Wie in het voormalige Joegoslavië op vakantie gaat, geniet niet alleen van de prachtige natuur, maar zeer waarschijnlijk ook van burek. Burek is een traditioneel deeggerecht, dat net zoals veel andere populaire traditionele gerechten uit deze regio vele verschijningsvormen kent. Meestal is burek gevuld met vlees, kaas, spinazie of een mengsel van aardappel met ui en heeft -afhankelijk van het land- de vorm van een opgekrulde rol of een rond laagjesdeeg. Het deeg kun je zelf maken, maar is als yufkadeeg ook gewoon kant-en-klaar te koop in een Turkse winkel of internationale supermarkt. In dit recept kiezen we voor kant-en-klaar deeg, waarmee we de laagjesvariant met kaas maken: burek sa sirom. In Bosnië zal je trouwens eerder de naam sirnica tegenkomen, maar het blijft hetzelfde gerecht.
Echte sushi maak je van rijst, dat klopt. Toch hoeft dat jou niet tegen te houden om te gaan experimenteren met andere ingrediënten. Dat hebben we zelf ook gedaan. Het resultaat van de sushi met couscous in plaats van rijst was meer dan geslaagd. Daarom delen we dit recept met jullie. Couscous is ook nog eens veel gemakkelijker te bereiden dan de traditionele sushirijst. We geven onze versie van de sushi nog een extra Midden-Oosters tintje door er een tahinsaus als dressing bij te serveren.
Bloemkool is een van de meest verkochte groenten in Nederland. De bloemkool wordt ook op brede schaal in Nederland geteeld. Natuurlijk kennen we allemaal de witte bloemkool en ook de Romanesco is niet langer een onbekende groente in de keuken. Maar wist je dat er ook roze en paarse bloemkool is? En groene, oranje en gele? Bij het koken verliezen deze (natuurlijk!) gekleurde bloemkolen wel wat kleur, maar bij rauwe verwerking of grillen is er prachtig kleurbehoud. Ondanks enig kleurverlies, kun je van bijvoorbeeld paarse bloemkool toch een hele verrassende soep maken!
In Latijns-Amerika behoren rijst en bonen tot het absolute basisvoedsel. Bij de gewone man staan ze zowat elke dag op tafel. Brazilië vormt hierop geen uitzondering. Vandaag maken we "baião de dois", een gerecht uit de Noord-Braziliaanse staat Ceará dat beide ingrediënten (dois betekent twee) combineert. Zoals vaak met traditionele gerechten, gaat het meer om een bereidingswijze met basiskenmerken dan om een vastgelegd recept. Binnen Brazilië bestaan er veel verschillende varianten. We maken een variant met kaas.
Ik ben gek op de Griekse keuken, met name op gerechten met aubergines zoals imam bayildi, moussaka en briam. Daarom sla ik in de zomerperiode vrijwel wekelijks een aantal aubergines in. In combinatie met tomaat en kaas kun je hier veel mee te doen. Voor dit recept heb ik rode-uienringen gekaramelliseerd en verwerkt in een verse tomatensaus. Samen met gebakken plakken aubergine en geraspte kaas werd het een heerlijke ovenschotel. We aten er Griekse salade bij
Deze week is het Pride Amsterdam. Een hele week in het teken van mensen van alle geslachten en geaardheden, om te vieren dat iedereen mag bestaan en zich mag uiten, met als knallende afsluiter de canal parade in de Amsterdamse grachten. Een week vol feest, vertier en vooral kleur! De regenboogvlag is al jaren hét symbool van de LGBTI-gemeenschap en met deze vrolijk gekleurde rolletjes van rijstpapier heb je in no-time een regenboog op je bord!
In Dublin at ik in The Woollen Mills, een restaurant gelegen aan de centrale rivier de Liffey, waar traditionele gerechten in een modern jasje bereid worden en waar ook inventief vegetarisch gekookt wordt. Midden in de winter at ik daar een stoofpot van wortelgroenten, geserveerd met moderne zoete-aardappelpannenkoekjes en a touch of feta, de bekende Griekse schapen- (en geiten-)kaas. De knolgroenten en kolen, welke in Nederland eerder gezien worden als 'vergeten groenten', worden in Ierland nog veel gegeten. Het zijn namelijk de enige beschikbare seizoensgroenten in de winter. Gelukkig schijnt de zon nu volop en zijn de zomergroenten weer volop beschikbaar. Vandaag daarom een zomerse variant van dit gerecht. De stoofpot kan, indien gewenst, ook lauw of op kamertemperatuur gegeten worden. Een feestelijk recept voor een maaltijd buiten.
De Belgische provincie Luik biedt een waaier aan traditionele gerechten die door iedereen gewaardeerd worden. De regio heeft wellicht één van de meest prominente streekgastonomieën van het land. Ter gelegenheid van de Belgische feestdag maken we vandaag een Luikse salade. Dit is een warme salade van aardappels en sperziebonen. We maken er onze eigen vegetarische versie van met champignons, zonder afbreuk te doen aan het originele recept. De Luikse salade is zeer eenvoudig maar tegelijk erg verrassend. Het is wel belangrijk dat je hiervoor verse sperzieboontjes gebruikt.
Met de zomer komt er ook weer zomerfruit: nectarines, aardbeien, bessen, ik ben er dol op! Vandaag stopte ik meloenen in mijn mandje van de supermarkt en maakte er deze verfrissende traktatie van. Heerlijk om mee af te koelen op hete zomerdagen!
Pasta hoef je niet noodzakelijk in water te koken. Wanneer je de juiste verhouding weet, kun je hem ook laten meekoken met de groenten en de saus. Minder werk en minder afwas. En ook een goede reden om de zakjes pasta met sauspoeder in de supermarktrek te laten staan. Vandaag maken we een pittige fusionpasta met groenten van het seizoen. Het recept is gebaseerd op wat ik zelf in de koelkast had. Variëren mag!
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!