Al de hele week liep ik rond met een idee voor een gerechtje in mijn hoofd. Een idee voor een gerechtje van de barbecue. Helaas was het net op de zondag dat ik tijd had om lekker te gaan kokkerellen, geen barbecueweer. Maar geen nood; met een grillpan kom je er ook!
Patatas bravas is een pittig Spaans tapasgerecht dat het ook goed doet als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd. Ik maakte het voor het eerst op de dames-kookclub waar ik jaren geleden deel van uitmaakte, sindsdien staat het bij ons het geregeld op het menu. Deze keer in combinatie met gevulde portobello's.
In Zuid-Amerika, maar ook in de zuidelijke helft van Noord-Amerika, maakt maïs een belangrijk deel uit van de voeding van de mensen. Daar kijken ze heel raar op wanneer je vertelt dat in Europa de meeste maïs als veevoeder gebruikt wordt. Slechts een kleine minderheid hier is voor mensenlijke consumptie. Wij kennen de veelzijdigheid van maïs niet. Daarom geven we jullie een recept voor een traditionele Braziliaanse zoete maïspudding. Deze heb ik leren kennen via een vriendelijke straatverkoopster in São Päulo. Ze vond dat ik geen maïskolf moest nemen maar haar beroemde maïspudding eens moest proberen.
Soms heb je het gevoel dat je een enorme ontdekking hebt gedaan! Om het vervolgens ineens overal tegen te komen. Dit overkwam me laatst, toen ik voor het eerst pulled jackfruit proefde: een ervaring die ik meteen wil delen. Sinds een aantal jaren is Pulled pork is niet meer te vermijden op festivals. Maar van jackfruit, een gigantische vrucht uit Zuid-Oost Azië, blijk je heel eenvoudig een vegetarische versie te kunnen maken. Voedingstechnisch is jackfruit niet helemaal een alternatief, want de vrucht levert nauwelijks eiwit. Maar gecombineerd met wat peulvruchten of noten creëer je makkelijk een eiwitrijk gerecht vol voedingsvezels, kalium, B-vitamines en vitamine C. Dat laatste helpt het ijzer uit de peulvruchten en noten weer handig opnemen. Smaaktechnisch snap je ineens waar de term vruchtvlees vandaan komt: de vezelige structuur doet sterk aan draadjesvlees denken. Pulled jackfruit is vruchtvlees to the max!
Ook vandaag twee recepten met producten uit het pakket van Hofweb dat we eergisteren bespraken. De oude geitenkaas liet zich heerlijk verwerken in een pesto, die het zowel in de spaghetti goed deed, als in de in filodeeg gerolde asperges met vegetarische ham.
In het bio-pakket van Hofweb, dat ik gisteren op de site heb besproken, zat ook een zak naakte haver. Daar viel mijn oog het eerst op, omdat ik er erg nieuwsgierig naar was. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van 'naakte haver' gehoord. Ik had wel gelezen dat het een lekkere, gezonde vervanger voor aardappelen, rijst, bulgur, quinoa of aardappelen schijnt te zijn, en heel eiwitrijk is.
Hofweb is een biologische webwinkel waarin biologische boeren hun verse producten zoals fruit, groente, brood, melk en kaas vrijwel direct van de boer aanbieden aan de consument. In samenwerking met inmiddels zo'n 45 biologische boeren, is het niet moeilijk om de lat van dagelijks vers hoog te houden. Daarnaast is er een overzichtelijke en uitgebreide natuurwinkel/ supermarkt-assortiment. Voor de dagelijkse inspiratie verrassen zij je wekelijks met nieuwe lekkere recepten gemaakt van de mooiste producten van het seizoen. Namens Vegatopia mocht ik een aantal van deze 'direct van de boer' geteelde producten testen, zo ook uit hun natuurwinkel-assortiment.
Veel te warm om warm te eten eigenlijk, deze week. En al helemaal om te koken. Of boodschappen te doen. Voor dit recept hoefde ik alleen maar even naar de Turkse supermarkt. Voor een grote bos peterselie, een zak mini-tomaatjes, een pak orzo (rijstvormige pasta) en een blokje feta. Het hele gerecht was vervolgens in nog geen tien minuten klaar. En lekker! Maak rustig een grote schaal vol, een koud restje is de volgende dag ook nog lekker, bijvoorbeeld met aubergines uit de oven.
Tijdens de wekelijkse boodschappen op de Brusselse biomarkt "Marché des Tanneurs", zocht ik naar groenten voor een snelle salade op een zonnige dag. Toen zag ik opeens de kleine ronde zwarte rammenasjes liggen. Met deze in de boodschappenmand, zocht ik verder naar andere mogelijke ingrediënten. Beetje bij beetje kwam het recept tot stand. Deze salade past bij de barbecue, als bijgerecht bij een warme maaltijd maar ook als voorgerecht met een stuk zuurdesembrood.
Pesto dankt zijn naam aan de bereidingswijze: pestatura of wel het fijnmalen van ingrediënten in een vijzel met een houten pestellu. Pesto kun je dan ook van veel meer ingrediënten maken dan de welbekende basilicum in pesto alla Genovese. Maak het bijvoorbeeld eens oer-Hollands van raapsteeltjes! Raapstelen zijn een typische lentegroente. Het zijn de jonge blaadjes en bladstelen van bepaalde koolsoorten, zoals meiknolletjes of koolraap. Hierdoor is er wat variatie in het uiterlijk van deze groente. Maar ondanks dat de blaadjes soms heel anders gevormd zijn, is de smaak wel hetzelfde: fris, knapperig en een beetje bitter. Ideaal om in een handomdraai een lekkere pesto van te maken!
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!