Een paar weken geleden testen we een slowjuicer van Juiceme (en je kon er ook eentje winnen). We beloofden toen dat we met recepten voor sapjes uit de slowjuicer zouden komen, en hier is er dan één. Dit sapje met wortel en sinaasappel is net wat je nodig hebt als vanwege de herfst iedereen om je heen aan het snotteren is. Vol vitaminen!
Amarant is niet alleen een ultrahip superfood, maar vooral ook een erg lekker ingrediënt voor allerlei gerechten. Zelf ben ik al jaren fan van de amarantproducten van het bio-merk Allos, zoals de chocolade- en notencrunchy's en de met chocolade omhulde gepofte amarantrepen. Ik was daarom erg blij toen ik in de natuurwinkel Amaranth Pops, kant en klaar gepofte amarant, vond. Hiermee kun je makkelijk je eigen muesli of gebakjes opleuken, maar ook zelf amarantrepen maken. Of deze vrolijke chocoladerotsjes, die je eigenlijk ook superrotsjes zou kunnen noemen.
Als het goed weer is, kun je beter in het herfstbos wandelen dan in de keuken staan. Maar als we thuiskomen, liggen er nog savooiekool en champignons, waarmee iets moet gebeuren. Liefst geen stamppot met worst of ovengerecht dit keer, maar iets zonnigs en vooral makkelijks. In mijn pasta-kookboek van Sarah Maxwell wordt de kool, zoals in Noord-Italië, afgewerkt met gesmolten boter en salie. Maar ik wil er meer kleuren en meer Zuiden in: savooiekool a modo mio.
Zoervleisj is één van de meest bekende Limburgse gerechten. Het vlees, gestoofd met uien, azijn, specerijen en ontbijtkoek, kun je op de menukaart van bijna elk eetcafé in Maastricht vinden en wordt traditioneel geserveerd met frieten en mayonaise. Het recept is klassiek; er zijn weinig varianten op. Daarom heeft dit gerecht iets nostalgisch. Ik ben al enige tijd op zoek naar een goede vegetarische variant, met hetzelfde warme gevoel, maar dan zonder vlees.
We hebben deze week weer een leuk weekmenu met een Indiase curry met paneer, pompoensoep, gnocchi met spruitjes, vegetarische worstenbroodjes en nog veel meer. Geniet ervan!
Of ze nog op de site mochten, mijn gevulde tomaten?, vroeg ik de redactie. Natuurlijk, riep iemand, tomaten mogen tegenwoordig het hele jaar door. Milieutechnisch gesproken dan, want wat betreft de smaak moet je echt nog even snel zijn en wat smakelijke nazomerse exemplaren op de kop tikken! Grote tomaten zijn het makkelijkst om te vullen, maar als je die niet kunt krijgen en bovendien geen moeite hebt met gepriegel, mag je ook een normaal formaat tomaat nemen.
We hebben weer een heel afwisselend menu deze week. Met een salade met zoete aardappel, een sushi-like salade met avocado, zuurkool, rookkaaskroketjes en nog veel meer. Gerechten ook die passen bij het weer dat steeds kouder wordt.
We hebben een luxeprobleem: onze tuin puilt uit van de salie. Het voordeel van dit heerlijke kruid is dat het winterhard is, je kunt er het gehele jaar van plukken. Salie is zalig in combinatie met roomsauzen, kazen, pasta's of risotto. In onderstaand recept heb ik de salie onderdeel laten zijn van een pesto, welke in combinatie met ricotta een heerlijke soufflé opleverde. Erbij heb ik een mediterraan groentegerecht geserveerd dat er verrassend goed bij past qua smaak.
Mafé is een Afrikaans stoofpotje op basis van pinda's en tomaten. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Mali, maar mafé wordt in vrijwel geheel West-Afrika gegeten. Normaal gesproken worden groentes als wortel, zoete aardappel en okra gebruikt, maar ik vind deze absoluut niet authentieke versie met savooiekool en koolrabi eigenlijk nog interessanter. Of met spruitjes!
Een vriend maakte onlangs een tofugerecht met een zeker voor hem opvallend hoofdingrediënt: ketchup. Nee, hij is geen gemakzuchtige student, en ook geen culinaire barbaar die alles in deze saus onderdompelt. Het bijzondere en simpele gerecht bleek een vegetarische variant op een recept uit de respectabele New York Times te zijn. Die vriend was er enthousiast over en dus wilde ik het ook proberen voor de Makkelijke Maandag hier op Vegatopia.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!