Deze week eten we Nederlandse winterkost, maar dan met een flinke twist. Haal wel maar alvast genoeg aardappels in huis. Op maandag eten we Chinese koolstamppot met pindajus van Joke Boon, op dinsdag rode kool met dille. Op woensdag maken we romige boerenkool met pastanaaklinten en op donderdag kruidige zuurkool met paprika en champignons. Het weekend starten we met snertburgers. Hutspot aardappel-peen-bataat-pompoen met gekarameliseerde ui en limabonen is dan weer perfect voor op zaterdagavond. Tot slot nemen we op zondag prei-knolraaproomsoep met cheddarbruschetta als lunch. Daarna bakken we nog een smeuïge pompoencake voor bij de koffie.
Vandaag zijn we in 2022 beland. We eten ter gelegenheid van Nieuwjaar nog een keer uitgebreid en de overgebleven oliebollen laten we ook niet verkommeren. De rest van de week houden we het dan relatief eenvoudig met simpele ingrediënten die zeker geen arm en een been kosten. We maken alvast twee keer een kruidige curry, eerst eentje met kikkererwten en aardappels en daarna eentje met puntpaprika en paneer. Ook eten we twee keer Italiaans op de wijze van Eelco: bietenrisotto en tagliatelle in salieboter. Verder eten we nog spruitjes met vegaballetjes en aardappels, een ovenschotel met prei en stamppot en een rodekoolsalade met pistachenootjes en daarbij briekroketjes. Om af te sluiten is er boterroom-mokkataart.
Deze kerstdag is tegelijk de laatste zaterdag van het jaar. Daarom leggen we voor jullie een jaaroverzicht met enkele van onze lekkerste recepten onder de kerstboom. Op maandag starten we met couscous met geroosterde biet en venkel. Op dinsdag eten we jamabalaya uit de Cajun-keuken. Op woensdag maken we Hongaarse zuurkool, op donderdag bakken we dan weer een kruidige taart met rode kool. Vrijdag snackdag doen we alle eer aan met een pizza-quesadilla. Op zaterdag beginnen we met brocolli-courgettesoep, gevolgd door hartige pannenkoeken van kikkererwtenmeel met een vulling van kruidige groenten en IJslandse pannenkoeken met jam en slagroom. Op zondag lunchen we licht met een lauwwarme boerenkoolsalade met linzen en boerenkoolpesto. Maar om helemaal af te sluiten bakken we toch nog een citroen-amandeltaart.
Zoals elk jaar brengen we jullie nieuwe originele vegetarische kerstmenu's, al meer dan twintig jaar lang. Inmiddels hebben we daardoor een uitgebreid kerstarchief opgebouwd. De menu's betaan uit minstens drie gangen, maar je kunt elk gerecht natuurlijk ook afzonderlijk bereiden, ook op een doordeweekse avond. Daarom maken we dit keer een weekmenu gebaseerd op dit kerstarchief. Houd er wel rekening mee dat de porties bedoeld zijn als onderdeel van een groot menu. Indien je onderdelen afzonderlijk serveert, maak dan grotere porties, geef er een bijgerecht bij of serveer ze voor minder personen.
Onlangs was mijn man een poosje de hort op: na ongeveer anderhalf jaar thuiszitten gingen eindelijk de repetities en voorstellingen in het theater weer van start. Ik bleef alleen thuis achter en maakte van dat nadeel een voordeel door alleen maar gerechten te koken waar mijn man niet zo'n liefhebber van is en ik wel. Hollandse pot als andijvie- en boerenkoolstamppot afgewisseld met kruidige couscous met aubergine en Thai curry, twee verschillende risotto's en een makkelijke, troostende casserole van wintergroenten, aardappel en kikkererwten. Deze week deel ik dus met jullie een weekmenu van Eelco voor Eelco, en voor iedereen die zichzelf graag verwent.
