Deze week beginnen met een snel miegerecht dat niet seizoensgebonden is. Hierna halen we de pompoen uit de voorraadkelder. De ene helft van dit grote ding gaat in een risotto met geitenkaas, de andere helft gaat in een gevulde soep met bonen en maïs. Verder hebben we nog Kamper steur, maïsburgers met paprika-avocadosalsa, tagliatelle met gemengde paddenstoelen en pijnboompitten en tot slot een lasagne met ui en kaas.
Zuurvlees, dat was al sinds kinds af aan één van mijn favoriete gerechten. Mijn moeder heeft het jarenlang elke vrijdag gemaakt. Ik ben ermee opgegroeid en ook voor mijn gezin maakte ik dit gerecht meerdere keren per maand. Officieel moet het gemaakt worden van paardenvlees, maar het wordt meestal gemaakt van rundvlees. Iets dat je dus niet eet als vegetariër. Dus wat miste ik mijn zuurvlees….. totdat ik jackfruit (in zout water) proefde. Ik zag meteen de mogelijkheden om mijn favoriete gerecht te maken met deze vleesvervanger in combinatie met kastanjechampignons of oesterzwammen. En de smaak... heerlijk!
Deze week gaan we nog een keertje puur plantaardig met recepten van Vegatopia en andere leuke receptensites. We beginnen met een snelle en zonnige pasta met avocado-pestosaus en eindigen met pancakes volgens een recept van Merel van Blackbirds and Cakes. Daarnaast maken we pasta met witlof-roomsaus, Indiase dahl met spinazie, aardappel-venkelpuree en vegan lasagne bolognaise à la Avant-Garde Vegan.
Dit is typisch zo’n gerecht waarmee je je met plezier laat onderdompelen in herfstige sferen. Want dit is hét seizoen waarin er weer volop paddenstoelen en pompoen verkrijgbaar zijn. Beide heb ik verwerkt in onderstaande hartige herfstpaté. Wij eten regelmatig pasta met gebakken paddestoelen en gorgonzolasaus. Het is een geweldige combinatie, niet moeilijk, snel klaar en toch geef je gasten ermee het gevoel dat je er uren voor in de keuken te hebben gestaan. Om er eens een andere draai aan te geven heb ik deze herfstpaté bedacht. Je kunt hem zowel in een cakevorm als in een patévorm maken. Ik serveerde de paté met gorgonzolasaus, tagliatelle en een groene salade.
Je hebt een hoop afspraken, je komt laat thuis en je wil toch nog koken. Dan zijn gemakkelijke en snelle gerechten die toch rijk aan smaak zijn de beste oplossing. Want een boterham met pindakaas als eeuwig avondmaal schiet ook niet op. Deze week maken we onder andere een tagliatelle met kruidenroomsaus, een snelle ovenschotel met witlof, gewokte groenten met rijst en tofu en gevulde paprika uit de magnetron. Ook maken we een paar sjiekere gerechten die niet veel tijd kosten, zoals crackers met flageolethummus en roomkaas, champignonragout en zelfs een heuse pannenkoekentaart.
Deze ovenschotel met zoete aardappel (zoete patat) komt uit het onlangs besproken kookboek "Surinaams vegetarisch" en is een simpel gerecht van tofu, gele erwten, champignons, wortel en soepgroente, bedekt met een laagje zoete-aardappelpuree. De Surinaamse twist zit hem in de combinatie van ingrediënten, met name de gele erwten, en wel drie teentjes knoflook. Wij zelf zouden de champignons uit blik vervangen door verse, kort gebakken champignons, maar verder is dit een prima ovenschotel, die tegelijkertijd alledaags en net iets anders dan gebruikelijk is.
Koken mag ook praktisch zijn. Je kunt lang in de keuken staan, maar het hoeft natuurlijk niet. Deze week zijn de meeste gerechten vrij snel te maken. De notencake en de lasagne met oesterzwammen moeten weliswaar in de oven, maar daar hoef je niet naast te blijven staan. Bij de lasagne slaan we wel de bechamelsaus over. Op maandag warmen we de spinazie-spliterwtensoep van de dag ervoor op. Verder eten we nog een snelle selderijsalade, venkelrisotto, couscous met aubergine en foul medames, en een pindacurry met boekweit van Het Groene Broertje.
Eerder deze week bespraken we het kookboek "Surinaams vegetarisch", een vegetarisch kookboek dat eigenlijk bestemd is voor de Surinaamse markt. Vandaag twee ontbijtgerechtjes uit dit boek, tapiocapap en couscouspap. In beide recepten worden zoete componenten smakelijk gecombineerd met milde specerijen. Ook zouden wij Nederlanders niet zo snel denken aan tapiocaparels of couscous met vijfkruidenpoeder als ontbijt. Reden te meer om deze eenvoudige en toch spannende gerechtjes eens op een zaterdagochtend - of gewoon op een doordeweekse dag - klaar te maken.
Op de derde dinsdag van september is het traditioneel Prinsjesdag. Troonrede door de koning, rijtocht met de gouden koets, veel vlaggetjes in Den Haag. Niet iets wat verder echt "gevierd" wordt. Daarom "stelen" we deze gelegenheid voor een dag ter ere van een muzikale hoogheid, namelijk multitalent en veel te vroeg overleden Prince Rogers Nelson. Deze keer vieren we Prince-jesdag.
September is halfweg. De zomer loopt op zijn einde, de herfst komt dichterbij. Op het gebied van eten combineren we daarbij de seizoenen. Zo maken we een zomere mezze uit Kreta, orzosalade met aubergine, en een kruidige Indiase curry met bloemkool en aardappel. Meer voor de herfst zijn de risotto met kaas en peer, perenmuffins en linzensoep met safraan-roerei. De week beginnen we met een tijdloze tortilla, volgens een recept van Annemieke.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!