Deze risotto met brie en ei is het meest populaire gerecht in het thematische restaurant EGGS Comfort Food in de Braziliaanse stad São Paulo. Deze stad is in een aantal opzichten het New York van Zuid-Amerika. Ook wordt São Paulo steeds meer een trendsetter of culinair vlak in Zuid-Amerika. Deze risotto lijkt een combinatie van twee recepten: de klassieke Italiaanse risotto en het Japanse gerecht “tamago gohan”, rijst met ei. In een stad met een zeer grote migratiegeschiedenis van Italianen en Japanners, is het niet verwonderlijk dat beide culturen samenkomen. Op de eerste plaats is dit vooral een heerlijk comfort food voor speciale momenten.
De populaire Hollandse zomergroenten laten we voor de verandering een weekje links liggen. Niet schrikken, de minder alledaagse groenten in deze recepten vind je ook gewoon in de supermarkt, bij de groenteman of in je eigen moestuin. De pasta geven we smaak met postelein, de risotto met radicchio en de frittata met raapstelen. Voor de maaltijdsalades kiezen we paksoi, rammenas en koolrabi. En we maken fantastische snijbietrolletjes.
Koken met groenten en andere producten van het seizoen doen David & Luise van Green Kitchen Stories graag. Dit recept komt uit hun eerste boek The Green Kitchen en staat zelfs op de cover. Het is een eenvoudig recept en lekker fris op een zomerse dag, als bijgerecht of als lunch.
Komende week eten we een makkelijke flammkuchen met kant-en-klaar deeg, koken we op 3 manieren met rode bieten (curry, kvass en bourguignon), maken we wraps met tempeh in poesta-style, zien we Hollandse billetjes in het gras, snacken we Braziliaanse kaasbroodjes en zoete pizza's tijden de openingsceremonie van de Olympische Spelen, en genieten we van een avocadotaart met noten, dadels, kokos en ahornsiroop!
Deze kaasbroodjes, pão de queijo [paa-oow djie kei-zjoe] in het Portugees, zijn één van meest iconische gerechten uit de Braziliaanse keuken. Over de oorsprong van de broodjes is weinig bekend. Bronnen vermelden dat ze reeds in de achttiende eeuw bij de koffie geserveerd werden aan de plantagemeesters in de staat Minas Gerais. Waarschijnlijk zijn ze tapiocameel gaan gebruiken omdat de kwaliteit van het tarwemeel in Brazilië destijds erg slecht was. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw hebben de broodjes hun weg naar de populaire eetcultuur gevonden en zijn ze in Brazilië letterlijk op elke straathoek verkrijgbaar.
Experimenteren, verrassend combineren, restjes verwerken of snel iets lekkers serveren: we hebben weer van alles wat. Breng je omelet op smaak met groene thee en verwerk spitskool en pompoen in een stamppot. Overgebleven groenten kunnen in een Midden-Oosters stoofje of een snelle Japanse maaltijd. Lekker eenvoudig en smakelijk zijn de hartige taart en de risotto.
Op 21 juli viert België feest. Op deze dag in 1831 legde de eerste koning, Leopold I, de grondwettelijke eed af als koning. Vegatopia viert mee met feestelijke cupcakes die twee typisch Belgische smaken samenbrengen: chocolade en speculaas. De cakejes zijn eenvoudig te maken en lekker bij de koffie of om mee te nemen voor de picknick in het (Warande)park.
Warme dagen zoals vandaag lenen zich bij uitstek voor heerlijke koude soepen, die onderdeel uitmaken van het Vegatopia hitteplan. Het maken kost meestal maar weinig tijd, het ijs- en ijskoud worden van de soep duurt nog het langst. Meteen na de lunch al maken dus (of een dag van tevoren) en 's avonds lekker genieten van een of meer glazen soep in de tuin of op je balkon. Dit zijn onze favoriete koude soepen.
Persbureaus schreeuwen altijd om het hardst om hét zomerdrankje van het jaar uit te roepen. Natuurlijk het zomerdrankje dat zij aan de man moeten brengen. Wij drinken gewoon wat we zelf lekker vinden, maar vinden het uiteraard geen probleem weer eens wat nieuws te proberen. We doen een rondje redactie.
In het weekmenu voor komende week houden we ons weer eens volledig aan de indeling van ons vorig jaar verschenen kookboek. Dat betekent dus een (heel) Makkelijke Maandag (met cottage cheese), Dinsdag Currydag, Woensdag Gehaktdag (met een Filipijns gerecht met vegaworstjes), Hollandse Donderdag, Vrijdag Snackdag, Feestelijke Zaterdag (BBQ met zelfgemaakt no-knead brood) en een Zoete Zondag (met een kersentaart met veel slagroom)!