Open menu

Een smaakvol en niet té uitgebreid menu voor twee personen, met behoorlijk wat Franse elementen. Bon appétit!

Het kost gelukkig niet enorm veel tijd om dit menu te maken. Je hebt enkele ingrediënten nodig die niet in de supermarkt te vinden zijn, zoals beukenzwammen (hoewel je die bijvoorbeeld ook door cantharellen kunt vervangen, die ook niet in elk supermarkt liggen, maar wel wat makkelijker te vinden zijn) en citroenolie.

Het menu is voor twee personen

Rode-uiensoep met witte wijn
***
Aardappelgalettes
Oeufs dur mayonnaise
Prei met citroenolie
Gebakken beukenzwammen
***
Sinaasappelpuddinkjes

Rode-uiensoep met witte wijn

Een aromatische uiensoep die flink naar wijn smaakt: kaas toevoegen voor de smaak is niet nodig.

3 rode uien (ca. 200 g in totaal)
100 ml witte wijn
1 bouillonblokje
1 blaadje laurier
600 ml water
scheutje olijfolie
zout en peper

  • Schil de uien en snij in halve ringen.
  • Verhit de olie in een diepe pan op half hoog vuur en bak de uien een paar minuten, roer af en toe. Draai het vuur heel laag. Bak de uien 40 minuten en roer af en toe.
  • Breng, in een aparte pan,  10 minuten voordat de uien klaar zijn, het water, het bouillonblokje en de laurier aan de kook, draai het vuur dan zachter en laat pruttelen.
  • Voeg als de uien 40 minuten gebakken hebben de wijn toe, draai het vuur wat hoger en roer even door en laat twee minuten stoven. Voeg de bouillon toe aan de uien en verwijder de laurier. Laat nog twee minuten koken en voeg naar smaak zout en peper toe.

Aardappelgalettes

250 g aardappels
30 g boter
zout en peper
beetje olie om in te vetten

Je hebt ook een mandoline (een groenteschaaf, een kaasschaaf is eventueel ook een optie) en vier serveerringen of andere ronde vormpjes die in de oven kunnen van ongeveer 9,5 cm breed nodig.

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Schil de aardappels. Snij ze op de mandoline in hele dunne plakjes, die je goed kunt buigen en zo’n beetje de dikte van chips hebben.
  • Smelt de boter in een pannetje. Haal het pannetje van het vuur en voeg de aardappels toe, zorg dat de aardappels goed onder de boter zitten. Voeg wat zout en peper toe.
  • Vet de serveerringen in met wat olie.
  • Neem een bakplaat en beleg deze met bakpapier. Zet de vier serveerringen op het bakpapier. Verdeel de aardappelplakjes over de ringen: maak kleine, platte taartjes van de plakjes aardappel die je netjes in de vormpjes verdeelt. Zorg dat de plakjes niet dubbelvouwen. Giet eventueel boter die onderin de pan zit nog over de bovenkant van de taartjes.
  • Doe de aardappelgalettes met de ring 45 minuten in de oven. Haal ze dan uit de oven, snij ze met een scherp mesje los van de vorm.

Oeufs dur mayonnaise

Dit is een klassiek Frans brasseriegerecht. Je hoort eigenlijk het eigeel niet door de mayonaise te prakken, maar op die manier is het wel lekkerder.

1 ei
2 el niet te zure mayonaise
snufje gedroogde dragon
zout en peper

  • Breng een pan water aan de kook en kook het ei in 8 minuten gaar (je kunt het ei voor het preigerecht nu ook meekoken).
  • Spoel het ei af met koud water en laat het even afkoelen. Pel het ei en snij doormidden.
  • Verwijder een deel van het eigeel. Prak dat door de mayonaise en breng op smaak met zout, peper en een snufje dragon.
  • Vul de eierhelften met de mayonaise. Strooi er nog wat dragon over maar overdrijf het niet, want dragon heeft een uitgesproken smaak.

Prei met citroenolie

Prei met citroen is een lekkere combinatie en het is echt de moeite waard om in een delicatessenzaak of oliewinkel op zoek te gaan naar een flesje citroenolie.