We zijn al beland in de maand december, na een jaar waarvan we vergeefs hoopten dat het normaal ging worden. Maar juist daarom zetten we deze week lekker en evenwichtig eten centraal - zonder te gezonderig te worden. De herfst vloeit over in de winter en dat laten we ook voelen in ons weekmenu. Beginnen doen we met andijviestamppot met roomkaas en cashewnoten. Op dinsdag maken we een herfstragout vol groenten en op woendag tagliatelle met pompoensaus. Op donderdag eten we Braziliaans-Italiaanse gnocchi van bakbananen met ratatouille. Het weekend zetten we in met een Zwitserse kaasfondue of net een plantaardige variant. Voor zaterdag wordt het portobello Tarte Tatin met rogge, geroosterde wortels met hangop gevolgd door een sinterklaaspudding als nagerecht. Tot slot bakken we op zondag amandelcake met abrikozen en noten.
Deze week maken we Italiaanse wintergerechten. Er zijn echter twee zaken die we gaan overslaan: pasta en pizza. Italië is in feite een optelsom van historische regio's met elk hun eigenheid, ook op culinair vlak. De verschillende Italiaanse keukens zijn dus veel breder dan de menukaart van het Italiaanse restaurant om de hoek. Op maandag maken we gnocchi met spruiten en gorgonzola, op dinsdag straciatella-soep en polenta. Op woensdag eten we risotto met boerenkool en kastanjechampignons en op donderdag Romeinse gnocchi. Siciliaanse arancini zijn dan weer ideaal voor bij de vrijdagse borrel. Op zaterdag mag het uitgebreid: zoetzure pompoen, cacciucco di ceci en tiramusu. Tot slot lunchen we op zondag met bruschetta met geroosterde paprika en cannellinibonen en serveren we zelfgebakken cannoli bij de koffie.
Bij herfst denken we aan vallende bladeren, avonden die korter en kouder worden, aan pompoenen, maar natuurlijk ook aan de noten die we kunnen rapen in de tuin of in de natuur. Zolang de eekhoorns er al niet mee weg zijn, natuurlijk. Dit keer wijden we ons weekmenu helemaal aan gerechten met noten. Je kunt ze echt op tal van manieren gebruiken. Op maandag bakken we pinda-bonenburgers, op dinsdag wordt het wortelstamppot met paranoten-linzenballetjes. Op woensdag eten we eerst een amandelvichyssoise en daarna gevulde portobello met onder meer walnoten in een eetbaar bakje. Daarna bakken we een herfstquiche met geroosterde hazelnoten. Bij de vrijdagse borrel geven we een panbrood met pistache en olijven en een smeerseltje van rode biet en amandel. Op zaterdag eten we een bijna zondige cannelloni met walnoten, tomaten en rode wijn. Op zondag tot slot maken we Twix-shortbread voor bij de koffie.
Het is zaterdag, dus tijd voor een nieuw weekmenu. Dit keer hebben we geen specifiek thema, we maken gewoon waar we zin in hebben, rekening houdend met het seizoen. Op maandag beginnen we met een klassieke risotto met saffraan. Op dinsdag maken we Karin Luitens kip-kerrie zonder kip. Op woensdag zetten we een Mexicaans geïnspireerde maaltijdsoep op tafel. Daarna maken we spaghetti met geroosterde pompoen en walnootpesto. Vrijdagavonds mag het iets meer ontspannen, daarom bakken we mediterrane hamburgers. Het zaterdagse diner wordt een hartige strudel van herfstgroenten en chocolademousse toe. Op zondag maken we eerst hangop met havermoutchocoladecrunch en gekarameliseerde banaan. Daarna bakken we nog een appelcake met wei.
Deze week geven we je een weekmenu vol puur plantaardige inspiratie. Omdat je vorige week te veel kaas gegeten hebt, omdat je liever vegan eet of omdat je gewoon van afwisseling houdt. De reden bepaal je zelf. Maandag beginnen we alvast simpel met broccoli, aardappels en een salade van bonen en rode biet. Op dinsdag maken we spaghetti met linzenbolognese. 's Anderendaags is het wederom Italiaans, want dan eten we een vegan pizza margherita. Op donderdag bereiden we een Indiase okracurry. Het weekend zetten we in met linzensoep, groentetempura en rijsburgertjes. Op zaterdag eten we gemarineerde saliespruitjes met venkel-champignonrisotto. Tot slot beginnen we de zondagochtend met tofupannenkoekjes.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!