Ter ere van Pasen maken we dit keer een volledig geel weekmenu dat desondanks verrassend divers is. We gebruiken zowel paasrecepten als 'gewone' recepten en zelfs twee recepten uit het kerstarchief. Op maandag maken we gele paassoep uit Finland. Op dinsdag maken we een salade van gele biet en kaas. Op woensdag eten we mac & cheese. Op donderdag gaan we een heel anders richting op met een Indiase dahl van gele linzen met bloemkool. Het weekend starten we met een zonnig paasbrood met mosterd, ui en gruyère. Op zaterdag dineren we met bloemkoolrisotto, in mandarijnensap gestoofde champignons en een salade van geel tropisch fruit. Tot slot maken we op zondag twee zoetigheden: gele wortelcakejes en saffraan-rijstpudding.
Dit jaar laten we ons regelmatig inspireren door een doordeweekse eetweek van een redacteur. Eerder gaven Eelco en Karl al hun weekmenu. Nu is het de beurt aan mezelf, Sven. Op maandag en dinsdag maken we broccoli met rijst, maar telkens een op andere wijze. Op woensdag komt er chili met kastanjechampignons op tafel en op donderdag spinaziestamppot met champignons en pijnboompitten. Op vrijdag eten we samen met vrienden een zonnige lasagne. Op zaterdag zetten we selderijschnitzels op tafel. Tot slot op zondag maken we eerst pittige hummus van rode linzen met limoen voor bij de lunch en 's avonds dan nog tempeh met trappist.
Deze week koken we lekker gevarieerd met seizoensgroenten, want in maart hebben we keuze genoeg. We beginnen met gebakken prei en kastanjechampignons in Aziatische stijl. Op dinsdag gaan we verder met gestoofde wortelen met sesamzaad. Op woensdag eten we lekker Nederlandse gestoofde rode kool. Daarna bakken we een broccoli-brietaart. Het weekend zetten we in met een film en met eten uit de VS: coleslaw van rode kool en veggie dogs. Het zaterdagse diner wordt dan weer Belgisch: witlofroomsoep met bier en spruitjesstamppot. Tot slot maken we nog tofu-tartaar voor op brood en tropische kokosbanaancakes.
Deze week laten we ons inspireren door de Italiaanse keuken. We schipperen tussen gerechten die er losjes op gebaseerd zijn en meer traditionele bereidingen. Wel valt alles onder de term comforteten. Dat is aangenaam nu de lente zich eventjes diep verstopt heeft. Beginnen doen we met tagliatelle met kruidenroomsaus. Daarna stoppen we een bloemkoollasagne met blauwe kaas in de oven. Op woensdag maken we risotto met brie en ei en op donderdag cacciucco di ceci. Op vrijdag snacken we met pizza-quesadilla's. Op zaterdag mag het iets sjieker met tomaat-ricottataart en tiramisu. Tot slot maken we op zondag zelf pompoenravioli.
We zijn al in de maand maart beland. Daarom gaan we deze week specifiek koken met recepten uit deze maand, telkens uit een ander jaar. Op maandag maken we alvast een kruidige wortelsoep en een salade van gele bieten. Op dinsdag zetten we Gentse waterzooi op tafel, op woensdag spitskool-pompoenstamppot met geitenkaas en daarna een ovenschotel van bloemkool met mosterdsaus en nigella. Op vrijdag vieren we een vooruitgeschoven Perzisch Nieuwjaar met kuku sabzi, een Iraanse kruidenomelet. Op zaterdag mag het ook feestelijk met gevulde uien met kaas en gestoofde venkel in tomaten-portosaus. Om de week in zoetheid af te sluiten bakken we hazelnoottaartjes met kokos-chocovulling en rode vruchten.
