Munstiflette is een lokale variant op de Franse tartiflette, een stevige ovenschotel met aardappelen, spek en kaas, die veel gegeten wordt na de wintersport. Een vegetarische Munstiflette gaat er ook wel in na een fiets- of wandeltocht in de Nederlandse winter! Geserveerd met een frisse salade met vinaigrette maakt het een complete Franse maaltijd.
Umami; ondanks dat het wordt omschreven als bouillonerig of vlezig, ben ik een groot liefhebber. Umami is de zogenaamde vijfde smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. De stof glutamaat, die van nature in umamirijke producten zit, zorgt ervoor dat het water letterlijk in je mond loopt en dat smaken elkaar versterken. Veel producten met umami zijn van dierlijke oorsprong, zoals worstsoorten en bouillonblokjes. Maar umami komt ook in verschillende vegetarische producten voor: van tomaten tot harde kaas, van olijven tot champignons en van truffel tot zeewier.
Deze winterse maaltijdsoep is een ideaal recept voor de koudere dagen van het jaar. Het is één van de meest traditionele gerechten uit de Luxemburgse keuken, die sterk aanleunt bij de keuken van Duitsland en de Elzas. De Luxemburgse naam voor het gerecht is 'bouneschlupp'.
Een poosje geleden lanceerde Albert Heijn met veel tromgeroffel de Pasta Delizia met wel 40% groente erin verwerkt. Het idee is dat je met de pasta meteen je groente binnenkrijgt. De Italianen hadden dat natuurlijk al veel eerder uitgevonden: de pasta verde. Geïnspireerd door Jamie Oliver maken wij spinaziepici, met wel 42% spinazie er in. Heerlijk gifgroen en daarom een mooie basis voor kleur- en smaakcontrasten.
Onlangs besprak Annemieke Lekker uitpakken! Kookboek voor kinderen van Karin Luiten. Vandaag mogen we een recept eruit plaatsen voor het bekende Midden-Oosterse groente-eiergerecht shakshuka. Hoe je dat uitspreekt, vertelt Karin ook: sjak-sjoe-kaa.
Ze stonden op mijn lijstje om te maken met kerst, deze smaakvolle gevulde portobello’s. Maar ik was duidelijk niet de enige die iets met portobello's wilde doen tijdens het kerstdiner, want nergens waren ze nog te krijgen. Niet onder de naam portobello en ook niet onder hun alternatieve naam, 'XXL champignon'. Helaas… Gelukkig waren er wel oesterzwammen en dus ben ik overgestapt op oesterzwamkroketjes (dat recept komt een andere keer!). Ook erg lekker, maar wel ietsje meer werk!
Eerder deze maand plaatsten we een recensie van het vegan kookboek Thug Kitchen Feestvoer, dat vier sterren van Ellen kreeg, en een recept eruit voor Mexicaanse lasagne met zwarte bonen en pompoen. Vandaag nog een recept, nu voor feestelijke pad-thairolletjes "waar mensen nog weken over zullen lullen":
Eerder deze maand bespraken we Feest Voor Iedereen van Alexandra Besel en plaatsten we al een recept eruit voor roodlofschuitjes met bloemkoolrijst, linzen, avocado & dukkah. Vandaag nog een recept uit dit boek, nu voor vegan en gluten- en geraffineerdesuikervrije worteltaartbonbons.
Mijn kinderen kijken nergens van op. Staat er een wildvreemde dame met een doos appels voor de deur? Niks aan de hand, dat is gewoon mama haar afwijking. Alles best, als zij de koekjes die met de appels gemaakt worden maar op mogen eten. De appels die ik kreeg droegen trouwens een stickertje met de wulpse merknaam Marlene en komen uit Alto-Adige. En dit recept kregen we erbij.
Gisteren kreeg het vegetariër-vriendelijke kookboek De Perzische Keuken van Yasmin Khan het maximum aantal van 5 sterren. Vandaag plaatsen we een recept uit dit boek voor een auberginegerecht uit de noord-Iraanse provincie Gilan. Het 'roken' doe je in de oven, je hebt dus geen speciale rookoven nodig. Je kunt de aubergines ook roosteren op de barbecue.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!