Een tijdje geleden vond ik tijdens de “Italiaanse week” in de supermarkt gefrituurde mozzarellabolletjes, “mozzarelline fritte” in het Italiaans. Ik was meteen fan. Al snel realiseerde ik me dat het recept eigenlijk zeer eenvoudig is. Daarom delen we dit nu met jullie. De mozzarellabolletjes zijn erg lekker als borrelhapje. Je kan ze ook bovenop een salade serveren als alternatief voor de inmiddels saai geworden warme geitenkaas.
We hebben heerlijke zomerschotels op het menu deze week: een groentestoofje met parelcouscous, een lasagna van gegrilde groenten, salade met versgedopte tuinbonen en flapjes met verse spinazie. De vrijdagsnack ontbreekt niet en voor het ultieme vakantiegevoel is er Griekse wittebonensoep.
Satésaus en kroketten behoren al een tijdje tot het Nederlandse culinaire erfgoed. Het wordt helemaal leuk wanneer je beide gerechten combineert. Vandaar dat we vandaag een vegetarische variant van de bekende satékroket maken. De vleesrestjes vervangen we niet met één of ander nepvlees, maar door wokgroenten. Hierdoor krijgt de kroket meer smaak en meer bite.
Koffie als koele zomerdrank is bij ons nog niet zo populair als in Amerika, maar geloof ons: dat gaat niet lang meer duren. Probeer 't zelf maar eens. Cold brew maken is een koud kunstje. Jan en Mister Macchiato doen het voor.
We hadden nog gekookte kikkererwten over en hadden zin in soep. Samen met knapperig gebakken blokjes tofu en nog een paar ingrediënten werd het een heerlijk soepje. Er gaat ook Thaise rode curry in. Gebruik je een potje hiervan, let dan op dat er geen vissaus inzit.
Soms weet je het even niet meer. Je wil wel koken, maar niet te lang in de keuken staan. Je hebt wel trek, maar geen zin om uitgebreid boodschappen te doen. Gelukkig komt dit pastagerecht dan als geroepen. Je hebt de ingrediënten ervoor vast wel in huis rondslingeren (hee, nog een half zakje pijnboompitten! En de basilicumplant op de vensterbank heeft nog genoeg blaadjes!). Heb je geen verse pasta in de koelkast liggen, dan kun je natuurlijk ook gedroogde pasta gebruiken.
We hebben weer lekkere recepten voor je uitgezocht deze week. We maken een frisse venkelsalade, een gerecht met gnocchi, koken met sperziebonen (die nu in het seizoen zijn!) en maken een Thaise maaltijdsoep. En nog veel meer.
Nederland zwaait deze week af als voorzitter van de Europese Unie. Aanleiding om een zevendaagse culinaire toer door Europa te maken. In de meeste lidstaten is het vlees wat de klok slaat in de traditionele spijzen als goulash, cassoulet en moussaka. Wij toveren die typische gerechten in een handomdraai om in smakelijke vega-varianten.
Mijn kalender geeft aan dat het bijna zomer zou moeten zijn, maar de donkergrijze wolken die boven mijn hoofd samenpakken voorspellen weinig terras- of barbecueproof weer. Terwijl ik door de stromende regen naar huis fiets na mijn werk, kom ik langs een Turkse supermarkt waar een grote kist staat, vol enorme watermeloenen die naar me lonken. Vijf minuten later kom ik de winkel uit. Met een watermeloen onder de ene arm en een groot blik fetakaas onder de andere. Ik help dat zomergevoel wel een handje.
Nederland kent vele lange-afstandswandelpaden in de verste uithoeken van Nederland. Wanneer je zo’n route loopt besef je weer hoe mooi Nederland eigenlijk is en hoe goed haar lokale producten en gerechten zijn. Het Krijtlandpad is een route door de Limburgse heuvels van Maastricht tot het Drielandenpunt en weer terug. Hier aten wij een verrukkelijke beloning voor een lange dagtocht: aardbei-rabarbervlaai. Die toonde maar aan hoe lekker fruit van lokale bodem in het seizoen kan zijn. Ik geef hieronder mijn versie.