1 flinke prei
1 el citroenolie
1 ei
1 tl witte balsamico-azijn
snufje zout
witte peper
scheutje olijfolie

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Laat de prei heel, maar was hem wel, zó dat het zand dat er aan de bovenkant in kan zijn gekomen er weer uit spoelt. Laat de prei even drogen.
  • Zet een ovenschaal klaar waar de prei in zijn geheel (dus met kop en kont er nog aan) in past. Smeer de prei met je handen in met wat olijfolie. Leg de prei in een ovenschaal en doe deze 40 minuten in de oven. De prei is nu flink bruin tot zwart geworden. Haal de prei uit de oven en laat even afkoelen.
  • Breng een pan water aan de kook en kook het ei in acht minuten gaar (je kunt dit samen met het ei voor het oeuf dur mayonnaisegerecht doen).
  • Spoel het ei af met koud water en laat het even afkoelen. Pel het ei en snij in nette, kleine stukjes.
  • Hak het kontje van de prei en de stevige groene uiteinden ook en gooi die weg. Pel nu de harde buitenschil eraf en gooi die ook weg, tot je bij het zachte midden komt. Snij het zachte deel voorzichtig in de lengte in stukjes. Kijk goed of er nog zand is te vinden, veeg dat met wat keukenpapier weg.
  • Doe de prei met het ei in een schaaltje, voeg de balsamicoazijn, wat zout, witte peper en de citroenolie toe. Schep voorzichtig door elkaar.

 Dit gerecht kun je lauw of op kamertemperatuur serveren.

Gebakken beukenzwammen

Beukenzwammen vind je bij een paddenstoelenwinkel op bijvoorbeeld een biologische markt. Je kunt ook andere verse paddenstoelen gebruiken.

150 g grijze beukenzwammen
1 niet te grote teen knoflook (een halve kan ook)
2 el olijfolie
zout, peper

  • Pel de knoflook en leg de knoflookpers klaar.
  • Snij de uiteinden van de paddenstoelen en veeg de paddenstoelen schoon.
  • Verhit  de olie op hoog vuur in een niet te kleine koekenpan.
  • Voeg de beukenzwammen toe en bak 2 minuten onder regelmatig roeren, voeg knoflook uit de pers en zout en peper toe, en bak nog 1 minuut onder voortdurend roeren, draai eventueel het vuur iets zachter als de knoflook te snel kleurt, die mag niet aanbranden, omdat de knoflook dan bitter gaat smaken.

Sinaasappelpuddinkjes

Dit dessert is een simpele afsluiter. Je kunt ook nog chocoladehulst of vanille-ijs toevoegen als je een rijker dessert wil.

150 ml slagroom
2 sinaasappels
2 eieren
1-3 el poedersuiker
2-4 tl grand marnier
klein klontje boter
optioneel: chocolade-hulstblaadjes en/of vanilleijs

Je hebt ook 2 kleine ramekins nodig die in de oven kunnen.

  • Rasp de sinaasappels en pers het sap uit.
  • Verhit de slagroom en de sinaasappelrasp op zacht vuur, laat 5 minuten koken, haal dan van het vuur en laat 25 minuten intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Meng slagroom met ei, poedersuiker (voeg naar smaak toe) en grand marnier (voeg ook naar smaak toe).
  • Verdeel het ei-slagroommengsel over 2 ramekins.
  • Leg de ramekins in een braadslede of ovenschaal en giet daar water in, zó dat het water tot halverwege de ramekins staat. Zorg dat er geen water in de ramekins komt.
  • Doe ze 30 minuten in de oven
  • Verhit intussen in een koekenpan het sinaasappelsap op zacht vuur, laat inkoken tot een stroperige massa ontstaat. Zet het vuur niet te hoog want dan wordt het mengsel bitter. Dit inkoken kan zomaar 20 tot 25 minuten duren. Voeg dan de boter toe, laat smelten en haal de pan van het vuur. Eventueel kun je hier ook nog een scheutje grand marnier aan toevoegen.
  • Giet de siroop over de puddinkjes en serveer direct, optioneel met ijs of chocolade-hulstblaadjes.
Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Den Haag - Moose
donderdag, 07 november 2024

modern Europees - €€

Den Haag - Veggies On Fire
vrijdag, 25 oktober 2024

 puur plantaardig en ambachtelijk - €€

Brussel - Brut
vrijdag, 18 oktober 2024

 biologisch en gastronomisch - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama