Ik maakte deze pindasoep als onderdeel van een Oosters menu. De soep is nogal machtig. Daar heb ik voor de rest van het menu rekening mee gehouden. Maak de andere gang daarom niet te zwaar. Maar je kunt de soep ook heel goed als hoofdgerecht serveren. Geef er dan bijvoorbeeld naanbrood bij en maak de soep iets dikker.
'De Zeven Deugden' is op de eerste mei hét seizoengerecht in restaurants in de Italiaanse provincie Teramo in de Abruzzen. Niet om de arbeid te vieren, maar het leven en de aarde. In deze antieke, heidense en later gekerstende soep voegt men, na de lange winter, de laatste droge peulvruchten uit de voorraadkasten samen met de verse groenten en bonen van de lente.
De week beginnen we heel simpel met gekookte aardappels en bloemkool. Daarna wordt het wat verfijnder. Zo komt er op dinsdag Chinese tofu met zwarte peper op tafel en op woensdag een hartige taart met broccoli en brie. Daarnaast zijn er nog maïsburgers met paprika-avocadosalsa, aspergesoep, wraptaart met gegrilde aubergine en mozzarella en tot slot een roulade met bosvruchten.
Prei kan het hele jaar rond. In de zomer komt de wat zoetere zomerprei van de Nederlandse grond, in de winter de stevigere winterprei. De groente heeft niet zo vaak de hoofdrol op tafel, maar wordt vaak in combinatie met andere groenten gebruikt: in ovenschotels, Aziatische gerechten, stamppot, soep of saus. Echter, als het op een quiche of taart van prei aankomt, valt het me altijd op dat ieder huishouden daar een heel eigen variant op heeft. Vandaag mijn familierecept voor een doordeweekse taart, maar hij kan ook heel goed in het weekend, of bij een brunch of lunch.
De temperaturen stijgen, maar ze kunnen ook snel weer dalen. Daarom maken we lentegerechten die bij alle temperaturen passen. We beginnen met een aardappelsalade met bonen en munt. Daarna komt er nog onder andere risotto met asperges en sinaasappel, een salade van gegrilde tomaat en blauwe kaas, sambal goreng telor ter verwerking van paaseieren, kaaskroketten en paprika-olijfbrood. Extra uitgebreid wordt het op zaterdag met een loempia van asperges en geitenkaas en parmezaanbakjes met linguine.
Ik houd heel erg van stevig noten-vruchtenbrood. Ik snijd het liefst een dikke plak af en eet die dan besmeerd met roomboter: heerlijk. Het leek me leuk eens zelf zo’n brood te maken. Zelf brood bakken lukt bij mij de ene keer beter dan de andere. Het blijft toch afhankelijk van allerlei factoren; verhouding van je ingrediënten, het kneden, de temperatuur, je oven, vochtigheid van het deeg, het rijzen… Deze keer was het brood zeer geslaagd, dus dit recept is er eentje om te delen. Serveer je zelfgebakken brood bij het (paas)ontbijt of bij de brunch!
Vorige week kookte Monica uit het kookboek Slow Cooked Vega, dat ze vier sterren gaf, onder andere pastinaak en wortel met zwarte-bonensaus. Ze vond dit een verrassende combinatie en een mooi voorbeeld van een gerecht dat helemaal tot zijn recht komt in een slowcooker. Vandaag volgt het recept - een paar exotische ingrediënten, maar verder lekker simpel in elkaar te draaien.
We zitten al volop in het begin van de lente. We maken nog een aantal vrij stevige gerechten zoals prei-knolraaproomsoep met cheddarbruschetta, wortelpuree met mascarpone, en zuurvlees op basis van jackfruit. Daarnaast eten we ook lentegerechten zoals groene asperges op Aziatische wijze, pita met vegetarische kibbeh en vers brood met komkommerspread. Op zondag bakken we een feestelijk brood met amandel en spijs, in het teken van Pasen.
Niets is zo lekker als een kop warme soep op een regenachtige dag. Deze Turkse linzensoep is voor mij het ultieme comfortfood om lekker warm mee te worden. Door de linzen en de aardappelen vult de soep goed. De komijn geeft deze linzensoep een Turks tintje en samen met het pepertje zorgt het voor een heerlijke kruidige, warme smaak. Hier kun je wel weer even op vooruit. En wat ook heel fijn is: deze soep vries je makkelijk in. Altijd handig om wat achter de hand te hebben.
We zijn weer klaar voor een nieuwe week vol verrassende, haalbare recepten. We vinden het niet nodig om op te scheppen met exclusieve bereidingen, we geven liever vrij eenvoudige en lekkere recepten die je zonder problemen tijdens een normale werkweek kunt klaarmaken. We beginnen op maandag met spaghetti op z'n Peruaans. Verder maken we Mexicaanse chili, hartige pannenkoeken met asperges en kruidensaus, champignonballetjes, nasischijven en seitan met madera-champignonsaus en peterseliepuree. Op zondag sluiten we af met een frisse griesmeelpudding met limoen, sinaasappel en geroosterde amandelen.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!