Vegatopia gaat deze week op kamers! We maken smakelijke doch snelle recepten die geschikt zijn voor de studentenkeuken maar ook de voor alle anderen die het nu opeens extra druk hebben. Beginnen doen we met een pasta met zelfgemaakte pesto. Op dinsdag bakken we een worteltortilla, op woensdag maken we tofu met gekruide pindasaus. Op donderdag wordt het een salade van rode biet met hazelnoot en pecorino. Het weekend starten we met een pittige hummus van rode linzen. Op zaterdag bakken we helemaal zelf pizza. De weten sluiten we af met appelmoes-pannenkoeken met cranberrycompote
Wanneer er bij jou een glutenintolerantie wordt vastgesteld, wordt je leven grondig overhoop gehaald. In het Westen zitten gluten in een groot deel van de bereide voedingsproducten, al dan niet verborgen. Toch moet je niet meteen te hard gaan wanhopen, glutenvrij is mogelijk. Zie het als een uitdaging, als een ontdekkingstocht naar nieuwe mogelijkheden. Daarom brengen we deze week een ongekunsteld en vooral lekker glutenvrij weekmenu, samensteld uit gewone recepten uit ons archief. We beginnen met een vintage Russische salade. Op dinsdag eten we risotto met paddenstoelen, rucola en parmezaan. Op woensdag bakken we hartige drie-linzen-pannenkoekjes. Op donderdag maken we West-Vlaamse puree met karnemelk en kervel. Op vrijdag staan er Braziliaanse kaasbroodjes op het menu. Op zaterdag maken we Indische oseng tempeh. Op zondag tot slot bakken we kokosmuffins.
De hoogzomer ebt langzaam weg. In een deel van Nederland is zelfs het schooljaar al opnieuw gestart. We maken nog grotendeels gerechten in zomerse sfeer, maar ook een aantal gerechten die op elke moment van het jaar passen. We beginnen met champignonragout met verse pasta. Op dinsdag maken we groentekebabs met bulgursalade, op woensdag een zomerse stamppot met tomaat en lente-ui met daarbij snelle geitenkaaskroketjes. Op donderdag zetten we een frisse koolsalade met druiven op tafel, op vrijdag hartige pannenkoekjes met sperziebonen. Zaterdagavond zetten we feestelijk in met halloumipakketjes met gnocchi in verse tomatensaus. De week sluiten we af met zoete Aziatische rijstkoekjes.
Wat eten we deze week? Op maandag maken we pastasalade met koolrabi en cottage cheese. Op dinsdag gaan we puur plantaardig met aardappelsalade met bleekselderij en paprika en daarbij zelfgemaakte zwarte-bonenburgers. Op woensdag maken we dan weer zelf broccoli-gnocchi met tomatenpaprikasaus. Op dondag houden we het simpel met pasta met rode linzen. Het weekend zetten we in met tofu op de barbecue met bijbehorende koolsalade. Op zaterdag lunchen we met koude yoghurtsoep met munt en een tosti met geitenkaas en olijven. De week sluiten we af in zoetheid met cake met blauwe bessen.
De zomer duurt voort, de temperaturen zullen zelfs flink stijgen. We houden er wat rekening mee, maar toch eten we vooral waar we zin in hebben rekening houdend met de groenten en het fruit van dit seizoen. Op maandag maken we een vegetarische shoarma, op dinsdag verse sperziebonen met citroenmayonaise met daarbij aardappelpuree en kaaskroketten. Op woensdag zetten we een Indiase bloemkooltandoori op tafel. Op donderdag verwerken we de overgebleven groente in een gerecht met gnocchi. Op vrijdag aperitieven we met witte sangría en zelfgemaakte smeerseltjes. Op zaterdag mag het uitgebreid met een meloensalade met blauwe kaas en een lasagne met gegrilde groenten. Op zondag maken we tot slot een ijstaart met aardbeien.
Juli en augustus zijn dit jaar gelukkig geen langgerekte hittegolf. Toch hebben we zin in zomerse gerechten. In dit weekmenu geven we ideeën die passen bij alle temperaturen, al dan niet met een kleine aanpassing. We beginnen met een pasta met romige saus met rode paprika. Daarna maken we een salade met zwartoogbonen, couscous en gebakken groenten. Op woendag wordt het steviger met een chili sin carne met quinoa. Op donderdag maken we stamppot met waterkers. Op vrijdag eten we bakabana, met of zonder nasi goreng. Op zaterdag eten we een lichte bietjessalade met geitenkaasballetjes. De week sluiten we af in zoetheid met barbieroze cupcakes met zomerfruit.
Deze week gaan we op culinaire staycation: We maken leuke gerechten uit alle windstreken voor een ontspannen vakantiesfeer thuis. Op maandag starten we alvast met een shashuka in een broodje. Op dinsdag gaan we een beetje retro met gevulde paprika's met gerst. Op woensdag eten we een pittige Peruaanse aardappelsalade met tomatensalade en een vegetarisch grillworstje. Op donderdag maken we een Japans getinte orzo met ziewier en pompoen. Vrijdag is Griekse dag met een uientaart met pecorino, feta en munt. Op zaterdag maken we een zomerse pasta met bospeen en romatomaatjes. De weken sluiten we af met een verfrissende meloengranité met basilicum.
Het is zomervakantie, de kinderen zijn thuis. Daarom doen we extra ons best om eten te maken dat zij lekker vinden, maar wijzelf natuurlijk ook. Starten doen we met een aardappel-kaasburger tussen een hamburgerbroodje. Op dinsdag gaan we voor een simpele barbecue met tabbouleh erbij. Op woensdag maken we een stamppot met spinazie en radijsloof met daarbij selder uit de oven. Op donderdag eten we zoete-aardappelfrittata en op vrijdag maken we samen met de kinderen sushi van couscous. Op zaterdag bakken we hartige speltpannenkoekjes. De week sluiten we af met een zomerse pizza.
Een nieuwe week met hopelijk mooi weer, maar zonder twijfel met lekker eten. Beginnen doen we op maandag met een romige pasta met courgette en rucola uit de tuin. Op dinsdag gaan we voor snelle oosterse woknoedels met kokosmelk en tofu. Op woensdag bereiden we de Indiase klassieker chana aloo. Op donderdag eten we risotto met venkel en erwtjes. Het weekend zetten we in met een Midden-Oosterse walnotendip en Turkse linzensoep. Op zaterdag maken we het iets uitgebreider met kofta met een harissa-sinaasappelsausje en parelcouscous. De week sluiten we af in zoetheid, want op zondag maken we zelf choco-kokosijs met sinaasappel.
De maand juli is begonnen. We gaan voor zomers eten, maar toch proberen we de clichés wat te vermijden: het mag ook wel hartig of pittig zijn. We beginnen met wortelen met sesamzaad. Daarna maken we zelf pinda-bonenburgers. Op woensdag houden we het simpel met gestoofde groene selderij met champignons. Op donderdag eten we een salade van geroosterde bloemkool en citroen. Op vrijdag maken we Indische maïskoekjes met korianderchutney. Op zaterdag picknicken we met een salade van watermeloen en hummus. De week sluiten we af met Marokkaanse pannenkoeken.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!