Deze week laten we ons deels door de Italiaanse keuken inspireren. Zo maken we op maandag zelf pesto en maken we op woensdag broccoli-gnocchi met tomaten-paprikasaus. Op zondag bakken we hartige Italiaanse muffins voor bij de picknick, samen met vegan kaneelcakejes. Daarnaast hebben we nog andere gerechten uit alle windstreken: bloemkool met mornaysaus en gebakken aardappels, Indiase biryani met witte kool en Peruaans-Chinese rijst met noedels. Op zaterdag geven we een vegetarische barbecue met zelfgemaakte Amerikaanse coleslaw.
Omdat het deze week geen hoogzomer wordt, zetten we zeer diverse gerechten op het menu. Om een beetje een vakantiesfeer thuis te creëren, kiezen we wel meestal voor een exotische inslag. Beginnen doen we met een simpel gerecht van selder, champignons en noedels. Op dinsdag maken we een Oosters wokgerecht met broccoli, paprika en tofu. Daarna gaan we voor een flink contrast: koude bietensoep uit Litouwen. Op donderdag eten we Amerikaans-Italiaanse fettucine alfredo en op vrijdag Indische maïskoekjes. Keshi yena is dan weer ideaal voor een zaterdagavond. Op zondag tot slot bakken we een lekkere frambozentaart.
Twee keer dezelfde groente eten in één week is zeker niet saai, op voorwaarde dat je varieert met de recepten. Wat ook nog helpt is om ze niet meteen na elkaar klaar maken, maar er een dag of twee tussen laten - zolang de versheid het toelaat. Daarom gebruiken we voor dit weekmenu drie groentes twee keer. Op maandag maken we penne met paprika, kaas en een eitje en later nog tofu in zwartebonensaus met aubergine en rode paprika. We eten bloemkool met een mediteraans tintje en daarna nog een salade van bloemkool, kikkererwten en tahin-dressing. Zelfs snijbonen bereiden we op meerdere manieren: in een tajine met risottorijst en op Spaanse wijze met aardappels. Op vrijdag is er zelfgemaakte friet met daarbij gevulde tomaten met lente-ui en kaas. Tot slot bakken we op zondag nog een citroen-amandeltaart.
Deze week staat er comforteten dat bij een zomerse sfeer past op het menu. Op maandag maken we pasta met aubergine-tomatensaus. Op dinsdag houden we een klein kinderfeestje met Turkse linzensoep, kaas-tomaatpannenkoeken en brownies met ijs. Op woensdag eten we een pastasalade met courgette, feta en munt. Daarna gaan we verder met bakbananenburgers met satésaus. Op vrijdag halen we inspiratie uit de moestuin voor hartige koekjes van snijbiet en venkelloof met tomaten-munt-yoghurtdip. Op zaterdag serveren we een salade met krokante halloumi, geroosterde bloemkool en gegrilde avocado. Tot slot op zondag bakken we simpele aardbeientaartjes.
Het is mooi weer en dan hebben we zin in fris eten. Toch wisselen we nog een beetje af tussen zomerse gerechten en gerechten die op elke dag passen. Op maandag maken we alvast een simpele pasta met spinazie en paddenstoelen. Op dinsdag eten we brochette van quinoa met een salade van radicchio, wortel en halloumi. Daarna maken we twee keer een gerecht van Helen: een frisse koolsalade met druiven en daarbij gebakken aardappels, gevolgd door een groenten-ovenschotel met venkel. Op vrijdag zetten we het weekend in met Zuid-Indiase dosa's met een vulling van aardappel en rode biet. 's Anderdaags houden we dan weer een barbecue in Indiase stijl met spinazie-paneerburgertjes met muntyoghurt. Afsluiten doen we in zoetheid op zondag met een aardbei-rabarbercrumble.
Deze week geen recepten uit het archief van Vegatopia. In plaats daarvan geven we recepten van andere Nederlandstalige kookblogs die, net zoals wij, leuke recepten maken volgens eigen ingeving, zonder vreemde gezondheidsclaims. Het wordt een weekmenu vol culinaire passie van vegetarische, veganistische en flexitarische receptenmakers. We beginnen met gnocchi met paddenstoelen, paksoi en sojasaus. Op dinsdag eten we een makkelijke lasagne met courgette en gele paprika. Op woensdag maken we risotto met gebakken asperges, romatomaatjes en paddenstoelen. Daarna gaan we voor lekker kruidig met rode bietencurry. Op vrijdag zetten we de barbecue aan voor tempehspiesjes met satésaus. Het hoofdgerecht op zaterdag is een aspergeschotel met tahin. Het dessert wordt een yoghurt-toetje met vlaaifruit. Tot slot wordt zondag Hedwigdag met twee recepten van haar hand: geroosterd brood met ricotta en verse aardbeien en quesadilla’s met prei en kruidenroomkaas.
Tijd voor een nieuw weekmenu. Maandag beginnen we heel simpel met spaghetti met ballen. Dinsdag gaan we zo verder met zoete aardappels met bechamelsaus en daarbij gemengde paddenstoelen. Daarna maken we gebakken raapsteeltjesstamppot en verse doperwtjes. Op donderdag eten we een kruidige kapucijnercurry. Vrijdag frietdag en ook pasteitjes met bloemkool en blauwe kaas. Zaterdag wanen we ons in Spanje met gazpacho en vegetarische paella. Afsluiten doen we op zondag met puur plantaardige pannenkoeken met appel en rozijnen volgens een recept van Joke Boon.
De lente is in het land: eindelijk krijgen we beter en warmer weer. Daarom koken we deze week lekker gevarieerd met seizoensgroenten. Beginnen doen we met verse spinazie met kikkererwten. Daarna maken we een kruidig bulgurstoofpotje met wortel en koolrabi. Op woensdag eten we lekker andijviestamppot en op donderdag een warme maaltijdsalade van asperges, krieltjes en oude kaas. Het weekend starten we met quesadilla's met andijvie, kastanjechampignons en blauwe kaas. Op zaterdag lunchen we met een salade van geroosterde bloemkool en citroen. Tot slot bakken we op zondag een rarbarberkruimeltaart met pecannoten.
Reizen naar het buitenland wordt gelukkig beetje bij beetje weer mogelijk. Toch blijven we deze week culinair gezien lekker in Nederland. We maken vooral moderne versies van klassieke Nederlandse gerechten. Op maandag maken we een zonnige stamppot met tomaat en lente-ui met zelfgemaakte geitenkaaskroketjes. Op dinsdag eten we vegetarisch zoervleisj van linzen en op woensdag een aardappelsalade met bruine bonen en munt. Daarna gaan we verder met een hartige radijstaart en satésauskroketten. Op zaterdag dineren we met rode kool en taartjes met geitenkaas en noten. Als nagerecht eten we suikerbroodpuddinkjes met kruidenbittersaus, en roomijs met karamel. De week sluiten we af met een echte klassieker: Hollandse appeltaart.
Deze week laten we ons inspireren door de uitgebreide Franse keuken. Beginnen doen we met champignonragout met mosterd en crème fraîche. Daarna gaan we verder met een vegetarische cassoulet. Op woensdag maken we auberginesoep en linzen-venkelgratin met geitenkaas. Op donderdag eten we dan weer barigoule met Provençaalse lentegroenten. Daarna wanen we onze in een Franse bistro met soep van geroosterde knoflook, tarte tatin van uien en crème brûlée van witte chocolade. Op zaterdag maken we asperges met een mosterdvinaigrette en daarbij aardappelgratin. Afsluiten doen we met chocoladebroodjes voor bij het ontbijt en financiers voor bij de koffie.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!