Deze week koken we Aziatisch. We maken traditionele gerechten, maar toch vooral gerechten die eerder op een Hollandse leest geschoeid zijn. Zorg wel dat je tofu en tempeh in huis hebt, want die gebruiken we meermaals. Beginnen doen we met Thaïse rijst met ananas en gefrituurde groenten. Op dinsdag is het de beurt aan de absolute klassieker nasi goreng. Op woensdag bakken we Oosterse tofuburgers, op donderdag staat het mysterieus klinkende klimmende mieren op een boom op het menu. Op vrijdag zetten we het weekend in met zelfgemaakte loempia's. Het etentje op zaterdagavond bestaat uit gegrilde tofu met kokossaus, couscous en gewokte groenten gevolgd door zoete rijstpannenkoekjes met een bolletje ijs. Tot slot bakken we op zondag bananencakejes met walnoten.
Deze week herontdekken we onze oven. Daarom gebruiken we hem iets vaker dan gebruikelijk om onze gerechten klaar te maken. Voor de eerste twee gerechten hebben we hem wel niet nodig. Eerst maken we harira, Marokkaanse soep. Daarna eten we aardappelpuree met daarbij broccoli en een kaasschnitzel. Op woensdag maken we een ovencasserole van wintergroenten, aardappel en kikkererwten. Op donderdag bakken we een simpele lasagne met ui en kaas. Het weekend beginnen we ontspannen met makkelijke pita's met gegrilde groenten en pestomayonaise. Zaterdag bereiden we als hoofdgerecht gekaramelliseerde witlof gegratineerd met roquefort en pistachenootjes met zoete-aardappelmuffins en voor achteraf een chocolade-munttaartje. De week beëindigen we met een vegan full English breakfast.
Op de eerste dag van de nieuwe week doen we inspiratie op bij de Belgische televisie. We maken namelijk rigatoni met wintergroenten en boschampignons van Jeroen Meus. Dan is het de beurt aan recepten van Vegatopia. Eerst eten we spruitjesstamppot met tofuplakken, daarna wordt het een linzen-venkelgratin met geitenkaas. Op donderdag serveren we gestoofde savooiekool met cashewnoten. Op vrijdag maken we de kinderen blij met hotdogs met zelfgemaakte worstjes. De zaterdagse lunch is een Franse witlofsalade met blauwe kaas en croutons. Tot slot bakken we Luikse wafels op zondag volgens een recept van Rutger Bakt.
We zijn al aangekomen bij het vierde weekmenu van 2022. We hebben geen speciaal thema, wel werken we vooral met simpele ingrediënten. Als eerste gerecht maken we een pasta met een saus van rode linzen. Daarna eten we langgestoofde zuurkool met aardappels en vegaworstjes. Op woensdag wordt het een kruidige kapucijnercurry. Op donderdag bakken we een tarte tatin van geroosterde uien. Spaanse aardappeltortilla is dan weer een prima borrelhap voor de vrijdag. 's Zaterdags dineren we gezellig met knolselderijsoep met appel en blauwe kaas, pittige paddenstoelen-paprikaragout en vanille-ijs met advocaat. Tot slot bakken we op zondag een appelcake met pudding en amandelcrumble.
Mijn moeder was geen keukenprinses, ze hield meer van poetsen dan van koken. Dat bleek onder andere uit een blinkend huis en een weinig fantasievol menu. Ik wist meestal al ruim van tevoren wat we zouden eten, het weekmenu varieerde voornamelijk op basis van de seizoenen. Hoewel mijn moeder kookte omdat het moest, heb ik altijd genoten van wat er op tafel kwam. We aten de meeste maaltijden met het hele gezin compleet, dat gold lange tijd zelfs voor de lunch: mijn vader at tussen de middag thuis en van overblijven op school was nog geen sprake. Geïnspireerd op mijn goede herinneringen aan al die gezamenlijke maaltijden maakte ik dit op mijn jeugd gebaseerde weekmenu.
