Augustus is vaak nog een hele mooie maand qua weer en erg gunstig wat seizoensgroenten betreft. Er is volop keus, afhankelijk van hoe warm of koud het die zomer is. Oogsten kunnen verloren gaan, en groenten die eigenlijk geen seizoensgroenten zijn kunnen bij heel warm weer volop bloeien: je kunt er geen peil op trekken welke groenten het het best zullen gaan doen. Dat je met groenten veel kunt doen bewijst dit weekmenu. We maken een vegetarische shoarma met zoetzuur van komkommer, wortel en taugé, we wanen ons in Griekenland met Griekse stamna, we steken gezellig de barbecue aan voor gemarineerde tempeh met paksoi, we eten een linzenprutje à la Eelco, er wordt gestampt met gewokte andijvie en aardappels, we maken gevulde paprika’s met tomatenrisotto en we eten heerlijke pittige spinaziesoep van Joke Boon, met als toegift drie-in-de-pan van pompoen met dadelsiroop.
Over spaghetti bolognese, of correcter pasta al ragù, is al veel gezegd en geschreven. Je vindt traditionele versies in goede Italiaanse restaurants, maar in de supermarkt vooral mierzoete tomatensaus met gehaktkruimels die eigenlijk de naam niet zouden mogen dragen. Vandaag geven we ook onze eigen versie, gebaseerd op het originele recept. Het vlees vervangen we door belugalinzen, die ook smaak en structuur aan de saus geven. De saus is echter niet in tien minuten klaar, want pasta is niet altijd fastfood. De linzenbolognese kun je vervolgens gebruiken als saus bij de pasta of als basis voor lasagne of cannelloni.
Eerder plaatsten we een recensie van het kookboek Gloeiend Groen van Welmoed Bezoen. Vandaag geven we jullie een recept hieruit voor een bieten-granaatappelsalade. De kleuren in deze salade zijn schitterend. De smaakcombinatie met rozenwater mag exotisch klinken, maar is in veel Midden-Oosterse landen bekend en geliefd. Blijf goed proeven als je de dressing maakt: te veel rozenwater kan een ietwat zeepachtige smaak geven.
Het weekmenu is deze keer hittebestendig. We maken een aantal frisse gerechten die ons kunnen afkoelen op de warmste dagen van het jaar. Op maandag maken we pitabroodjes met maïssalade en guacamole, op dinsdag een frisse courgettesalade met kappertjes en citroen. Verder hebben we nog coleslaw met karnemelk, Schotse eieren, lenterolletjes met 3 verschillende dips en een koude soep van groene groenten. De week sluiten we af met een chocoladetaart met rood zomerfruit.
Voor mij geen zomer zonder sangría of tinto de verano, het liefst natuurlijk op een Spaans terras onder een parasol. Maar ook lekker in eigen tuin, zeker als de zon schijnt. Bijna iedereen weet wel wat sangría is: wijn met sterke drank, frisdrank en fruit. Tinto de verano is wat minder bekend, de naam van dit drankje laat zich vertalen als 'rode zomerwijn'. Het is wijn aangelengd met frisdrank, een minder alcoholische variant met meer bubbels. Heel geschikt voor de zomer dus: je kan er beduidend meer van drinken dan van onverdunde rode wijn en het is lekker verfrissend.
Soulfood beperkt zich niet tot zware wintergerechten, in de zomer zijn er ook tal van mogelijkheden. In dit weekmenu geven we een aantal lekkere gerechten die kunnen dienen als mentaal opkikkertje. We gebruiken niet enkel onze eigen recepten, maar we duiken ook in het archief van de Nederlandse Vegetariërsbond en het Belgische Eva. Zo maken we gewokte groenten met pindasaus, zomerse stamppot met tomaat en lente-ui met daarbij geitenkaaskroketjes, pilao met spinazie en tomaat, zoete-aardappelpannenkoekjes met feta op een zomergroentenstoofpotje en een broodje pulled fennel. Op zaterdag maken we Indiase kaastosti's van CookingShooking en op zondag ontbijten we met een pannenkoek op de wijze van Hedwig.
Onlangs leerde ik Turkse yoghurtsoep met munt kennen. Erg verrassend van smaak. Hoewel ikzelf niet zo snel munt durf toe te voegen aan een hartig gerecht, vond ik het wel erg lekker. Ik had zin om de soep zelf een keer klaar te maken, maar het was een echte warme zomerdag. Toen bedacht ik dat een koude yoghurtsoep met munt ook mogelijk moest zijn. Het resultaat was een echte zomersoep die verfrissend is en erg gemakkelijk te maken.
Voor een vergelijkende test voor de plantaardige kaas van Nature & Moi, maakte ik een ovenschotel met witlof om te kijken hoe de plantaardige smaakte en ook smolt in vergelijking met klassieke boerenkaas van koemelk. Mijn bevindingen over de kaas vind je hier. Nu wil ik graag met jullie het recept delen. Door het toevoegen van Provenaalse mosterd, kruiden en pistachenootjes, werd het een pittige ovenschotel. Hierbij maakt ik nog een aardappelpuree die ik ook op smaak bracht met dezelfde Provençaalse mosterd en ook nog peterselie en rucola. Een lekker gerecht voor elk moment van het jaar. Je kunt het gerecht zowel puur plantaardig als met zuivel maken.
Ondanks hardnekkige beweringen van sommingen, is vis niet vegetarisch. Daarom geven we deze week een aantal lekkere vegetarische alternatieven voor visgerechten. We beginnen met een gerecht met een visvervanger uit de supermarkt, met name gevulde tomaten met vegetarische tonyn. Verder maken we gewoon vegetarische versies van bekende internationale gerechten waarin oorspronkelijk vaak vis zit zoals Braziliaanse moqueca, Portugese bacalhoadoa, Peruaanse ceviche, Japanse sushi en Britse tofush and chips. Tot slot hebben we ook nog gerechten met zeewier: wakamesalade en hartige zeewiermuffins.
In één van de bloembakken van mijn balkontuin kwam de kervel spontaan uit. Hij stoorde de aardbeienplanten niet, dus heb ik hem maar niet als onkruid beschouwd. Kervel vind ik het lekkerst in een zeer eenvoudige bereiding. Dit inspireerde me om hem te gebruiken in een aardappelpuree. Om de frisheid wat te versterken heb ik karnemelk gebruikt in plaats van gewone melk. In de provincie West-Vlaanderen is puree met karnemelk zeer gebruikelijk, in andere regio's in België kennen ze dit echter nauwelijks. Een reden te meer om het te proberen.
Dertig jaar na de oprichting is het project Vegatopia in schoonheid beëindigd. Onze slotwoorden vind je in ons laatste artikel. De site blijft de komende jaren gewoon online.