige pannenkoekjes, gebruiken. De bereiding is dus erg gemakkelijk en met weinig ingrediënten, die je mogelijk al in huis hebt. Het is zelfs leuk om ze met de kinderen te maken. Serveer bij de brunch, als onderdeel van een mezze of als eenvoudig avondmaal. Ze zijn extra lekker wanneer je ze besmeert met een laagje ajvar.
De vrouw die ik het hof maakte had op haar studentenkamer maar één gaspit. Terwijl ik verliefd naar haar rug keek, maakte ze de beste eenpansgerechten van de stad. Sindsdien vond ik dat het ware koken op hoogstens twee vuren gebeurt. Zoals de waarheid dikwijls in niet meer dan tien woorden kan worden gezegd: "Le jour où quelqu'un vous aime, il fait très beau." (Jean Gabin). In Italië, waar we beiden verliefd op werden, gebeurde het koken vaak eenvoudig, vlug en volmaakt, met sprezzatura. In de nieuwe keuken van trendy zaakjes in onze buurt vrezen we tegenwoordig de half-rauwe gegrilde bloemkool of spitskool. Daarom pas ik voor dit eenvoudig eenpansgerecht graag de door De dikke vegetariër geprezen kookwijze op zijn Romeins toe. Hij vindt die veelzijdig en spannend: de groenten koken en dan in gekruide olie bakken.
Pasta e ceci is een traditioneel eenpansgerecht uit het midden en zuiden van Italië, met pasta en kikkererwten als basis. Afhankelijk van de dikte van de tomatensaus en de gebruikte pasta kun je het als een pastagerecht, een stoofpotje of soep beschouwen.
Matar paneer is een modern Noord-Indiaas gerecht dat zijn oorsprong kent in de restaurantkeukens. Matar is Hindi voor erwten, paneer is een traditionele Indiase witte kaas die je nu ook wel in de betere supermarkt vindt. Maar paneer kan je makkelijk vervangen door tofu en dat doen we dan ook voor een puur plantaardige versie. In India is dit trouwens ook gebruikelijk. Deze curry is lekker pittig en aromatisch tegelijk. Het duurt wel even voordat hij klaar is, maar de basispasta kan je ook al eerder maken en in de koelkast bewaren. Het basisrecept houden we in ere, maar we leggen onze eigen accenten Zo voegen we meer cashewnoten toe voor een romige saus waar achteraf geen room of yoghurt meer bij nodig is. Bij gebrek aan andere pepers in de supermarkt, gebruikte ik zelf een jalapeño in plaats van een klassieke groene peper en dat bleek uiteindelijk een goed idee.
Dertig jaar na de oprichting is het project Vegatopia in schoonheid beëindigd. Onze slotwoorden vind je in ons laatste artikel. De site blijft de komende jaren gewoon online.