Deze week strijden we tegen verspilling! Het gemiddelde huishouden gooit echt veel te veel nog eetbare dingen weg. Om dit verminderen kun je verschillende dingen doen: plannen wat je klaarmaak,t wanneer je boodschappen doet, zodat niet teveel koopt, niet verlegen zijn om een restje terug op te warmen, creatief zijn met wat er in de koelkast of diepvries ligt en... je realiseren dat bepaalde delen van de groenten tegen alle verwachtingen in toch eetbaar zijn. Op maandag maken we tagliatelle met pompoensaus, op dinsdag een vegetarische shepherd's pie. Verder maken we nog bloemkool, kikkererwten en splijtkool uit de oven, bloemkoolstronksoep met pastinaak, risotto met paddenstoelen, oudbrood-quiche en een radijslunch. Op zondag eindigen we met Aalsterse vlaai.
Deze week gaan we voor soulfood uit Nederland, maar ook uit andere landen. We gebruiken naast flink wat wintergroenten ook kaas, noten, bonen en tal van andere ingrediënten. We beginnen met pasta met witlof en een witte-wijn-kaassaus. Daarna eten we roze stamppot met geitenkaas-notenburgers. Op woensdag maken we een Indiase cashewcurry, op donderdag een Braziliaanse rijst-bonenschotel met halloumi. Op vrijdag gaan we helemaal Hollands met bruine bonensoep. Op zaterdag maken we een prei-knolraapsoep en een Ierse savooiestamppot. Op zondag ontbijten we met haverpannenkoeken. Daarna bakken we nog een kruidige kooltaart.
"Wat eet je dan nog wel als vegetariër?" Heel veel lekkere dingen! Deze week geven we een reeks gerechten die interessant zijn voor onder andere beginnende vegetariërs of flexitariërs die nog een beetje bang zijn om soms "het vlees te missen", maar die wel hun mannetje of vrouwtje staan in de keuken. Dit natuurlijk zonder meteen een hele lading imitatievlees te gaan kopen. Op maandag beginnen we met tofu met gekruide pindasaus. Op dinsdag zetten spaghetti met linzenbolognese op tafel en op woensdag een tempehstoofpot op grootmoeders wijze. Op donderdag is het tijd voor een ovenschotel van witlof en kaas met daarbij een pittige aardappelpuree. Het weekend zetten we in met een broodje paddenstoelenkroket. Op zaterdag maken we onze eigen Oosterse burgers. Afsluiten doen we op zondag met een gevuld braadstuk van linzen met balsamicochampignons.
Restaurantgidsredacteur Karl houdt van uit eten gaan, maar kookt ook graag. Maar dan wel huiselijke, eenvoudige gerechten die niet te veel tijd in de keuken vergen; de ingewikkelde gaat hij dan wel op restaurant eten. Dus maandag begint hij de week met een groentestoofpot en dinsdag gaat hij verder met een ovenschotel waarvoor het vuur het werk doet. Woensdag is het pasta-dag. Een lekkere vleesvervanger op tijd en stond is makkelijk en kan geen kwaad, zeker als je er lekker witloof bij stooft, dat is voor donderdag. Elke week is er ook wel een pittig, uitheems gerecht, dikwijls met peulvruchten en een geliefkoosd ander ingrediënt, zoals champignons. Zaterdag-snackdag mag helemaal makkelijk met allerlei koude ingrediënten, dipsausen en een lekker vettige aardappelbereiding. Zondag gaan we weer helemaal uitheems ontspannen en met de voorspelbare ingrediënten voor een Mexicaanse tortilla.
Sambal erbij? Ja, hoor! Want deze week maken we het lekker pittig. We kiezen voor gerechten uit bijna alle hoeken van de wereld. Op maandag maken we alvast penne all'arrabiata. Op dinsdag zetten we Peruaanse aardappelsalade op tafel en op woensdag chic fastfood met pittige bloemkool-bonenburgers. Verder maken we nog een Maleisische groentecurry, een Surinaams broodje vegakip-kerrie en voor zaterdag iets uitgebreider Indiaas: pompoenkorma, Bombay aloo en geurige rijst. Op zondag maken we tot slot een tosti met zelfgemaakte pittige pindakaas en zelfgebakken volkorenbrood.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!