We reizen deze week met onze gerechten naar Chili voor een maaltijdsoep, naar Indonesië voor lekkere maiskoekjes, naar het Hollandse platteland voor een salade met meikaas en we hebben nog wat andere lekkere recepten voor je geselecteerd in het weekmenu van deze week.
Afgelopen weekend had ik een etentje met vriendinnen. Vooral omdat ik dat zo leuk vind, was het hoofdgerecht een mysterybox, zoals ze die bij Masterchef ook hebben. Oftewel, zij namen de ingrediënten mee, ik improviseerde. Bijkomend voordeel voor mij was dat de hoeveelheid wel wat groot was. Zo had ik dus nog een flink aantal groene asperges over. En toen zag ik op Instagram een tip van Vegatopia’s Kelly om uien snel in te leggen met natuurazijn. Die twee dingen wilde ik graag met elkaar combineren.
We genieten van de groenten van dit moment, zoals meiraapjes en koolrabi. De witte asperges gaan op herhaling, in een totaal ander recept dan vorige week. En we steken over naar de keukens aan de andere kant van de oceaan.
Geen tijd om lang in de keuken te staan? Deze gevulde paprika is dan wellicht een dankbaar bijgerecht. Je hebt trouwens maar twee hoofdingrediënten en wat kruiden nodig. Alles samen duurt het minder dan vier minuten om hem klaar te maken. Een oven of een pan gebruiken we niet. De magnetron neemt deze keer de taak over.
Eergisteren schreef Emma over de in Nederland geteelde quinoa van Lola Quinoa. Vandaag heeft ze een recept voor jullie met deze veelbesproken plant uit de familie van de amaranth, die oorspronkelijk komt van de hoogvlaktes van Peru en Bolivia.
Quinoa is een belangrijke voedingsbron voor de inwoners van Zuid-Amerika. Door de plotse populariteit in en daardoor hoge afname uit het westen stegen de prijzen de laatste jaren zo, dat quinoa in haar gebied van oorsprong schaars en te duur voor de eigen bevolking werd. Hierom, en omdat voedsel importeren uit een ver buitenland voor veel milieubelasting zorgt, is er nu een quinoasoort ontwikkeld die in ons eigen land kan groeien. Deze quinoa wordt sinds kort verkocht als Lola Quinoa.
Deze week is ons weekmenu lekker zonnig en dat mag ook wel nu het lekker weer is. Hopelijk blijft het warm! We eten gevulde grote tomaten uit de oven, witte asperges - die er eindelijk weer zijn en ook wat minder duur worden, een broodje met tempeh en nog veel meer. Hopelijk kun je één of meer van de avonden buiten eten!
Van Lima kreeg ik een pot bruine tahin om iets lekkers mee te maken. Normaal gebruik ik vaak witte tahin, maar de bruine tahin blijkt lekker notig te smaken. Eigenlijk veel aromatischer dan de witte. Ik maakte er een saladedressing mee met lichte miso.
Deze hartige hapjes zien er prachtig uit, zijn niet moeilijk te maken, helemaal plantaardig en gewoon erg lekker. Door het deeg op een bepaalde manier rond de vulling te vouwen lijken deze hapjes net gevulde roosjes. De hartige vulling heeft een Italiaans tintje en de rooktofu blijkt een waardige vervanger van salami in dit recept. Natuurlijk valt er volop te variëren met de vulling, voeg bijvoorbeeld eens wat Italiaanse kaas (bijvoorbeeld Pecorino of Taleggio) toe voor een vegetarische variant.
Vorige week besprak Karl met veel enthousiasme het kookboek Comptoir Libanais Express met genoeg Libanese vegetarische recepten. Op de redactie zijn we dan ook dol op Libanees eten. Deze warme salade met artisjok en tuinbonen komt uit het kookboek en is perfect om in dit seizoen te maken.