Sinds 1999 hebben we op Vegatopia een ruime hoeveelheid thematische kerstmenu's gepubliceerd, die je allemaal hier in ons Kerstarchief kunt vinden. Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben we het archief onderverdeeld in zeven categorieën, die je via het menu kunt selecteren. Daarnaast kun je ook gewoon vanaf deze pagina álle menu's doorbladeren. Ook vind je in het archief lekkere desserts en bakinspiratie.
Een smaakvol en niet té uitgebreid menu voor twee personen, met behoorlijk wat Franse elementen. Bon appétit!
We gaan op reis naar het zuidelijke deel van Zuid-Amerika terwijl we aan de kersttafel blijven zitten. We starten in Buenos Aires. Daarna gaan we naar Paraguay, Zuid-Brazilië, het drielandenpunt bij de watervallen van Iguazú om vervolgens de reis en maaltijd af te sluiten in het Argentijnse Córdoba. We proeven van lokale varianten van de koloniale keuken en van de gerechten van de oorspronkelijke bewoners van het continent.
Kerst staat voor veel mensen voor gezelligheid, delen, warmte en natuurlijk ook lekker eten. Deze tafel vol verwarmende Vietnamese gerechten past daar uitstekend bij. Zet alle hoofdgerechten gewoon tegelijk op tafel, gevolgd door de nagerechten, en deel het eten met elkaar. Serveer bij de hoofdgerechten eventueel een kommetje witte rijst per persoon.
Het Amerika van de jaren 1920 was een decadent decennium tussen twee wereldoorlogen en economische crises. In die tijd was het motto: zien en gezien worden, bij voorkeur in uitgaansgelegenheden. Thuis zette men gasten het liefst makkelijk bereidbare hapjes en canapés voor. En daar is helemaal niets mis mee, integendeel.
Erg traditioneel is dit Duitse kerstmenu niet. En dat is ook niet verwonderlijk: op kerstavond (Heiligabend) eten de meeste Duitsers een eenvoudige maaltijd bestaande uit aardappelsalade en worstjes. Er is ook niet iets als 'de Duitse keuken': er zijn grote regionale verschillen en in de moderne Duitse keuken zijn invloeden uit andere landen duidelijk te herkennen - net als in dit menu. Zo is Flammkuchen eigenlijk een Franse specialiteit uit de Elzas, en ons recept voor Mohnkuchen is niet gespeend van Turkse invloeden. Een culinair rondreisje door alle windstreken van Duitsland.
Om geloofsredenen wordt in India weinig vlees gegeten en daarom is de Indiase keuken prima geschikt voor vegetariërs. Met specerijen en verse kruiden worden groenten op talloze verschillende manieren bereid. Dit menu bevat twee traditionele yoghurtgerechten, maar is eenvoudig om te bouwen tot een veganistisch menu door de yoghurt te vervangen door sojayoghurt, waar eventueel nog wat citroensap aan wordt toegevoegd.
Urenlang opzitten en pootjes geven, terwijl de ene gang na de andere gang op tafel komt? Leuk hoor, maar je kunt er ook voor kiezen de tafel vol te zetten met lekkere gerechtjes, waarvan iedereen zelf kan opscheppen. Mezzes, een soort Arabische tapas, worden steeds populairder. Deze Kerst eet je ze met een Hollands tintje als je kiest voor dit oost west, thuis best mezzemenu.
De traditionele taakverdeling tussen mannen en vrouwen is vervaagd, gelukkig maar. Daardoor wordt koken steeds populairder onder mannen – omdat ze het leuk vinden en niet omdat het moet. Tegenwoordig bestaan er workshops voor mannelijke amateurkoks met een stoer kantje: ze grillen samen grote lappen vlees en werken met grote keukenmessen. Maar kan zo'n mannenmenu ook vegetarisch? Natuurlijk!
In de niet-vegetarische keuken is het hip om alles van het beest te gebruiken. Zo gooi je niets weg, en dat is ook nog eens duurzaam ook. Poeh. Dat kunnen wij ook best met groenten, hoor. En daarom presenteren we een menu waarin we alles gebruiken van de ingrediënten: van wortel tot tak.
Traditioneel eten Koreanen aan lage tafels, met roestvrijstalen stokjes. Op de tafel staan, naast rijst en het hoofdgerecht, veel schaaltjes met bijgerechten, die banchan worden genoemd. Dit menu bestaat uit enkele van die banchan, die je tegelijkertijd serveert. Samen met de rijst vormen ze dan een soort Koreaanse rijsttafel.
Dit menu is misschien niet helemaal authentiek, maar wel een leuke introductie tot de Koreaanse keuken. Vrijwel alle ingrediënten zijn te koop in de supermarkt, de natuurvoedingswinkel en de toko, en de gerechten zijn snel klaar. Een gedeelte van de gerechten kun je al de dag van tevoren maken.
Je kunt zelf kiezen hoeveel vegetarische banchan je op tafel wilt zetten. Kook je voor een groot gezelschap, maak ze dan allemaal.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!