Onlangs was mijn man een poosje de hort op: na ongeveer anderhalf jaar thuiszitten gingen eindelijk de repetities en voorstellingen in het theater weer van start. Ik bleef alleen thuis achter en maakte van dat nadeel een voordeel door alleen maar gerechten te koken waar mijn man niet zo'n liefhebber van is en ik wel. Hollandse pot als andijvie- en boerenkoolstamppot afgewisseld met kruidige couscous met aubergine en Thai curry, twee verschillende risotto's en een makkelijke, troostende casserole van wintergroenten, aardappel en kikkererwten. Deze week deel ik dus met jullie een weekmenu van Eelco voor Eelco, en voor iedereen die zichzelf graag verwent.
Maandag
Andijviestamppot is typisch Nederlands. Mijn man, Duitser, heeft ons nationale gerecht weliswaar een paar keer geprobeerd, maar hij begrijpt niet wat wij er zo lekker aan vinden. Dus op de eerste dag dat hij weg was, was het tijd voor stamppot rauwe andijvie. De aardappelpuree lekker gekruid met kikkererwtenvocht, knoflook, pepertje en piment. Met versgekookte kikkererwten in een kuiltje - maar geroosterde zonnebloempitten (zoals op de foto) is ook een aanrader. Erbij had ik een plakje grilkaas dat nog over was van het barbecueseizoen, gemarineerd in sambal. In plaats daarvan is een bal kaasgehakt ook lekker.
Dinsdag
Ik ben dol op curries en kruidige Midden-Oosterse gerechten. Mijn man houdt meer van de Italiaanse keuken. Daar kun je ook genoeg in variëren - onlangs had Sven een Italiaans weekmenu zónder pasta en pizza - maar ik had weer eens erg zin in couscous met aubergine en kikkererwten, in een lekker rokerig gekruide tomatensaus met zwarte kardemom.
Woensdag
Alweer stamppot, maar dit keer een stamppot boerenkool. Mijn groenteboer verkoopt grof gestripte boerenkool, die je zelf eventueel nog ietsje fijner kunt snijden. Dat vind ik zelf een stuk lekkerder dan die ultrafijn gesneden boerenkool die je doorgaans in de supermarkt vindt. Ook voeg ik de boerenkool pas toe als de aardappels nog zo'n 10-15 minuten moeten koken, dan blijft hij nog wat stevig. Na het stampen breng ik de stamppot verder op smaak met een fikse lik mosterd en een scheut wittewijnazijn. Erop tempehspekjes: knapperig gebakken blokjes tempeh, na het bakken op smaak gebracht met een scheut goede sojasaus.
Donderdag
Een groot liefhebber van champignons is mijn man niet, dus trakteerde ik mezelf vanavond op een smakelijke venkel-champignonrisotto met saliespruitjes.
Vrijdag
Na een lange laatste werkdag van de week is een makkelijke Thai curry welkom, met als basis een potje kant-en-klare currypasta van de toko, zonder rare toevoegingen, en een pakje kokosmelk. De curry was gevuld met broccoli, koolrabi, bospeen, paprika en kikkererwten. Erbij basmatirijst.
Zaterdag
Een ovengerecht heeft als voordeel dat je tijdens het bakken alvast de keuken kunt opruimen en schoonmaken, iets wat ik in het weekend extra uitgebreid doe. Deze casserole van aardappel, kikkererwten en wintergroenten (ik gebruikte spruitjes, bloemkool en bospeen) is lekker kruidig en friszoet.
Zondag
In het weekend slaap ik graag uit en begin de (mid)dag met een stevige brunch. Deze week was de brunch Midden-Oosters - en meer specifiek door het kookboek Falastin - geïnspireerd met shakshuka, warme kikkererwten in tahin, gestoofde aubergine en champignons, en Turks brood.
De week sluiten we af met ultiem comfort food: romige risotto met venkel en bloemkool.