Om de zoveel tijd vragen we een redacteur of gastredacteur in een weekmenu samen te vatten hoe ze zoal eten. Deze week is het de beurt aan Emma. Haar weekmenu is geïnspireerd op het seizoen. Als het even kan, gaan manlief en ik op zaterdag samen naar de biologische weekmarkt en vullen een groentetas vol. Er wordt meestal samen gekookt en een gerecht wordt bedacht op basis van wat de groentela ons (nog) biedt. Die voorraad wordt ook regelmatig aangevuld uit de tuinderij waar ik als vrijwilliger werk. Groenten uit de oven - met wat dan ook erbij - zijn populair en zo kunnen nog wel eens nieuwe gerechten ontstaan, maar we hebben zo ook onze klassiekers.
Wat eten we tijdens deze septemberweek? Lekker gevarieerd met groenten en fruit van het seizoen en hoofdzakelijk van eigen bodem. Op maandag starten we alvast met een andijviestamppot met gorgonzola. Op dinsdag wordt het bloemkool op z'n Grieks. Daarna gaan we verder met pompoenrisotto met maïs en mozzarella en gestoofde limabonen met artisjok. Op vrijdag bakken we een lekker klassieke quiche met broccoli en kerstomaatjes. Op zaterdag staan spinaziepici met venkel, paprika en kikkererwten met tomatendressing op het menu. Op zondag maken we dan een crumble met peer en chocolade voor bij de koffie.
Afgelopen weken hebben we een weekmenu gewijd aan aardappels en eetje aan rijst. Eerder was er ook al eentje over pasta. Maar er zijn ook een heleboel granen en zetmeelproducten die veel minder vaak gebruikt worden. Een aantal hiervan geven we een plek in dit weekmenu. Het eerste wat we klaarmaken is polenta met kaas en olijven. Daarna is het de beurt aan Poolse kasja met champignons. Op woensdag maken we een zomerse bulgursalade en op donderdag boulettes van gierst met Taleggio en paprikadip. Vrijdag wanen we ons in het zuiden van Frankrijk met panisse en ratatouille. Rode parelcouscous met biet, gegratineerde geitenkaas en stoofpeertjes is dan weer ideaal voor een zaterdagavond. Op zondag tot slot eten we zoete couscous.
Rijst wil nog eens herinneringen oproepen uit de jaren 1980, toen kurkdroge toverrijst met een kerriebechamel en ananas een hip gerecht was. Gelukkig is rijst zoveel meer. Daarom wijden we er nu ons weekmenu aan. Eerst geven we alvast wat tips om rijst goed te koken. Op maandag maken we risotto met pompoen en geitenkaas, op dinsdag eten we Filipijnse pancit bihon, gebakken rijstnoedels. Op woensdag maken we Ottolenghi's Thaise kleefrijst met krokante gember, chilipeper en pinda’s, en op donderdag rijst met ananas en gefrituurde groenten. Op vrijdag snacken we met kleurige sushi en speculaasmochi. Op zaterdag zetten we aubergines van de imam met hummus-wortelsalade en pilav-rijst op tafel. Tot slot bakken we op zondag Limburgs-Portugese rijsttaartjes.
Aardappels zijn helemaals niet saai noch ouderwets. Daarom wijden we dit keer ons weekmenu aan de pieper: elke dag een ander lekker aardappelgerecht. Op maandag halen we de rasp uit de kast voor een rösti, op dinsdag eten we gnocchi met sperzieboontjes en amandel. Daarna gaan we voor stamppot, maar dan lekker fris met sla. Op donderdag bereiden we een ovenschotel van aardappel en rode biet. Het weekend zetten we in met Marokkaanse aardappelkroketjes. Zaterdag wijken we een beetje af met gevulde zoete aardappels uit de oven. Tot slot maken we een aardappelsalade met verse kapucijners en tuinbonen.
Deze week maken we onder andere twee maal spitskool: eerst met gebakken sobanoedels en tofu en daarna nog als currygerecht met rijst en rozijnen. Dezelfde groente maar telkens een heel ander gerecht. Verder maken we een snelle gevulde paprika op maandag, een salade van gegrilde courgette, cannelliniboontjes, tomaten en een basilicumdressing op donderdag. Op vrijdag snacken we culinair verantwoord met shoarma van paddenstoelen met flatbread en knoflooksaus. Op zaterdag dineren we met tomatenrisotto met wilde spinazie, in de oven gegaarde tomaten en feta met oregano. Op zondag maken we tot slot een feestelijke puur plantaardige kwarktaart met topping van aardbeien en blauwe bessen.
Wat eten we deze week? We maken een smakelijk zomers weekmenu vooral gebaseerd op seizoensgroenten- en fruit. Starten doen we op maandag met een pastasalade van koolrabi en cottage cheese. Op dinsdag bakken we een keurige omelet met courgette en schapenkaas. Op woensdag zetten we een salade van sperziebonen met avocado en kervel op tafel en op donderdag een kruidige pilao met spinazie en tomaat. Het weekend beginnen we met een lasagne uit de koekenpan. Op zaterdag lunchen we met een hartige bramensoep en een tosti met geitenkaas en olijven. Tot slot bakken we op zondag een lekkere kersentaart.
Deze week gaan we op reis in eigen keuken. We maken het thuis lekker zomers met gerechten uit zeer veel verschillende landen. Het eerste wat we maken zijn Italiaanse pannenkoekrolletjes met mozzarella en tomaat. Daarna serveren we Spaanse spinazie met kikkererwten en patatas bravas. Op woensdag zoeken we het minder ver met een Luikse salade met champignons. Op donderdag genieten we van een Griekse stamna met veel groente. Het weekend beginnen we met zelfgemaakte ajvar uit de Balkan. Daarna is het tijd voor couscous met groene groente en pittige saus. We suiten af af op zondag met een orzosalade met venkel en meloengranité met basilicum.
Aardappels zijn lekker en lekker veelzijdig. Daarom eten we deze week vaker aardappels dan gebruikelijk, hoewel we toch beginnen met een pasta met avocado-pestosaus. Op dinsdag maken we dan gebakken bloemkool met gekookte aardappels en op woensdag een klassieke wortelstamppot. Op donderdag geven we aardappels in de schil met verse sperzieboontjes met tomaat. Het weekend zetten we in met friet en kaaskroketten. Op zaterdag bakken we tempeh op de barbecue en geven we er een Noord-Duitse aardappelsalade bij. Toch slot op zondag geen piepers maar een tarte tatin van rode biet.
Het nieuwe weekmenu staat klaar voor jullie. Geen speciaal thema dit keer, gewoon simpele gerechten met seizoensgroenten en -fruit zodat je optimaal van de zomer kunt genieten. Op maandag maken we een eenvoudige spaghetti met tomatensaus en vegaballen. Op dinsdag wordt het stamppot met waterkers. Daarna eten we eerst een koude yoghurtsoep met munt en daarna een couscoussalade. Op donderdag koken we chana aloo uit India, op vrijdag genieten we in de tuin met courgettedip en een dip van rode biet en amandelen. Tomatenrisotto met wilde spinazie, in de oven gegaarde tomaten en feta met oregano is dan weer een ideaal gerecht voor de zaterdagavond. Op zondag tot slot bakken we nectarinetaartjes.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!