Vorige week besprak Karl met veel enthousiasme het kookboek Comptoir Libanais Express met genoeg Libanese vegetarische recepten. Op de redactie zijn we dan ook dol op Libanees eten. Deze warme salade met artisjok en tuinbonen komt uit het kookboek en is perfect om in dit seizoen te maken.
Veel mensen genieten deze week van de meivakantie. Op je vrije dagen kun je wat langer in de keuken staan of zelf buiten je eten plukken. Maar misschien wil je juist snel een pasta of stamppot op tafel zetten om de rest van je tijd aan iets anders te besteden. We hebben voor iedereen weer mogelijkheden in het weekmenu. Deze week verschijnt het, in verband met ons maandoverzicht morgen, een dagje eerder dan je gewend bent.
Je kent ze vast wel, die dadelrolletjes met noten waarop blauwe kaas zo heerlijk smaakt. Die combinatie is fantastisch, vooral met roquefort. Het leek me een erg leuk idee om een dessert te maken van dadels en noten en dat dan te combineren met roquefort. Samen met een compôte van gele rozijnen bleek dit een heerlijk gerecht.
“Dat dekseltje, hè...” Mister Macchiato wijst op de latte-to-go die ik net bij Julia's heb gehaald. “Wist je dat dat dekseltje zo ongeveer het ergste is wat de mensheid op het westelijk halfrond is overkomen in de afgelopen eeuw? Direct na het nationaal-socialisme en het laatste album van Kanye West?” Ik kan nog net voorkomen dat ik me verslik in m'n koffie en staar hem verbaasd aan. Haha. Maar, hoe dat zo? Hij grijnst, werkt in een slok z'n espresso naar binnen en zegt: “Wat heb je besteld? Latte macchiato?” Ik knik. “Nou kom, loop even met me mee, dan doen we een experimentje.”
Maak je wel eens caponata? Van dit Italiaanse aubergine-gerecht gaat de zon schijnen. We geven er deze week een recept voor. Ook hebben we een lekkere spinaziesalade met zijden tofu, koken we met snijbiet en maken we spinaziepannenkoeken. De foto die je ziet, komt uit het India kookboek van Pushpesh Pant, hier maken we een kruidige bietencurry uit.
Pannenkoeken zijn lekker, of je nu 8, 38 of 88 bent. Met pannenkoeken ben je altijd verzekerd van tevreden gezichten en gevulde buiken rond de tafel. Nu is er weinig mis met een klassieke naturel pannenkoek met stroop of suiker en kaneel, maar pannenkoeken lenen zich ook uitstekend om eindeloos mee te varieren. Zoet fruit zoals bessen, aardbeien, appel of banaan zijn heerlijk, maar ook hartige ingrediënten zoals kaas, champignons en ui zijn erg lekker in een good old pannenkoek.
Niet alleen bijzondere weekenden, maar íeder weekend verdient een goed ontbijt. Vandaag een recept voor de lente, met zachte snijbiet, stevige paddenstoelen en een gepocheerd ei – omdat je in het weekend toch lekker de tijd hebt.
We geven je weer zeven ideeën om deze week gevarieerd en lekker te eten. Van een snelle pasta tot een uitgebreide Perzische maaltijd. Rabarber uit de oven en lasagne juist niet uit de oven. Bietjes en linzen voor de liefhebbers. En groenten die je over hebt, kun je prima gebruiken in een noedelsoep.
Laatst interviewde redacteur Kelly David en Luise van Green Kitchen Stories. Een van de favoriete ingrediënten van Luise zijn rode bieten. Dit recept voor biet bourguignon komt uit hun eerste boek The Green Kitchen. David en Luise koken graag met producten van het seizoen. Rode bieten zijn in Nederland in het seizoen van de herfst tot en met de lente. We hebben al prachtige zonnige lentedagen gehad, maar dit herfstige gerecht is stiekem wel heel fijn op een regenachtige dag als vandaag.
Erwten en wortelen is een klassieke combinatie. Helaas komt hier meestal geen verdere inspiratie bij kijken en mag je al blij zijn wanneer het niet uit blik komt. Daarom bereiden we ze nu eens op een totaal andere manier. We maken een eenvoudig exotisch gerecht met ingrediënten van eigen bodem.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!