Deze week staan we nog met een been in de zomer, maar gebruiken we daarbij wel alvast wat herfstige ingrediënten. Zo maken we een frisse maaltijdsalade met tomaat, maar gebruiken er ook biet voor. Verder maken een verwarmend gerecht met limabonen, koken we Afrikaans en maken we zelf vegetarische sushi. Lekker en gevarieerd dus weer.
Eergisteren plaatsten we een recensie van Recepten Uit Istanbul van schrijfster Pomme Larmoyer, dat van Moniek vier sterren kreeg. Vandaag mogen we een recept uit dit boek plaatsen voor kısır. Dit is taboulé bereid op Turkse wijze. Er gaan onder andere rode bieten en granaatappelmelasse in.
Je hebt zin in pizza maar je hebt geen oven? Je hebt nog een paar stukken afhaalpizza over, maar je wil ze liever niet koud opeten? Of heb je gewoon geen zin om de oven op te warmen voor 1 enkel stuk pizza? Geen probleem! Verrassend genoeg zijn er nog een paar andere keukentoestellen die de taak kunnen overnemen. In dit artikel geven we je een aantal tips voor zowel het afbakken van diepvriespizza’s als het weer opwarmen van gebakken pizza’s. Alle technieken hebben we getest met standaard vierkazenpizza en pizza margherita uit de supermarkt en met restjes afhaalpizza.
Het wordt herfst deze week. Een seizoen rijk aan rijpe noten, vruchten en… paddenstoelen. Dit ultieme symbool van de herfst staat centraal in ons weekmenu. We maken een cheeseburger met avocado en portobello, risotto met oesterzwammen, paddenstoelensoepen, een hartige taart met cantharellen en meer.
Dashi, een geurige bouillon, is onmisbaar in de Japanse keuken. Niet alleen voor misosoep, maar ook voor het maken van groentegerechten en zelfs het koken van rijst en bij het bereiden van saladedressings komt dashi om de hoek kijken. Niet zulk goed nieuws voor vegetariërs, want vaak is dashi door het gebruik van visvlokken niet vegetarisch. Maar er is goed nieuws. Dashi kan ook prima vegetarisch gemaakt worden en zeker in de Japanse boeddhistische keuken is dat niet ongebruikelijk.
We eten te weinig groente en fruit volgens onder meer het Voedingscentrum. Een appeltje, sinaasappeltje of een schaaltje druiven of aardbeien tussendoor is makkelijk voor elkaar te krijgen, maar de aanbevolen hoeveelheid groente (250 gram) lijkt voor veel mensen een behoorlijke uitdaging. Je kunt natuurlijk dagelijks een smoothie van banaan, spinazie, wortel en boerenkool naar binnen werken, maar er zijn voldoende - mijns inziens veel smakelijkere - alternatieven om de hele dag door groente te grazen. Wij geven een paar handige en vooral bijzonder lekkere tips voor groente bij elke gelegenheid.
Eigenlijk ligt deze combinatie erg voor de hand. Bloemkool met een kaassausje is lekker, een lasagne met blauwe kaas is lekker, en bij elkaar is het nog lekkerder. Stiekem is dit gewoon een sjieke versie van mac 'n cheese. Maar door de bloemkool in de saus wordt het geheel echter wat lichter en sappiger, terwijl de champignons toch nog een beetje bite geven. Deze lasagne is makkelijk op een zomerse dag waarbij de temperatuur nog niet zo zomers is en je nog wel wat warmte kan gebruiken. Mocht je echt niet van blauwe kaas houden, dan kan je ook een lekkere pittige (geiten)brie nemen.
Het blijft mooi weer komende week, is de voorspelling. Daarom gaan we nog even door met lekkere frisse gerechten in dit weekmenu. En we steken de vega barbecue nog een keer aan!
Risotto. Sommigen draaien er hun hand niet voor om, anderen beginnen er liever niet aan. Topkok Robert Kranenborg zei ooit tijdens Topchef tegen een kandidaat dat pas wanneer je een goede risotto kunt maken, je goed kunt koken. Dit omdat het bij een goede risotto aankomt op het juist afstellen van de hittebron. Want staat het vuur te hoog, dan loop je de kans dat de buitenkant van je risotto sneller gaar is dan de binnenkant. Door de hittebron tijdens het gaar roeren van de risotto laag te houden, garen de rijstkorrels gelijkmatig. Tijdens het maken van risotto is het zaak om alles klaar te hebben staan, zodat je ondertussen er niet meer bij weg hoeft. Maar verder baart oefening kunst en raak je er vanzelf bedreven in.
Beijinho (letterlijk: kusje) is een snoepje dat in Brazilië erg populair is en vooral geserveerd wordt op verjaardagsfeestjes. De belangrijkste ingrediënten zijn gecondenseerde melk en geraspte kokosnoot. Het is zeer gemakkelijk klaar te maken en de bereidingswijze is bijna identiek aan die van brigadeiro.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!