Veel relaxter dan met z'n allen opgedirkt aan tafel zitten: gooi wat kussens op de grond, trek de doos Triviant, Monopoly of Kolonisten van Catan uit de kast en maak er een gezellige spelletjesmiddag van. Maar eh... het kerstdiner dan? Vergeet het kerstdiner en maak dit hapjesbuffet met spelletjes-twist. Met het laatste onderdeel kun je zelfs weer een nieuw spel spelen.
******
Spelletjesmenu
voor 4 personenTomaat gevuld met kaassalade
Witlofbootjes met salade en cashewnotendressing
Gemarineerde champignons met peterselie-aioli
Wasabi-ei
Grapefruitcocktail meets spoom
Scrabblesoep
Triviantminipizza
Boter-kaas-en-eieren cupcakes
******
De hoeveelheden zijn bedoeld voor 4 personen
Tomaat gevuld met kaassalade
8 cherrytomaten
50 g oude kaas, geraspt
½ tl Groninger mosterd met zaadjes
1 el mayonaise
5 zilveruitjes, klein gesneden
1 el van het vocht uit de pot van de zilveruitjes
peper
Meng alle ingrediënten door elkaar, behalve de cherrytomaten, en breng op smaak met peper. Snij van de onderkant van de cherrytomaten en klein plakje, zodat ze blijven staan. Snij nu een kapje van de tomaten en hol ze uit. Vul de tomaten met het kaassalademengsel en zet het kapje er weer op.
Witlofbootjes met salade en cashewnotendressing
8 witlofbladen
1 kleine wortel, aan kleine staafjes gesneden
1 stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
1/4 komkommer, in stukjes gesneden
1/2 gele paprika, aan kleine reepjes gesneden.
Voor de dressing
3 el cashewnotenpasta (te koop in Natuurwinkels)
50 ml water
1 el suiker
1 el citroensap
een mespuntje chilipoeder
een halve tl gehakte sereh
1 el cashewnoten, fijngehakt
Meng wortel, bleekselederij, komkommer en paprika door elkaar. Schik de witlofbladen op een bord en schep op elk blad twee eetlepels van de rauwkostsalade. Meng de ingrediënten voor de dressing, op de cashewnoten na, en schenk deze over de rauwkostsalade. Verdeel tot slot de cashewnoten over de dressing.
Gemarineerde champignons met peterselie-aioli
250 g champignons
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
2 el citroensap
5 el olijfolie
1 el witte wijnazijn
1 el Italiaanse kruiden
1 el peterselie
peper en zout
eventueel een bruin stokbroodje
Voor de aioli
1 ei en 1 eidooier, op kamertemperatuur
1 tl mosterd
300 ml milde olijfolie
4 uitgeperste tenen knoflook
3 el citroensap
3 el gehakte peterselie
zout en peper
Veeg de champignons schoon en snipper de sjalotten en knoflook fijn. Breng alle ingrediënten in een pan aan de kook en laat drie minuten zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur, voeg peterselie en peper en zout naar smaak toe en laat de champignons een paar uur marineren.
Maak dan de aioli. Doe het ei, de eidooier en de mosterd in een schaal en roer met een garde door elkaar. Voeg steeds een dun straaltje olijfolie toe, tot het begint te binden, dan kun je de olie in een wat dikkere straal toevoegen. Voeg dan de uitgeperste tenen knoflook, het citroensap, de peterselie en peper en zout naar smaak toe.
Zet de champignons met een prikkertje op een bordje, evt. een nog warm bruin stokbroodje erbij. En daarnaast een schaaltje met de peterselieaioli.
Wasabi-ei
4 hardgekookte en gepelde eieren
50 -75 ml zure room
wasabi
zout
Snij de eieren doormidden. Lepel het eigeel eruit, prak het fijn en meng met de zure room. Voeg nu zoveel wasabi toe tot je een lekker pittig, maar niet te heet mengsel hebt. Breng op smaak met zout. Vul daar de eieren mee.
Grapefruitcocktail meets spoom
Het moet ergens in de jaren tachtig geweest zijn dat men bedacht: oeps, die populaire garnalencocktail kunnen we vegetariërs niet voorzsetten, laten we ze op een grapfruitcocktail trakteren. En dat was niet eens een heel slecht idee geweest als ze er tenminste niet van die vreselijke grapfruit uit blik voor hadden gebruikt. Het zal in dezelfde tijd geweest zijn dat spoom z'n intrede deed. Dit sorbetijsdrankje kreeg je tussen de gangen door geserveerd om alle wilde smaken van het voorgaande te neutraliseren en je maag voor te bereiden op het geweld dat in de volgende gangen komen zou. Wij laten hier spoom zijn foute broertje de grapefruitcocktail ontmoete, maar natuurlijk gebruiken wij nu lekkere verse grapefruit en goed ijs. En die goedkope bubbeltjeswijn komt er bij ons niet in.
4 bolletjes citroensorbetijs
1,5 rode grapefruit, in kleine partjes
vloeibare honing (of ahornsiroop)
limoenschil
Doe de partjes grapefruit in een kom en verdeel er wat vloeibare honing over. Hoeveel hangt af van hoe zuur de grapefruit is en van je smaak. Verdeel de grapefruit over 4 flutes. Leg er een bolletje citroensorbetijs op. Doe daarop weer een beetje limoenschil.
