Deze week hebben we een Indiase kikkererwtencurry, een quiche, een heuse gele paassoep en nog veel meer lekkers voor jullie in petto in ons weekmenu. Met nog best veel winterse ingredienten zoals bijvoorbeeld savooiekool en prei. Volgende week beloven we een recept met asperges. Het is nog heel even wachten voor er meer lente-groenten komen!
Een tijdje geleden kreeg ik een zak speltkorrels. Spelt moet je een uur weken en dat moet dus even in je planning passen. Gelukkig hoeft het daarna niet zo lang te koken. In deze maaltijdsalade gebruikte ik ook pompoen, die ik roosterde met ras el hanout. Dat is een aromatisch specerijenmengsel (niet scherp) dat je kunt kopen in Marokkaanse winkels.
Wat hebben Nederlanders met andijvie? In de supermarkt vind je deze groente het hele jaar door, handig fijngesneden of als hele krop. Wij kopen andijvie dan ook graag in elk jaargetijde en vrijwel steevast met één doel: andijviestamppot. Naast prei zou je andijvie onder de noemer traditioneel Nederlandse groenten kunnen scharen.
Deze week komen er weer allerlei soorten ingrediënten en gerechten aan bod in ons weekmenu. Winterse rode kool en bieten, maar ook meirapen, een omelet, salades en frietjes staan deze week op ons weekmenu. En een prachtige hartige taart met een bodem van courgette en winterwortel, die je hiernaast op de foto ziet.
Niet iedereen is dol op tempeh. Het heeft een beetje een gefermenteerd smaakje, waar je van moet houden. Ik vind het heerlijk, vooral als het knapperig gebakken is. En bij ultiem knapperig denk ik al snel aan chips.
Vroeger maakte mijn vader vaak frittata voor me klaar. Het is een makkelijk en snel gerecht. Vergelijk het met een dikke, stevige omelet, waar je ook nog aardappelen en kaas aan toe kunt voegen. Ik maak het nu ook nog vaak klaar, maar dan met de klassieke smaken ui en tijm. Daarbij maak ik dan een lichte salade en snij ik enkele stukjes ciabatta af. Zo heb je snel een voedzaam lunchgerecht en is het een keertje iets anders dan die boterhammen met kaas!
Nu de Dutch Aeropress Championship eraan komt (19 maart in Amsterdam), bereiken ons signalen dat vele nietsvermoedende koffieliefhebbers alweer het slachtoffer geworden zijn van deze eenvoudige koffiemaker. Wij kunnen het dan ook niet vaak genoeg benadrukken: schaf er nooit een aan. Er zijn zeker negen redenen waarom je daar vreselijke spijt van gaat krijgen.
We hebben weer een afwisselend menu voor jullie gemaakt. We maken een gerecht met halloumi, die kaas die je zo goed kunt grillen. We koken met peulvruchten (en dat in het jaar van de peulvrucht!) en maken er een dahl mee. En ook koken we een gerecht van Ottolenghi, maar dat doen we in het weekend, als je meer tijd hebt. We hopen dat je weer veel inspiratie ermee opdoet.
Hij staarde me al enkele dagen aan vanuit de groetenla van de koelkast. De spitskool die ik vorige week zo enthousiast in mijn winkelmandje stopte en waar ik tot nu nog steeds geen inspirerend gerecht mee had weten te maken. Iets met zoete aardappel had ik bedacht, maar bij de aanblik van de armetierige, verschrompelde zoete aardappeltjes in de supermarkt moest ik mijn plannen wijzigen. Pompoenen waren er wel. Close enough, toch?
Vegatopia werd onlangs uitgenodigd door uitgeverij Good Cook voor een workshop fermenteren ter gelegenheid van het nieuwe boek van meneer Wateetons, Over Rot. Een avond over bacteriën, en hoe je die inzet om een pot letterlijk ramvol met groenten in iets verrukkelijks om te toveren. Een workshop die redacteur Kelly bekeerde tot het fermenteren.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!