Deze week eten we Nederlandse winterkost, maar dan met een flinke twist. Haal wel maar alvast genoeg aardappels in huis. Op maandag eten we Chinese koolstamppot met pindajus van Joke Boon, op dinsdag rode kool met dille. Op woensdag maken we romige boerenkool met pastanaaklinten en op donderdag kruidige zuurkool met paprika en champignons. Het weekend starten we met snertburgers. Hutspot aardappel-peen-bataat-pompoen met gekarameliseerde ui en limabonen is dan weer perfect voor op zaterdagavond. Tot slot nemen we op zondag prei-knolraaproomsoep met cheddarbruschetta als lunch. Daarna bakken we nog een smeuïge pompoencake voor bij de koffie.
Vandaag zijn we in 2022 beland. We eten ter gelegenheid van Nieuwjaar nog een keer uitgebreid en de overgebleven oliebollen laten we ook niet verkommeren. De rest van de week houden we het dan relatief eenvoudig met simpele ingrediënten die zeker geen arm en een been kosten. We maken alvast twee keer een kruidige curry, eerst eentje met kikkererwten en aardappels en daarna eentje met puntpaprika en paneer. Ook eten we twee keer Italiaans op de wijze van Eelco: bietenrisotto en tagliatelle in salieboter. Verder eten we nog spruitjes met vegaballetjes en aardappels, een ovenschotel met prei en stamppot en een rodekoolsalade met pistachenootjes en daarbij briekroketjes. Om af te sluiten is er boterroom-mokkataart.
Deze kerstdag is tegelijk de laatste zaterdag van het jaar. Daarom leggen we voor jullie een jaaroverzicht met enkele van onze lekkerste recepten onder de kerstboom. Op maandag starten we met couscous met geroosterde biet en venkel. Op dinsdag eten we jamabalaya uit de Cajun-keuken. Op woensdag maken we Hongaarse zuurkool, op donderdag bakken we dan weer een kruidige taart met rode kool. Vrijdag snackdag doen we alle eer aan met een pizza-quesadilla. Op zaterdag beginnen we met brocolli-courgettesoep, gevolgd door hartige pannenkoeken van kikkererwtenmeel met een vulling van kruidige groenten en IJslandse pannenkoeken met jam en slagroom. Op zondag lunchen we licht met een lauwwarme boerenkoolsalade met linzen en boerenkoolpesto. Maar om helemaal af te sluiten bakken we toch nog een citroen-amandeltaart.
Zoals elk jaar brengen we jullie nieuwe originele vegetarische kerstmenu's, al meer dan twintig jaar lang. Inmiddels hebben we daardoor een uitgebreid kerstarchief opgebouwd. De menu's betaan uit minstens drie gangen, maar je kunt elk gerecht natuurlijk ook afzonderlijk bereiden, ook op een doordeweekse avond. Daarom maken we dit keer een weekmenu gebaseerd op dit kerstarchief. Houd er wel rekening mee dat de porties bedoeld zijn als onderdeel van een groot menu. Indien je onderdelen afzonderlijk serveert, maak dan grotere porties, geef er een bijgerecht bij of serveer ze voor minder personen.
Onlangs was mijn man een poosje de hort op: na ongeveer anderhalf jaar thuiszitten gingen eindelijk de repetities en voorstellingen in het theater weer van start. Ik bleef alleen thuis achter en maakte van dat nadeel een voordeel door alleen maar gerechten te koken waar mijn man niet zo'n liefhebber van is en ik wel. Hollandse pot als andijvie- en boerenkoolstamppot afgewisseld met kruidige couscous met aubergine en Thai curry, twee verschillende risotto's en een makkelijke, troostende casserole van wintergroenten, aardappel en kikkererwten. Deze week deel ik dus met jullie een weekmenu van Eelco voor Eelco, en voor iedereen die zichzelf graag verwent.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!