Scrabblesoep
1 l water
2 kruidenbouillonblokjes
500 g gekookte bietjes, in stukken gesneden
1 laurierblad
2 kruidnagels
2 bosuitjes, heel fijn gesneden
1 teentje knoflook, geperst
75 g lettervermicelli
1 tl gedroogde tijm
peper en zout
Breng het water aan de kook en los de bouillonblokjes erin op.
Haal de pan van het vuur en voeg de bietjes toe. Pureer deze met de staafmixer. Breng dit weer aan de kook en voeg het laurierblad, de kruidnagels, de bosuitjes, de knoflook en de lettervermicelli toe, en laat dit 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan de gedroogde tijm toe en eventueel peper en zout naar smaak.
Triviantminipizza
Let op dat je de verschillende kleuren naast elkaar legt, anders zie je niet goed dat het puntjes zijn.
Voor de bodem
250 g bloem
125 ml water
half zakje gedroogde gist
1 el olijfolie
1/4 tl zout
Kneed alle ingrediënten in een kom tot een soepel pizzadeeg en laat een half uurtje rusten onder een theedoek. Verdeeel in 6 stukken en maak er op een met bloem bestoven werkblad met de deegroller pizzabodems van ca. 12 cm doorsnee van.
Voor de pizzasaus
1 blik tomatenstukjes
1 klein blikje tomatenpuree
2 teentjes knoflook
1 el gedroogde basilicum
1 el gedroogde oregano
peper en zout
olijfolie
Verhit de olijfolie en bak hierin de knoflook ca. 20 seconden. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak die ook even mee. Doe de tomatenstukjes erbij en vervolgens de basilicum en de oregano. Laat 5 minuten pruttelen en breng op smaak met zout en peper.
Verder
100 g oude kaas
1 rode ui, in kleine stukjes gesneden
2 oranje minipaprika's, in kleine stukjes gesneden
1/2 gele paprika, in kleine stukjes gesneden
1/2 courgette, in kleine stukjes gesneden
1/2 aubergine in kleine stukjes gesneden
100 g champignons, in kleine stukjes gesneden en even gebakken in de olie
peper
Vet een bakblik in met boter. Bedek de pizzabodems met de tomatensaus. Strooi er geraspte oude kaas overheen. Teken er met een mes 6 triviantvakjes in en vul diemet de zes verschillende groentes. Strooi een beetje peper over de groentes en zet 15 minuten in een op 240 graden voorverwarmde oven.
Boter-kaas-en eieren-cupcakes
Met deze cupcakes kun je het etentje in stijl afsluiten door er een spelletje boter, kaas en eieren mee te spelen. Grappig: in de cupcakes zelf zit helemaal geen boter, kaas of eieren.
200 g bloem
150 g suiker
1 el maïzena
1 1/2 tl bakpoeder
¼ tl zout
250 ml en 3 el sojamelk
2 tl appelciderazijn
75 ml olie
1 tl vanille-extract
¼ tl amandelextract
2 el cacao
½ tl kaneel
Ook nodig: een muffinvorm
Verwarm de oven voor op 175 graden en zet papieren cakevormpjes in een muffinpan. Zeef de bloem, suiker, maïzena, bakpoeder en zout in een beslagkom en meng ze goed door elkaar. Combineer in een tweede kom de sojamelk en de appelciderazijn en laat het even staan (als het goed is wordt de sojamelk nu dikker). Voeg dan de olie en de extracten toe en mix met een elektrische mixer tot een schuimlaagje ontstaat. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en roer met een vork zo kort mogelijk alles door elkaar (een paar klontjes is niet erg).
Zeef 2 eetlepels cacao in de lege beslagkom en voeg 3 eetlepels sojamelk toe. Mix met de mixer tot er een glad mengsel ontstaat. Giet de helft van het beslag (voor de perfectionisten onder ons: je hebt nu ongeveer 660 gram deeg, dus de helft is 330 gram) bij het chocolademengsel en roer het door elkaar met een vork. Giet de cakevormpjes voor ongeveer 2/3 vol en zet de muffinvorm 17-19 minuten in de oven (de oven zeker de eerste tien minuten niet opendoen!). Haal de muffinvorm uit de oven, laat een minuutje afkoelen en wip met de achterkant van een vork de cupcakes eruit. Laat ze afkoelen op een rooster.
Raster en versiering cupcakes
2 plakjes diepvriesbladerdeeg
suiker en kaneel
100 g poedersuiker
enkele druppels citroensap
1 à 2 theelepels cacao
zilverpillen (o.a. bij C1000 te koop als ‘Regenboogparels’)
Verwarm de oven voor op 190 graden. Laat 2 plakjes bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien. Bestrijk met water en bestrooi met suiker en kaneel. Snij elk plakje in 6 repen en leg 17-20 minuten in de oven. Bouw hier een veld van drie bij drie hokjes mee.
Voordat je glazuur op een cupcake aanbrengt moeten ze goed afgekoeld zijn. Maak een glazuur van 50 gram poedersuiker en een paar druppels citroensap en water. Bestrijk de blanke cupcakes hiermee en druk er zilverpillen (‘regenboogparels’ bij de C1000) op in de vorm van een rondje.
Maak een glazuur van 50 gram poedersuiker, 1 à 2 theelepels cacao en een paar druppels water. Druk er zilverpillen in de vorm van een kruis op.
Recepten van: Sanja, Gwen, Tertia