De herfst nadert en de winkels liggen weer vol met versgeoogste pompoenen. Al sinds jaar en dag staat deze pasta met een Italiaans gekruide saus van gepureerde pompoen bij ons op het herfstmenu. Snel op tafel, lekker warm, vullend en toch niet te zwaar. Wat wil je nog meer? Het gerecht valt ook goed in de smaak bij kinderen, zelfs bij moeilijke eters, heb ik vastgesteld. Laat dan wel het pepertje achterwege.
Eerder deze week recenseerden we het langverwachte nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi, Simpel. Vandaag een recept uit deze mooie verzameling, Thaise kleefrijst met krokante gember, chilipeper en pinda’s. Misschien een verrassende keuze, maar we hebben dit recept gekozen om twee redenen. Ten eerste laat het zien dat Ottolenghi wel degelijk eenvoudige recepten kan schrijven die desondanks verrassend zijn. Ten tweede omdat deze kleefrijst met een krokante garnering echt een goed idee is om op een doordeweekse dag je rijst net even wat anders dan anders te serveren. Met oneindig veel variatiemogelijkheden - maar je mag ook gewoon precies het recept volgen, zoals veel Ottolenghifans doen.
De basis van lekker kunnen koken is creativiteit. Probeer zelf dingen uit en maak variaties op dingen die je al kent. Kijk in de koelkast en neem de ingrediënten je daar aantreft als uitgangspunt in plaats van een recept uit het supermarkttijdschrift. Deze week geven we jullie aantal ideeën om lekkere en gemakkelijke recepten klaar te maken. We beginnen met een pasta met oesterzammen. Daarna maken we nog onder andere stamppot met radijsloof en spinazie, vegetarische moussaka, maïsnuggets en feestelijk linzenkofta's. De week sluiten we af met nectarinegebakjes.
Ik ben dol op gerechten met geroosterde groenten. Toen ik het recept voor vegetarische Griekse stamna maakte, was ik zo ethousiast dat ik meteen variaties op het gerecht begon te verzinnen, zoals een pasta met geroosterde groenten, tomatensaus en burrata. De basis van het gerecht is hetzelfde, maar het eindresultaat is zo verschillend dat ik dit met jullie deel in een nieuw recept. Eigenlijk had ik ook nog wat geroosterde groenten over. Die verwerkte ik dan de dag daarop in een lunchgerecht met gegrild brood. Ook dit recept vinden jullie hier.
Op de markt hebben we ons laten verleiden tot een ganse kist tomaten voor geen geld. We kunnen ze niet invriezen, dus maken we er deze week maar het beste van. We maken onder andere een tomatenrisotto met wilde spinazie, courgette en aubergine met geroosterde tomatensaus, couscouspannenkoek met sperziebonen en tomaat en natuurlijk ook pizza met tomaat. Lekker en niet saai. Daarnaast maken we ook nog een Litouwse bietensoep, tabouleh en tot slot een pudding van polenta met kardemom en zuidvruchten in earl-greysiroop als zondags ontbijt.
Onlangs recenseerden we het boek TLV van Jigal Krant. Dit is een recept uit dit boek over de hippe kant van de Israëlische keuken. In dit recept laat Jigal zijn fantasie los op een lekkernij van Nederlandse bodem, namelijk witte asperges.
Deze week staat in het teken van aromatische gerechten uit het Midden-Oosten en Azië. Zo beginnen we met een snelle noedelsalade op basis van het bekende noedelvierkant uit de toko. Verder maken we Libanese kibbeh van zoete aardappel, een Midden-Oostere pilav met linzen, Turkse gebakken eitjes met knoflookyoghurtsaus, samosa's met Chinese kool en een zelfuitgevonden Indiaas geïnspireerde curry met tomaten en pruimen. De week sluiten we af met een lekkere compot van vruchten van eigen bodem.
Het is volop paprikaseizoen. Ze zijn goedkoper, lekkerder en natuurlijk ook ecologischer dan tijdens de andere maanden. Daarom eet ik er bijna elke dag. Om eens iets anders maken dan in de pan gebakken paprikareepjes, bedacht ik deze puur plantaardige paprikapannenkoekjes. Ze zijn lekker als aperitiefhapje of als bijgerecht bij de maaltijd. Het recept is losjes gebaseerd op besan ka cheela, Indiase kikkererwtenpannenkoekjes. De structuur ligt ergens tussen pannenkoek en omelet. Laat de groentevulling achterwege en je hebt ook een prima ontbijt.
Het is het een van de lekkerste gerechten die ik tot nu toe heb gegeten in Griekenland, stamna. De naam van het gerecht staat voor aardewerken pot, kruik of pan. Volgens de traditie dient het gerecht dan ook in een aardewerken pan of pot te worden opgediend. Wij aten voor het eerst stamna tijdens onze vakantie op Corfu, bij een familietaverne waar het op de kaart werd aanbevolen. Het is een stoofschotel van heerlijk gekruide tomatensaus met onder andere geroosterde groenten en aardappels. De schotel wordt daarna belegd met blokjes feta en gaat nog een tijdje de oven in totdat de feta en de bovenlaag mooi bruin kleurt. Vandaag geven we jullie een heerlijke vegetarische versie.
Deze week hebben onder andere een flinke bloemkool in huis. Eerst maken we hem klaar met een verrijkte bechamelsaus. Met wat overblijft maken we bloemkool-tempehburgers. Ook maken we gevulde Indiase paprika's uit de oven, courgettekroketjes met tzatziki, koude komkommersoep met yoghurt. Op maandag gaat het wel wat sneller, en ook traditioneler, met een plantaardige biefstukc en aardappelkroketten. Op zondag bakken we een lekkere taart met fruit van het seizoen.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!