Wat eten we deze week? Met de weekmenu's willen we je inspireren lekker vegetarisch te eten, ook met maaltijden die je misschien niet altijd in een doorsnee drukke werkweek eet. Daarom laten we ons deze keer inspireren door de draad Wat eten we vandaag? op het Vegatopia forum. Hier vertellen de bezoekers al sinds jaar en dag in een paar woorden wat ze die dag gegeten hebben. Soms is dit uitgebreid, soms ook slechts een pak friet op het station, maar meestal gewoon lekkere doordeweekse gerechten. Zo hebben we onder andere: pasta met verse spinazie, rösti, knolseldersoep met afbakbroodjes, gestoofde groenten, wraps met tomatenhummus, een bulghursalade en nasi goreng.
Dit gerecht is toevallig ontstaan van wat er nog aan groenten lag in de koelkast. Het weer nodigde absoluut niet uit om boodschappen te gaan doen. Dus volgde er een zoektocht door ons beider koelkasten. Samen met eerder ingeslagen haloumi maakte ik dit zeer geslaagde gerecht. Meteen opschrijven is noodzakelijk bij dergelijke spontaan ontstane succesgerechten: het zou jammer zijn niet meer te weten hoe je het precies gemaakt hebt. Halloumi breekt heel snel, daarom raad ik 3 pakjes halloumi aan, hoewel dit aan de ruime kant is. Wat je aan kleine stukken overhoudt kun je later roerbakken en door een salade mengen.
Deze week geven we een aantal recepten waarmee je lekker kunt variëren. Gebruik wat je in de koelkast vindt in plaats van meteen met een boodschappenlijstje naar de supermarkt te rennen. Zo maken we een Indiaas geïnspireerde groentecurry, Finse spinaziepannenkoeken met wintergroenten, groente-paddenstoelenpastei met peulvruchten en krokante aardappelpuree. Daarnaast maken we ook nog bloemkoolsoep met mosterd en oude kaas, aardappel-kaasbitterballen op z'n Mexcaans, fritatta van zoete aardappel en lasagne met prei en wortel.
Colcannon is een typisch Iers gerecht van aardappelpuree en kool, vergelijkbaar met onze stamppot. In vroeger dagen was dit een goedkope maaltijd die het hele jaar door gegeten werd. Eigenlijk bestaat er geen standaardbereiding voor calcannon. De basisingrediënten zijn wel altijd aardappelpuree en een koolsoort. Dit kan zowel witte kool, groene kool of boerenkool zijn. Daarnaast kun je nog verschillende ingrediënten toevoegen zoals melk, room, knoflook of lente-ui. Vandaag maken we een versie met groene kool en lente-ui.
De eerste flinke sneeuwbuien hebben een gigantisch verkeersinfarct veroorzaakt in Nederland. Het is nu pas écht winter! Daarom geven we deze week vooral winterse gerechten. Om het origineel te houden hebben we de stamppot voor een weekje verbannen. We beginnen met rammenassoep en vegetarische spaghetti carbonara. Daarna komen er nog hamburgers van ciabattabrood met een witlof-blauwekaassalade, een kruidige groentetajine, een tempehstoofpot met pinda-kokossaus, Romeinse gnocchi en pasta met aardpeer-champignonsaus, walnoten en krokante aardpeerchips. De week sluiten we af met een kwarktaart met appel, kaneel en speculaasjes.
Voor deze winterse soep van knolraap en prei liet ik me inspireren door de Ierse keuken. Het is een eenvoudige soep. Wanneer je ze samen met de bruschetta serveert, krijgt ze toch een feestelijk randje. Daarom is deze soep geschikt als voorgerecht bij een uitgebreid diner, maar ook als lichte lunch op bijvoorbeeld zaterdagmiddag. Het aantal stukjes cheddarbruschetta pas je aan de situatie aan: lekker veel als lunchgerecht, iets minder bij een uitgebreid diner om te vermijden dat het hoofdgerecht blijft staan.
De afgelopen maanden is dit mijn favoriete manier om groente te serveren: kort gebakken in olijfolie met knoflook, afgeblust met wat citroensap en kruiden en dan kort gestoofd. Deze variant maakte ik met spruitjes, bloemkool, wortel en kidneybonen, maar dat is slechts één van de vele mogelijkheden: je kunt naar hartelust variëren met groenten, kruiden en specerijen. Lekker snel op tafel, zeker als je tegelijkertijd bijvoorbeeld een snelle pasta maakt.
Deze week maken we twee maal risotto. Dit kan omdat we hem telkens anders klaarmaken: één keer met saffraan en één keer met witlof, champignons en feta. Verder maken we nog een ovenschotel met rode biet, aardappel en kaas, aardappel-aardpeerpuree, tosti's met spinazie en feta en gegrilde koolraap met pecannoten en geitenkaas. Op zondag verwerken we de overrijpe bananen in een gember-bananenbrood.
Onlangs besprak Karl het vegetarische kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer. Haar motto? "Snijd, relax en laat de oven het werk doen." Dat is helemaal in Karls straatje, hij gaf het boek mede daarom ook 4 en een halve ster. Al eerder plaatsen we het vegan recept voor bloemkool met kikkererwten & splijtkool (of boerenkool) uit dit boek, vandaag volgt nog een recept. Ook dit gerecht staat in 40 minuten op tafel.
Deze week komen de wintergroenten volop aan bod. Toch proberen we de standaardgerechten een beetje te vermijden, want wintergroenten zijn helemaal niet saai. Wel de manier waarop we ze vaak klaarmaken. We beginnen met pasta met witlof. Daar komt spruitjesstamppot met kerrie en appel, roergebakken boerenkool met room, bruine bonensoep op Mexicaanse wijze, brood met spliterwtenhummus, schorsenerenroomsoep met jenever en witlof-perenquiche zonder deeg. Op zondag gooien we het over een andere boeg. Dan bakken we een eenvoudige maar lekkere vegan cake.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!