Een kerstdiner moet leuk zijn voor iedereen die aan tafel zit. Met dit menu heb je tijdens elke gang iets leuks op je bord, en het is nog lekker ook!
Meta van Gijn van Not My Lunch maakte voor Vegatopia dit kerstmenu. Geweldig voor kinderen, maar ook voor grote mensen!
Het menu is voor vier personen.
Memory van brood en kaas
O Dennenboom-soep
IJsberenspoom
Versier-je-eigen-kerstbal-lasagne
Engeltjes in een modderbad
Memory van brood en kaas
Speel het memoryspel door de broodkaartjes om te draaien. Als je een gelijk paar gevonden hebt, eet je het op!
Ingrediënten
4 boterhammen
smeerkaas
rauwkost als paprika, komkommer, wortel en radijs
Zo ga je te werk
- Verwijder de korstjes van de boterhammen.
- Knip of snij de boterhammen in kleine vierkantjes.
- Steek of snij verschillende vormpjes uit de groenten. Maak voor iedere persoon elk vormpje twee keer.
- Plak de vormpjes met smeerkaas op de stukjes boterham en draai ze om op het bord.
O Dennenboom-soep
Ik heb je laatst in 't bos zien staan
Toen zaten er nog geen kaarsjes aan
O, dennenboom
O, dennenboom
Wat zijn je takken wonderschoon
Voor dit voorgerecht maak je twee soorten soep: courgettesoep en tomaten-paprikasoep.
Ingrediënten voor de courgettesoep
1½ courgette
1 ui
2 aardappels
1½ groentebouillonblokje
een klein pakje Boursin (80 gram)
citroensap
zout en peper
Zo ga je te werk
- Snij de courgette, aardappels en ui in kleine stukjes.
- Zet de groenten op met 500 ml water en de bouillonblokjes. Kook de groenten tot ze zacht zijn.
- Voeg de Boursin toe en pureer het geheel tot een gladde soep.
- Maak de soep op smaak met een beetje citroensap en zout en peper.
Ingrediënten voor de tomaten-paprikasoep
olijfolie
1 ui
1 rode paprika
6 tomaten
1 blik tomaten
2 eetlepels suiker
een scheut azijn
een takje rozemarijn
zout en peper
- Doe een flinke scheut olijfolie in de pan.
- Snijd de ui en de paprika in stukjes en bak ze tot ze zacht zijn.
- Snijd de tomaten in stukken en doe ze, samen met het blik tomaten, in de pan.
- Voeg 400 ml water en het takje rozemarijn toe. Kook de soep 5 minuten door.
- Verwijder de rozemarijn en pureer en zeef de soep.
- Breng de gezeefde soep opnieuw aan de kook.
- Maak de soep op smaak met een flinke scheut azijn, 2 eetlepels suiker en zout en peper.
Afmaken
- Schenk de twee soepen in een diep bord, elk aan één kant.
- Trek met een vork de groene soep op een aantal plaatsen langs de “middenlijn” in de rode soep. Dit zijn de takken.
- Versier de dennenboom met sterretjes van paprika, kaas of wortel.
IJsberenspoom
In het ijskoude water zwemt een dikke ijsbeer. Krijg jij 'm te pakken?
Dit koude tussendoortje kun je pas op het allerlaatste moment maken.
Ingrediënten
7UP of iets soortgelijks
sorbetijs met citroensmaak
blauwe voedingskleurstof (optioneel, te koop bij de toko)
- Schenk 7UP in een mooi glas. Voeg een heel klein druppeltje blauwe kleurstof toe. (Als je kinderen druk worden van kleurstof of jijzelf al jeuk krijgt bij alleen al het idee van blauwe kleurstof, laat je het gewoon achterwege.)
- Doe een klein bolletje sorbetijs in het glas en dien op met een lepeltje en een rietje.
Versier-je-eigen-kerstbal-lasagne
Deze saaie kerstbal moet nog versierd. Dat mag je zelf doen, op je allermooist. En daarna smikkel je 'm op.
Ingrediënten
1 ui
1 teentje knoflook
olijfolie
pak diepvriesspinazie (450 gram)
1 tl tijm
50 gram roomboter
70 gram bloem
2 groentebouillonblokjes
700 ml melk
100 gram geraspte kaas
nootmuskaat
6 tomaten
een pak lasagnebladen uit het koelschap (250 gram)
Zo ga je te werk
- Snipper en fruit de ui en de knoflook in een beetje olijfolie.
- Doe de bevroren spinazie en de tijm erbij en verwarm tot de spinazie ontdooid is.
- Maak op smaak met zout en peper.
- Snijd de tomaten in kleine blokjes.
Maak de kaassaus
- Smelt 50 gram boter in een pan en doe daar de bloem bij en twee verkruimelde bouillonblokjes.
- Voeg nu steeds een scheutje van de melk toe terwijl je blijft roeren.
- Als de saus aan de kook is doe je de kaas erbij en een snuf nootmuskaat.
De lasagne maken
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Neem 4-6 ronde ovenschaaltjes. Knip de lasagnebladen tot rondjes die precies in de schaaltjes passen.
- Maak laagjes van lasagnebladen, spinazie, lasagnebladen, kaassaus, lasagnebladen, tomatenblokjes en spinazie. Eindig met een laag kaassaus bovenop.
- Dek de schaaltjes af met aluminiumfolie en zet ze in de oven.
- Verwijder na 15 minuten het folie en bak nog 15 minuten.
Serveren
- Snijd de paprika's in grote stukken en hak ze fijn, kleur bij kleur, in een keukenmachine.
- Serveer de gemalen paprika in 3 kleine bakjes naast de lasagne.
Engeltjes in een modderbad
Engeltjes moeten vast elke dag in bad van hun mama. Ze zijn akelig schoon en fris. Zo smetteloos, dat het gewoon onuitstaanbaar is, vind je niet? Tijd voor een modderbad.
Chocoladefondue.
Ingrediënten
100 ml slagroom
180 gram chocola (puur of melk)
wraps, koekjes, stukjes wit brood of fruit als appel, ananas, aardbeien enz.
voor iedereen een eigen bakje
Zo ga je te werk
- Breng de slagroom aan de kook.
- Breek de chocola in stukjes en doe de stukjes in de hete room.
- Roer tot alle chocola gesmolten is en verdeel de fondue over de bakjes.
Serveer met engeltjes die je knipt uit wraps of brood. Het is handig om een engeltje te tekenen op stevig papier en die op een wrap te leggen voor je gaat knippen.
Ook lekker om te dippen: koekjes, stukjes brood of vers fruit.
Meta van Gijn is verslingerd aan het maken van bento's en andere lekkere, mooie lunchgerechten. Op haar website notmylunch.nl vind je lunchideeën voor kinderen en volwassenen.