Mijn laatste vakantie bracht mij voor het eerst in Portugal, een ervaring die niet tegenviel! Ik had me voorbereid en wist dat vegetarisch eten in de steden geen probleem hoefde te zijn. Van de situatie in de landelijke gebieden of de afgelegen bergdorpen had ik geen idee.
Deze keer alweer een lekker herfstig weekmenu. Op maandag beginnen we met een gemakkelijke couscous met artisjok en walnoten. Op dinsdag komt er een bulgurstoofpotje met koolrabi en rode linzen op tafel. Verder maken we nog pompoenketchup, lasagne met oesterzwammen, satésauskroketten en romige courgette-bloemkoolsoep met kerrie. De week sluiten we af met een smakelijke pompoen-ricottataart.
Deze kaasvlinders heb je lekker snel in de oven en ze smaken veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Naast mosterd en kaas gebruikte ik afwisselend sesamzaad, karwijzaad, nigella, tijm en rozemarijn, plus een snufje chilipoeder. Ik hou nu eenmaal van hartig en pittig. Maak ze vooral uit de losse pols, de precieze verhoudingen zijn niet zo belangrijk.
Hartig plantaardig broodbeleg blijft niet beperkt tot hummus en guacamole. In de winkel is het aanbod echter nogal beperkt en vaak ook best duur. Het lekkerste en meest creatieve broodbeleg maak je zelf. Een voorbeeld is dit smeerseltje van geroosterde rode biet en amandelen. Erg lekker voor bij een borrel of een feestelijke broodmaaltijd. Door de citroenrasp krijgt het geheel een frisse noot.
Het eerste weekmenu van alweer een nieuwe maand. We koken waar we zin in hebben, maar houden toch iets rekening met de herfst, die nu toch echt is uitgebroken. Op maandag maken we conchiglie met rucola-gorgonzolasaus en op dinsdag een Griekse maaltijdsoep met witte bonen. Op woensdag eten we weer pasta, maar deze keer met linzenbolognese. Op donderdag maken we rösti van aardappel, wortel en rozemarijn. Het weekend beginnen we op vrijdag met vegetarische shoarma, gevolgd door kruidige satéburgers op zaterdag. Op zondag sluiten we af met zelfgemaakte kweepeercake.
Deze week laten we ons drie maal inspireren door de Indiase keuken. Zo maken we een pittige tomatensoep met kikkererwten, een snelle feestelijke maaltijd met mosterdbloemkool, eiercurry en pilao, en zelfgemaakte pakora's. We blijven nog even in kruidige sferen met een fusionpasta met groenten en satésaus. Daarnaast gaan we nog voor andere gerechten, zoals kaas-bonenburgers en een hartige taart met courgette en verse knoflook. Op zaterdag wanen we ons in Spanje met een tapasmaaltijd.
Met alle sushi-pokébowls die je tegenwoordig om de oren vliegen, zou je bijna vergeten dat je ook nog gewone sushi hebt. Lichtjes kleverige rijst met allerlei lekkere vullingen, ingepakt in nori zeewier, oftewel maki sushi. Een belangrijk onderdeel van Japans eten is presentatie en deze sushi valt zeker op door de de felle kleuren.
In Praag werd ons het bekende vegetarisch restaurant Estrella aanbevolen. De zoektocht ernaartoe moest natuurlijk de eerste beste dag plaatsvinden en we hebben er ook meteen gereserveerd voor dezelfde avond. Ik had me er de hele dag op verheugd en was absoluut niet teleurgesteld. Als hoofdgerecht nam manlief een safraanrisotto met oesterzwammen en een koekje van parmezaan. Ikzelf nam quesadilla’s hartig gevuld met spinazie, oesterzwammen en cheddarkaas. Natuurlijk ging ik, eenmaal thuis, deze quesadilla’s proberen te evenaren, met het onderstaande heerlijke resultaat.
In de aanloop naar de herfst is het al lekker in de stemming komen met rösti, stamppot, en een chili sin carne. Maar ook kunnen we de zomer nog niet helemaal achter ons laten met zomerse aardappelpuree met tomaat en lente-ui. Kortom, het is deze week alvast een beetje proeven van de herfst en genieten we nog even na van een mooie de zomer.
Kompot is een fruitdrank die bekend is in heel Oost-Europa en de Balkan. Hij wordt verkregen door het koken van fruit en suiker. Je kunt hier eindeloos op variëren, maar zelf kiezen we nu voor appels en peren, het fruit van dit ogenblik: de fruitbomen geven volop vruchten nu en soms word je tijdens een bezoek zelfs overladen met appels. Dan is dit recept erg handig. Het fruit hoeft er ook niet mooi uit te zien, je kookt het toch, tenslotte. Kompot is een lekkere verfrissende drank op een zonnige herfstdag.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!