Geen speciaal thema voor dit weekmenu, we maken uiteenlopende, verwarmende gerechten waar we op dat moment gewoon zin in hebben. We beginnen met een Thaise maaltijdsoep met kokos en aubergine. Daarna maken we een kokoscurry met ananas volgens een recept van Karin Luyten. Op woensdag eten we rozemarijn-rösti, groente in bechamelsaus en bruine bonen. Een dag later keren we terug naar de Aziatiche keuken met gado gado. Over vrijdag maken we een puur plantaardige pesto van versgeplukte daslook. Op zaterdag bakken we een bloemkooltaart uit het kookboek Plenty van Ottelenghi. We sluiten de week af met een lekkere earl grey taart.
We zijn in de aanloop naar Pasen, de lente begint op te komen en overal zien we felle kleuren. In plaats van geverfde kippeneieren maken wij deze week heel uiteenlopende gerechten die van nature opvallen door hun felle kleur. Op maandag beginnen met tagliatelle met pompoensaus. Op dinsdag maken we salade van rode biet en granaatappel. Daarna zetten we Finse gele paassoep op het menu. Op donderdag eten we een groene shakshuka met spinazie, tuinerwten en daslook en op vrijdag bakken we een hartig geel paasbrood met kaas en mosterd. Daarna gaan we verder met een salade van geroosterde broccoli, sinaasappel en arganolie. Tot slot bakken we op zondag een feestelijke citroen-amandeltaart.
Deze week hebben we geen speciaal thema voor het weekmenu, wel geven we - zoals steeds - een boel leuke recepten en een beetje kookwijsheid. Op maandag maken we een snelle, kruidige couscousschotel. Op dinsdag eten we een pittige éénpotspasta met groente en kokosmelk. Daarna gaan we verder met een chili-ovenschotel bedekt met polenta en een Franse maaltijdsoep, barigoule, met Provençaalse lentegroenten. Op vrijdag maken we een veelzijdige pittige hummus van rode linzen met limoen. Een frittata met ui en tijm wordt onze zaterdagse lunch. Tot slot bakken we zoete Portugese broodjes voor het zondagse ontbijt.
Het is nu officieel nog net geen lente. Maart is een overgangsmaand. Dat geldt voor het weer en bijgevolg ook voor de groenten en fruit die in het seizoen zijn. De meeste wintergroenten blijven nog wat doorgaan, terwijl ook al een paar nieuwe groenten om de hoek komen kijken. Deze week koken we daarom met seizoensgroenten met zicht op het einde van de winter. Op maandag maken we gekarameliseerde uien-witlofstamppot met roquefort en op dinsdag risotto met boerenkool en kastanjechampignons. Daarna gaan we verder met geroosterde spruitjes met balsamico, bonensalade en friet, gevolgd door orzo met schorseneren en hazelnoten op de donderdag. Op vrijdag maken we een Griekse spinazietaart en op zaterdag zetten we een uitgebreide knolselderij met Bodegraafse kaas, Beluga-linzen en salie Hollandaise op tafel. Afsluiten doen we met appelcrumble met gember en tijm.
Deze week laten we ons leiden door de keuken van Griekenland, Turkije en omstreken - soms authentiek, soms volgens geheel eigen invulling. Beginnen doen we met baldorijst met dille, Turkse courgettebeignets en tzatziki. Daarna maken we gebakken eitjes met warme knoflookyoghurt, gevolgd door orzosalade met venkel, gedroogde tomaten en feta. Op dondag maken we gegrilde groenten met haloumi. Op vrijdag bakken we hartige broodjes met ajvar en op zaterdag zetten we een vegetarische stamna op tafel. Tot slot maken we een Griekse melktaart.
Noten, pitten en zaden: dit zijn de hoofdingrediënten van ons weekmenu. Ze zijn lekker, voedzaam, veelzijdig en je kunt ze gemakkelijk en lang bewaren in de keukenkast. We beginnen met een pilav met prei, paddenstoelen en cashewnoten. Daarna gaan we verder met bloemkoolsoep met hazelnoot en rode peper en een budgetvriendelijke plantaardige pesto alla genovese. Op woensdag eten we een modern-Hollandse stamppot spinazie met champignons en pijnboompitten. Op donderdag bakken we een lekkere groentetaart met noten. Op vrijdag maken we onze eigen pittige pepitamix voor een gezellige tv-avond. Voor de zaterdagse lunch serveren we een Kosovaarse bietensalade met sinaasappel, feta en walnoten. Tot slot bakken we een cake met maanzaad voor bij het zondagse vieruurtje.
Deze week gaan we voor vleesvervangen zonder industriële vleesvervangers. Want die heb je niet per se nodig: er zijn immers nog tal van andere mogelijkheden. We maken gerechten die vooral handig zijn voor beginnende vegetariërs en flexitariërs: simpel en zonder dat je 'iets' mist. We starten de week met Oosterse noedels met norichips en gaan verder met een kruidige spruitjescurry met krokante tofu. Op woensdag maken we een seitanstoofpot met bier en op donderdag champigonballetjes. Het weekend starten we met een tempeh-bloemkoolburger met pinda-gembersaus. Op zaterdag bereiden we helemaal zelf een seitangebraad met daarbij een saus van uien en rode wijn een een knolselderstamppot. Tot slot bakken we op zondag een quiche met bietjes, kwart en feta.
De rode draad in dit weekmenu is tarwe in al zijn facetten. Tarwe is eigenlijk zo alomtegenwoordig dat het thema niet eens zou opvallen, mochten we het niet vermeld hebben. We bijten de spits af met een frisse tabouleh, daarna maken we cannelloni met walnoten, tomaten en rode wijn. Op woensdag eten we couscous met aubergine en foul medames en op donderdag tarwekorrels met groene kruiden en boschampignons. Op vrijdag snacken we een combinatie van twee gerechten: de pizza-quesadilla. Een pastei van paddestoelen, pompoen en blauwe kaas is dan weer lekker en lekker feestelijk voor een zaterdagavond. Afsluiten doen we met een chocolade-mandarijnenbrood voor de zondagochtend.
Deze week laten we ons inspireren door de keuken van Italië. De meeste klassiekers komen aan bod, al dan niet op geheel eigen wijze klaargemaakt. We beginnen doodsimpel met spaghetti aglio, olio e peperoncino. Daarna maken we pompoengnocchi met laurierroom. Op woensdag eten we pasta met linzenbolognese. Op donderdag gaan we verder met risotto met paddenstoelen, rucola en parmezaan terwijl we op vrijdag zelf met pizza aan de slag gaan. Op zaterdag eten we een lasagne met kaas en ui en daarna een stuk chocolademoussetaart met kardemom en espresso. Afsluiten doen we met polenta met kaas en olijven.
Wat gaan we deze week eten? Van alles! We stellen een afwisselend weekmenu samen met gerechten uit heel wat verschillende landen. Op maandag beginnen we met een maaltijdsoep uit het Italiaanse Pisa. Daarna maken we een curry met aardappel en kikkererwten uit India. De pompoenparten met zure room en dille van woensdag zijn dan weer gewoon modern westers. Op donderdag eten we zuurkool op Hongaarse wijze en op vrijdag koshari met krokante uien en ta'ameya uit Egypte. Daarna maken we balletjes van kaas met spinazie in tomatensaus à la Pascale Naessens en tot slot zetten we een boterroom-mokkataartje met theebiscuitjes op tafel.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!