Deze week gaan we de Marokkaanse toer op! We maken traditionele gerechten uit de Marokkaanse keuken, zoals couscous met zeven groenten, bonentajine met koriander en harissa en Marokkaanse aardappelkroketjes. Daarnaast bereiden we ook moderne gerechten waarbij we ons hebben laten inspireren door de Marokkaanse keuken, zoals gebakken couscous met spitskool en paprika en gevulde koolrolletjes. We sluiten de week af met torentjes van zoete couscous als dessert of als feestelijk ontbijt.
Voor dit gerecht heb ik me laten inspireren door spaghetti carbonara. Deze variant hierop, van iets ingekookte kruidenroom, geroosterde wortels en krokante pikante kikkererwten, verse kruiden en geraspte oude geitenkaas kan het mijns inziens goed evenaren. Door het gerecht vegetarisch te maken en groenten tot te voegen heb ik het verheven tot een volwaardig hoofdgerecht waar je geen bijgerecht meer bij nodig hebt, op eventueel een stukje brood na.
Traditie en vernieuwing lopen in elkaar over. Baseer je op recepten maar durf tegelijkertijd te variëren naar eigen ingeving. Zolang jij en je tafelgasten het lekker vinden, kun je een recept niet als "fout" bestempelen. Deze week maken we daarom Hollandse gerechten met een twist. Zo maken we een kindvriendelijke spruitjesstamppot met appel en walnoten, hutspot met pastinaak en noten, rode kool met kersenjam, knolseldersoep met gedroogde tomaat en appelkaneeltaartjes. Daarnaast nemen we de "buitenlandse" recepten voor risotto en börek waar we dan weer een Hollandse draai aan geven.
"Ik heb afgelopen weekend een superlekkere tajine gemaakt, al zeg ik het zelf. Misschien is het leuk voor Vegatopia?", schreef Helen enthousiast. Jazeker is dit wat voor ons: een prima recept, niet te moeilijk, lekker kruidig, en bovendien een foto waar je trek van krijgt.
Deze week maken we kleurige gerechten, zoals een pittige rode Indiase chana massala, een oranje tagliatelle met pompoensaus en Hedwigs eveneens oranje wortellasagne met rode cheddar. Op zondag ontbijten we dan weer meer groene spinaziepannenkoekjes. Verder hebben we ook nog tempeh op grootmoeders wijze, roggebrood met bonendip en zuurkool, en zelfgemaakte Kentucky Fried Seitan van The Virgin Kitchen. Weer een week gevuld met lekkere, gevarieerde herfstige gerechten.
Ze zijn er weer volop: pastinaken. Het is een zeer veelzijdige groente met een zoete, anijsachtige smaak. Je kunt er soep of puree van maken, of roosteren in de oven. Vandaag maakte ik er pastinaak-pannenkoeken mee, gevuld met salade met biet, gebakken peer en Franse blauwe kaas.
Voor één deel van Nederland begint de herfstvakantie, voor het andere deel is ze bijna gedaan. België is een week later aan de beurt. Een weekje geen schoolkantine Daarom zetten we de kinderen centraal bij dit weekmenu. We maken uiteenlopende gerechten die kinderen extra aanspreken, zoals een ovenschotel met kaassaus, pompoenrisotto, hete bliksem, een Surinaamse ovenschotel van zoete aardappel en meerkleurenfrietjes. Op zaterdag komt er fondue op tafel en op zondag mogen ze zelf koekjes bakken.
In de Aziatische supermarkt kocht ik een flinke blok tempeh voor weinig geld. Ik zocht naar verschillende recepten om hem klaar te maken. Maar toen bedacht ik dat ik vooral zin had in een curry met pinda en kokosmelk. Dit is eigenlijk iets dat vrij vaak bij mij op tafel komt, maar ik heb dit recept om één of andere reden nog niet met Vegatopia gedeeld. Vandaar dat ik het vandaag dus wel doe. De gebruikte kruiden zijn gewoon degene die ik in de kast vond. Je bent zelf vrij om te variëren. Dat doe ik zelf ook.
Deze week beginnen met een snel miegerecht dat niet seizoensgebonden is. Hierna halen we de pompoen uit de voorraadkelder. De ene helft van dit grote ding gaat in een risotto met geitenkaas, de andere helft gaat in een gevulde soep met bonen en maïs. Verder hebben we nog Kamper steur, maïsburgers met paprika-avocadosalsa, tagliatelle met gemengde paddenstoelen en pijnboompitten en tot slot een lasagne met ui en kaas.
Zuurvlees, dat was al sinds kinds af aan één van mijn favoriete gerechten. Mijn moeder heeft het jarenlang elke vrijdag gemaakt. Ik ben ermee opgegroeid en ook voor mijn gezin maakte ik dit gerecht meerdere keren per maand. Officieel moet het gemaakt worden van paardenvlees, maar het wordt meestal gemaakt van rundvlees. Iets dat je dus niet eet als vegetariër. Dus wat miste ik mijn zuurvlees….. totdat ik jackfruit (in zout water) proefde. Ik zag meteen de mogelijkheden om mijn favoriete gerecht te maken met deze vleesvervanger in combinatie met kastanjechampignons of oesterzwammen. En de smaak... heerlijk!
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!