Pesto dankt zijn naam aan de bereidingswijze: pestatura of wel het fijnmalen van ingrediënten in een vijzel met een houten pestellu. Pesto kun je dan ook van veel meer ingrediënten maken dan de welbekende basilicum in pesto alla Genovese. Maak het bijvoorbeeld eens oer-Hollands van raapsteeltjes! Raapstelen zijn een typische lentegroente. Het zijn de jonge blaadjes en bladstelen van bepaalde koolsoorten, zoals meiknolletjes of koolraap. Hierdoor is er wat variatie in het uiterlijk van deze groente. Maar ondanks dat de blaadjes soms heel anders gevormd zijn, is de smaak wel hetzelfde: fris, knapperig en een beetje bitter. Ideaal om in een handomdraai een lekkere pesto van te maken!
Het is behoorlijk fris geweest dit voorjaar, maar gelukkig is het barbecueseizoen nu echt begonnen! En bij een barbecue horen sausjes! Als ik langs het sauzenschap van de supermarkt loop, verbaas ik me er altijd over hoeveel verschillende sauzen er te koop zijn, en hoe weinig behoefte ik aan al die flesjes en tubes heb. Bij een barbecue telt er voor mij maar één saus écht mee: knoflooksaus. En die maak je in een handomdraai lekker zelf!
Iedereen heeft er wel één: een muffinblik. Maar daarin kan je veel meer maken dan alleen muffins of cupcakes. Vandaag maakte ik deze groentepakketjes in mijn muffinblik en dat lukte verrassend goed. Leuk als lunchgerechtje met een goedgevulde salade erbij, of als bijgerechtje bij een uitgebreider diner.
Lekkere sticky broodjes met sinaasappel en kaneel, die maak je gewoon zelf. Je kunt het recept makkelijker en sneller maken door bladerdeeg uit de supermarkt te gebruiken. Het recept is vegan, maar voor een vegetarische variant is het uiteraard mogelijk om gewone yoghurt, boter en melk te gebruiken. Gebruik in plaats van de aquafaba een biologisch eitje.
Met de voeten tegen het zilte water groeit lamsoor op dijken en in de klei langs de Zeeuwse en Waddenkust. In de zomermaanden bloeit de bloem lavendelblauw, maar al vanaf de lente kunnen wij de jonge bladeren eten. Het woord zal carnivoren aanspreken, maar de bladgroente wordt het meest gegeten door visliefhebbers. Lamsoor wordt namelijk traditioneel kort geblancheerd bij vis geserveerd. De textuur is na blancheren nog enigszins stevig, de smaak is... als een groente uit de zee. Een delicatesse in iedere keuken dus. Vandaag maken we een snelle doordeweekse pasta ermee. Lamsoor gaat nu eens in de hoofdrol in een vegetarisch Italiaans getint gerecht.
,,Kan je iets maken voor Moederdag?’’, vroeg de Vegatopia-redacteur. Natuurlijk kan ik dat, al wordt dit al de tweede Moederdag zonder haar. Even slikken dus, en dan gauw iets bedenken wat ze heerlijk zou vinden. Asperges waren vroeger het toppunt van luxe, wij moesten wachten tot een oom met Limburg-connecties ze meenam. Zo houd je iets wel exclusief! Nu koop ik ze hier in de streek, in het seizoen liefst elke week. Omdat dat begrotelijk wordt, en mijn moeder ook van de zuinige was, nam ik voor deze taart de koppen: 5 euro per kilo en in een mooie langwerpige taartvorm moet je ze anders toch bijsnijden. (Omdat mijn moeder niks weggooide maak ik de volgende dag ook nog soep van het kookvocht, met een verkruimeld eitje en peterselie erop)
Eerder plaatsten we reeds de recensie van het kookboek Zoete aardappel van Colette Dike. Vandaag geven we jullie hieruit een leuk recept voor twix-shortbread, geheel plantaardig en natuurlijk met zoete aardappel. Het is ook handig dat je voor dit gebak helemaal geen oven nodig hebt.
Toen ik een foto van deze pizza op Twitter deelde met de melding ‘far from #guiltypleasure pizza’, kreeg ik gelijk de nodige reactie. Hoezo ‘guilty pleasure’? Een pizza is juist ‘gewoon ontzettend lekker’. En dat is het natuurlijk ook en déze pizza zéker. Mijn opmerking kwam echter uit iets anders voort. De avond ervoor hadden we het in Radio Culinair (@ SRC.FM) over ‘verboden vruchten’ en ‘guilty pleasures’ en ik vertelde over één van mijn guilty pleasures: het restje pizza van de vorige avond als ontbijt. Met deze pizza kan dat zonder schuldgevoel. De bodem is gemaakt met yoghurt en ook de toppings zijn verantwoord. En eerlijk, gezond is alleen maar leuk als het ook lekker is, toch?
Nadat ik vriendlief laatst vroeg om verse tijm mee te nemen van de Marokkaanse supermarkt, kwam hij thuis met een flinke bos verse dille. Ook groen, ook lekker, maar net niet wat ik nodig had. Tijd dus om een gerechtje met een boel dille te bedenken! Samen met een zakje diepvrieserwtjes en een bakje zeelkraal kwam ik tot deze frisgroene voorjaarssoep.
Een paar dagen geleden plaatsten we Hedwigs recensie van De Yogakeuken van Kimberly Parsons. Vandaag hebben we een recept uit dit boek voor een bananenbrood met amandelen en chiazaad.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!