Aardappelgratin, vegetarische worstebroodjes, een tropische curry. Dat is slechts een deel voor de gerechten die we deze week met jullie delen in ons weekmenu. Geniet er weer van!
Ik had bij mijn rondje door de supermarkt een mooi groot stuk rode cheddar meegenomen, waarvan ik nog niet goed wist wat ermee te doen. Bij de groenteafdeling begon de bestemming voor mijn cheddar al wat meer vorm te krijgen. Ik besloot van aardperen, pompoen en pastinaak in combinatie van rozemarijn, tijm, eieren en filodeeg een hartige taart te gaan maken.
Als je aan de bar van een koffietent staat en je oren goed openhoudt, kun je horen hoe je cappuccino of latte gaat smaken. Moet je wel het geheim van goed melkschuim kennen. En dat kunnen we je in een minuutje of drie uitleggen.
We hebben weer een weekmenu voor je, met Italiaanse cannelloni, een maaltijdsalade met quinoa, een knapperige groentewrap en nog veel meer.
Wachten op de winter. Of eigenlijk begon ik met wachten tot de winter over ging. Alleen lijkt hij maar niet te komen en nu al de eerste narcissen boven de grond komen denk ik: laat het in hemelsnaam gewoon nog even lekker sneeuwen! Dan zien we daarna de eerste sneeuwklokjes wel weer. Enfin: winterse wortels en knollen. Heerlijk met een romige mosterdsaus.
Maak eens cashewfudge, een plantaardig snoepje dat behoorlijk lijkt op traditionele fudge maar ook wel wat weg heeft van borstplaat. Het is namelijk iets kruimeliger dan gewone fudge met gecondenseerde melk en boter. Varieer ook eens met rum-rozijnen of met grof zeezout voor een salted cashewfudge.
Komende week wisselen we de gerechten weer lekker af, met een spaghetti met ballen, zelfgemaakte pizza, een curry en Aziatisch noedelgerecht en nog veel meer. Ben je geveld door een verkoudheid en heb je wat extra vitamines nodig? Eet dan lekker wat extra fruit na het eten!
Door groenten te bereiden in de oven, maak je van Hollandse wintergroenten doordeweekse haute cuisine. Geef er nog een mooie naam aan, zoals farro met 'choux de Bruxelles' in plaats van graan met spruiten, en je zet zomaar iets chiques op tafel. Dit gerecht lijkt op een winterse versie van een doordeweekse bulgursalade. Door de groenten te roosteren krijgen ze wat meer bite en behouden ze al hun smaak. Als het je lekker lijkt, kun je de salade rijker maken door er halloumi bij te serveren of er een schapen- of geitenkaas aan toe te voegen. Ook lekker als lunch!
Onlangs bespraken we Easy Curry Vegetarisch van Madhur Jaffrey. Van redacteur Ellen kreeg dit boek maar liefst 5 sterren! Vandaag mogen we een recept eruit plaatsen, voor een curry van groene linzen met boerenkool (haray lentils aur kale):
Mitraillette betekent letterlijk 'machinegeweer' in het Frans, maar in Brussel is het vooral bekend als frituursnack: een stuk breed stokbrood met daartussen een hamburger en friet. Het ziet eruit als een mastodont, maar de meeste toeristen in de stad zwichten al er snel voor. Sommige jongeren willen tijdens hun verblijf in Brussel zelfs niets anders meer eten, hoewel dit ook wel iets met de relatief lage prijs te maken heeft. Toen ik nog in Limburg woonde, klonk friet tussen brood als een culinaire misdaad. In Brussel had ik echter de smaak al snel te pakken en kon ik me geen mitraillette of dürüm falafel zonder friet ertussen meer voorstellen.