Bij het ontwikkelen van een nieuw recept vind ik wat houvast en inspiratie wel fijn. Daarom heb ik het boek Smaakvrienden Groenten van Angélique Schmeinck gekocht. Ik heb trouwens niet veel aanleiding nodig om een nieuw (kook)boek te kopen; elk excuus is geldig. In dit boek staan ruim 80 groenten met al hun smaakvrienden. Ik ben begonnen bij de A en bij een wintergroente: andijvie. Bij elke groente staan bereidingstechnieken en veel andere heerlijke ingrediënten die bij de groente passen. Ik koos voor pompoen, witte bonen en tahin om ‘iets’ samen met de andijvie te bereiden.
Fettuccine alfredo, ook wel pasta alfredo, is een van oorsprong Italiaans gerecht dat gecommercialiseerd werd in de Verenigde Staten. Intussen is het een soort van culinair begrip geworden met heel wat varianten. Maar toch gaan wij terug naar het oorspronkelijke recept. Omdat het een heel simpel gerecht is, is de kwaliteit van de ingrediënten zeer belangrijk. Gebruik het liefst versgeraspte kaas en roomboter van goede kwaliteit. Als pasta neem je het best een brede lintpasta zoals parpadelle of fettuccine om die het best bij de structuur van de saus past. Wanneer je deze niet kunt vinden, mag tagliatelle ook.
Ik maakte een vegetarische variant op 'Beef Wellington', een gerecht vernoemd naar de eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesley. Oorspronkelijk is dit een gerecht van vleessoorten en gehakte paddenstoelen met kruiden (duxelles) in een bladerdeegjasje. Het bladerdeeg zorgt ervoor dat het vocht niet kan weglopen en de duxelles geven smaak af aan het vlees. De paddenstoelen en kruiden zijn niet bedoeld om te eten; wanneer ze hun taak hebben volbracht, worden ze verwijderd, aldus het originele recept. Maar dat is natuurlijk zonde en bovendien zijn het de hoofdbestanddelen van deze vegetarische 'Wellington'. Wat mij betreft verdient deze versie beslist de voorkeur.
Deze kroketjes met oesterzwammen en champignons zijn een feestelijk borrelhapje waarmee je zeker indruk maakt. Het maken van de ragout kost even tijd, het moet minimaal enkele uren opstijven, maar zelfgemaakte ragout is zoveel lekkerder dan die uit een blikje. Bovendien weet je zeker dat er geen gelatine in zit. Kroketjes zijn extra lekker als ze lekker krokant zijn. En het geheim van extra krokante kroketjes? Twee lagen paneermeel: één fijne en één grove laag. Voor de grove laag heb ik panko gebruikt, maar je kunt ook zelf brood grof malen.
Deze mooie paprika's lagen buitenbeentjes te zijn op de groenteafdeling bij de AH. Ze waren waarschijnlijk te mini. Zo liggen er meer buitenbeentjes, zoals peren, appels, wortels en komkommers, die vanwege hun uiterlijk zijn afgekeurd. Wat overigens niks zegt over de kwaliteit en smaak ervan, die is niet minder goed dan de 'normale' exemplaren. Deze buitenbeentjes worden per kilo voor een schappelijk prijsje verkocht. Dat is ook fijn voor de mensen met een wat krappere beurs, deze buitenbeentjes geeft hen de mogelijkheid meer groenten en fruit aan hun dagelijks menu toe te voegen. Tevens kunnen we zo met zijn allen een bijdrage leveren aan duurzamer consumeren door minder eten weg te gooien. Het heeft dus alleen maar voordelen. Deze met tomatenrisotto gevulde paprika's waren heerlijk. Een verrassend lekker budgetgerecht!
Niets past zo goed bij de kille, grijze wintermaanden als een warme, kleurige soep! Tijd voor Borsjt! Borsjt komt oorspronkelijk uit Rusland, maar is ook in de omringende Oost-Europese landen populair. Het is een stevige maaltijdsoep die prima vegetarisch kan.
Wist je dat er in Nederland meer dan 60 soorten tomaat worden gekweekt? En ze zijn allemaal anders! Rond, ovaal, glad of juist geribbeld. Van kleurrijke snoeptomaatjes tot smaakvolle trostomaten in alle soorten en smaken. Van tomaatjes in bes-formaat (tomberries), tot coeur de boeuf tomaat, een grote tomaat met een grillig uiterlijk die van binnenuit rijpt. Culinair is de tomaat één van de meest veelzijdige producten die ik ken. Een leuk detail vind ik dat de tomaat verhit zelfs nóg gezonder is dan rauw. Leef je dus gerust uit met tomatensoep, -saus of, waanzinnig lekker: deze curry van tomaat!
Een muur bouwen op de grens bij Mexico. Je moet er maar op komen. Op het Journaal zag ik huilende Mexicanen, die bang waren dat ze Amerika niet in konden. En huilende Amerikanen, die vreesden dat avocado’s en tequila onbetaalbaar worden. Het is maar wat je erger vindt. Deze Mexicaanse bonensoep is in elk geval troostvoer, als je Trump en de hele wereld even zat bent. Lekker pittig en gebonden met tortilla-chips, een idee dat ik ooit in een recept van Sylvia Witteman zag. Ik heb haar soep aangevuld met veel kleurige groenten en serveer er warme tortillachips met kaas uit de oven bij en avocadosaus. Viva Mexico!
Wat smaakt er lekker bij venkel? Na wat speurwerk ontdekte ik dat peer, walnoot of blauwe kaas goed bij venkel passen. Is het ook een feest als je deze vier ingrediënten tegelijk in een schotel doet? Absoluut!
Hip fastfood: het is inmiddels een welbekend fenomeen op festivals en foodmarkets. Het liefst wordt het verkocht uit een hippe foodtruck of gewoon, vanaf een simpele kraam. Voor vegetariërs bieden deze nieuwe ondernemingen kansen in het voedsellandsschap. Opeens zijn er veel meer vegetarische opties op (food)festivals te verkrijgen. Zo at ik op de Markthalle Neun in Berlijn een naanbrood gevuld met paneer: comfort street food! Paneer komt oorspronkelijk uit India en is een verse kaas, welke meestal gebakken of in een soort curry geserveerd wordt. Ik maakte thuis een variant op wat ik at in Berlijn: naanbrood met gekruide en knapperig gebakken paneer, spinazie en yoghurt. Een simpele en snelle voedzame maaltijd!
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!