Het boek Bakken Met Kennis van Eke Mariën kreeg vorige week maar liefst vier en een halve ster van Jessi. Vandaag mogen we een recept uit dit boek publiceren voor een glutenvrije kokos-marmercake, met kokos- en amandelmeel, chocolade en psylliumvezels (ook wel vlozaadvezels). Waarvoor je dat laatste soms nodig hebt in glutenvrije baksels, legt Eke onderaan het recept uit. Je koopt het o.a. bij de apotheek en online via winkels als Pit&Pit.
Italiaanse en Chinese gerechten, quinoa met avocado, we variëren er deze week lekker op los in ons weekmenu. Eet smakelijk!
Van Ellen kreeg het gisteren besproken vegan kookboek Thug Kitchen Feestvoer maar liefst 4 sterren. Vandaag hebben we een recept eruit voor Mexicaanse lasagne met zwarte bonen en pompoen. Later deze maand hebben we ook nog een recept voor pad-thairolletjes uit dit boek.
Wintergebak en gekonfijte vruchten zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden, denk maar aan de versiering van banketletters of de vulling van kerststollen of panettones. Deze cake is rijkelijk gevuld met gekonfijt fruit en amandelen en alleen daardoor al een echte feestcake. Als versiering gebruik ik amandelsnippers die ik met een dunne laag marmelade op de cake 'plak', en voor extra feestelijkheid vrijwel ongezoete room en nog meer amandelsnippers.
Makkelijke maandag met snelle noedels, Hollandse donderdag met aardappels en Zoete zondag met een indrukwekkende pannenkoekentaart. Voor alle zeven dagen van de komende week geven we je weer inspiratie volgens de indeling van het Vegatopia-kookboek.
Nu de dagen snel korter worden en het weer steeds onaangenamer wordt, is een kom of bord warme soep op zijn tijd erg welkom. Deze broccolisoep is lekker kruidig met fenegriek, foelie en laurierblad, en crèmig door de chana dal - er komt trouwens geen room aan te pas en de broccoli wordt niet doodgekookt. Je hebt deze soep snel op tafel - extra lekker met zelfgemaakte knoflookcroutons, die in een handomdraai zijn gemaakt.
De Sint is in het land en dat beïnvloedt onze eetgewoontes. Maar in plaats van speculaas en pepernoten te serveren, geven we vandaag een sinterklazige draai aan de klassieke pannenkoek. Het is een leuk dessert of een feestelijke lunch voor de kinderen. Daarnaast is het ook nog eens gemakkelijk te maken en snel klaar. Dan heb je ook nog genoeg tijd om cadeautjes in te pakken of om gedichtjes te schrijven.
Hiernaast zie je korianderhummus, die maken we aan het einde van de week. Maar in dit weekmenu koken we ook met selderij en maken we onder andere Chinese komkommersalade en een winterse lasagna. Geniet ervan!
Deze week heeft de koude flink toegeslagen. 's Nachts daalde de temperatuur soms flink en ook overdag bleef het frisjes. De autoruiten moesten weer gekrabd worden. Gelukkig is deze tijd van het jaar ideaal wat betreft de culinaire producten waar ik mij kostelijk mee vermaak. Herfststoofpot met pompoen, vol-au-vent met paddenstoelen, spruitjes met tamme kastanjes... Als het kwik buiten daalt, heb ik echt behoefte aan dit soort soul food. De zoete aardappel (bataat) is daar ook een goed voorbeeld van.
Het jaar 2016 is uitgeroepen tot 'Het Internationale Jaar van de Peulvruchten'. Zoiets blijkt nodig, want de peulvrucht lijdt behoorlijk onder het Buckler-effect van Youp - of, erger nog, het bonen-effect van Bartje ('Ik bid niet veur brune bonen'). De gemiddelde Nederlander blijkt gemiddeld slechts 3 gram peulvruchten per dag te eten. Dat is nog geen kilo per jaar! Peulvruchten hebben het imago van armeluisvoedsel en je krijgt er ook nog eens overproductieve darmen van. Daarnaast vallen ze niet goed in een hokje te plaatsen als groente, zetmeel- of eiwitbron. Gelukkig past dit ‘vlees noch vis’-imago naadloos in een vegetarisch eetpatroon, want juist door de enorme veelzijdigheid en het vaak hoge gehalte aan eiwit, zijn ze een prima vleesvervanger.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!