Sinds 1999 hebben we op Vegatopia een ruime hoeveelheid thematische kerstmenu's gepubliceerd, die je allemaal hier in ons Kerstarchief kunt vinden. Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben we het archief onderverdeeld in zeven categorieën, die je via het menu kunt selecteren. Daarnaast kun je ook gewoon vanaf deze pagina álle menu's doorbladeren. Ook vind je in het archief lekkere desserts en bakinspiratie.
Voor dit kerstmenu gaan we op ontdekking in de Griekse keuken. We maken klassieke gerechten die je vindt op de menukaart van menig Grieksrestaurant, maar toch gaan we niet voor de meest bekende gerechten. Geen moussaka of boerensalade dit keer. Als voorgerecht eten we een typische mezze met zowel koude als warme gerechten. Als hoofdgerecht serveren we een uientaart met feta en een groene salade met Griekse dressing. Als je wil, kun je ook alle gerechten in één keer opdienen als een grote mezze. Als nagerecht geven we smeuïge walnotencake. Alle ingrediënten vind je in de supermarkt, behalve wellicht de grote vellen filodeeg. Die vind je in de Turkse winkel.
Met de geweldige zomerfilmhit nog vers in het geheugen zijn Emma, Jolanda en Helen dit jaar aan de slag gegaan! De inmiddels 64-jarige Barbara Millicent Roberts is onder het grote publiek beter bekend als Barbie en is een multitalent met - aldus haar eigen wikipediapagina - meerdere doctoraten: ze is onder andere dieren-, kinder- en tandarts, ze heeft een vliegbrevet en daarnaast heeft ze ervaring als president, politicus, hoogleraar, rechter - en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Koken kan Barbie ongetwijfeld ook, maar het is een beetje gissen naar haar lievelingsgerecht. Wij hebben met dit menu een poging gedaan om de favoriete smaken van Barbie te vertalen naar een aantal plantaardige, vrolijke, kleurrijke en zeer smaakvolle gangen voor een fijne en smaakvolle Kerst.
De energierekening is afgelopen jaar als een raket in de hoogte geschoten. De beste manier om deze nog iets onder controle de houden, is het energieverbruik verminderen. Dit betekent niet alleen niet onnodig het hele huis gaan verwarmen, geen half uur meer onder de douche staan, maar ook bewuster omgaan met energieverbruik in de keuken. Dit inspireert ons een energiezuinig kerstmenu te maken. Het blijft een feestelijk en lekker kerstdiner, maar het energieverbruik wordt tot een minimum beperkt, zonder dat je een zak rauwe wortels hoeft te serveren. Een bijkomend voordeel is dat het menu eenvoudig te maken is en weinig tot geen voorbereiding vergt. Het is dus ook nog behoorlijk stressvrij.
Kerst is een familiefeest, iedereen komt gezellig samen. Toch is het niet altijd handig om uren lang aan de tafel te zitten, want dan kun je minder makkelijk met iedereen een praatje slaan. Ook de kinderen zitten liever bij elkaar in hoekje. Daarom bieden we dit jaar een hapjesmenu: veel verschillende hapjes die samen een feestelijke maaltijd vormen. Eerst serveren we vier kleinere hapjes in totale fusion stijl. Als een soort hoofdgerecht geven burrito's met pompoen, zwarte bonen en tofu. Afsluiten we doen we met een eerder klassieke cake. Het menu is overigens puur plantaardig.
Behalve voor meubels komt het Nederlands winkelpubliek graag bij het inpandige restaurant van Ikea voor een hotdog, een ijsje of een bord met Zweedse balletjes tegen een scherpe prijs. De Zweedse meubelgigant weet vegetariërs en veganisten ook steeds beter te bedienen met vega-dogs, vega balletjes en zelfs veganistische desserts. Je kunt dus lekker gaan eten bij Ikea op 2e Kerstdag, maar je kunt ook dit Ikea Kerstmenu maken, geïnspireerd op de kaart van het Zweeds restaurant. Je zet dit kerstmenu gemakkelijk in elkaar. Geheel in de sfeer van Ikea-meubelen, moet je misschien wel nét wat meer doen dan je gehoopt had. Dus, begin met de juiste keukenmaterialen, maak het gezellig samen, en gebruik zo nodig een hulplijn als je niet weet hoe de oven werkt.
Kerst is een familiefeest. Deze dagen willen we vooral samen doorbrengen met de mensen die ons dierbaar zijn. Wat er op tafel komt is belangrijk, maar de gezelligheid komt toch op de eerste plaats. Daarom brengen we jullie dit ietwat nostalgische thuiskerstmenu, dat enerzijds een klassiek kerstmenu is, maar anderzijds ook is geïnspireerd op de Nederlandse doordeweekse keuken. Het hoofdgerecht is een heus seitangebraad met rode-wijn-uiensaus en een lekkere stamppot, De maaltijd sluiten we af met griesmeelpudding, die we extra feestelijk hebben gemaakt met onder andere saffraan en marsalawijn. Het menu is puur plantaardig en gemakkelijk klaar te maken. Een groot deel kun je al eerder voorbereiden, zodat je geen stress hoeft te hebben op de dag zelf.
Tijdens een diner met geliefden, familie of goede vrienden willen we - naast lekker eten - vooral genieten van het samenzijn, bijpraten of een bordspel spelen. Dan is het fijn om met elkaar een uitgebreid diner van tevoren voor te bereiden. Dit kerstmenu is geïnspireerd op de Franse keuken en combineert winterse smaken. Alle gerechten zijn thuis voor te bereiden, handig mee te nemen en bestaan uit verschillende componenten waar één of meerdere gasten zorg voor kunnen dragen. In het huis van de gastgever kunnen eenvoudig de laatste puntjes op de i gezet worden.
Kikkererwten zijn ontzettend veelzijdig. Ze zijn vrij neutraal van smaak, daarom kun je ze ook gebruiken voor tal van bereidingen. Dit bracht me op het idee om een puur plantaardig, feestelijk kerstmenu te maken met de kikkererwt in de hoofdrol. Om de clichés te vermijden heb ik wel hummus en falafel geschrapt van het lijstje gerechten. Ik heb me laten inspireren door de kookboeken van Joke Boon, waarin fantastische recepten staan met peulvruchten. De recepten zelf zijn Frans, geïnspireerd door het boek "De makkelijke Franse keuken" van Karin Luiten, eenvoudige gerechten zonder poespas. Dit kerstmenu is een ode aan de kikkererwt, maar ook aan Joke en Karin.
Verras je familie of gasten met een niet-alledaags graan in elke gang. De granen zijn subtiel verwerkt zonder dat de gerechten ‘te granig’ worden, maar ze zijn wel bepalend voor de smaak. Een gemakkelijk winters menu in Frans-Nederlandse stijl, waar je gedurende de dag soms éven wat aan moet doen, maar dan weer snel terug kan naar je bordspelletje, wandeling, kerstfilm of boek. Een menu voor een rustige, intieme Kerst.
Rode biet, paddenstoelen, knolselderij en stoofpeer. Vier redacteuren hebben de handen ineen geslagen voor een uitgebreid kerstmenu met aardse en kruidige smaken - met op zijn tijd een frisse noot als contrast. De eerste vier gangen - mousse, salade, soep en gratin - zijn vrij licht, zodat je nog voldoende ruimte vrij hebt voor een onvervalste trifle. Alle gerechten zijn goed voor te bereiden, zodat je er op de dag zelf weinig werk aan hebt. Rijk aan smaak, gevarieerd en toch met beide voeten op de grond.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!