Ik ben dol op venkel, op voorwaarde dat hij lekker klaargemaakt is. Het liefst heb ik hem fijngesneden. Voor mij zeker geen grote platgekookte stukken geserveerd met bechamelsaus. 's Zomers eet ik de venkel vaak rauw met een yoghurtsaus. 's Winters eet ik hem meestal gestoofd. Eén van de bereidingen die ik vaker thuis maak is dit eenvoudige bijgerecht van gestoofde venkel in tomatensaus. Om dit snelle doordeweekse gerecht extra veel smaak te geven, heb ik wat porto toegevoegd. Rode wijn kan natuurlijk ook.
Als bijgerecht voor 2 personen
1 middelgrote venkelknol
2 teentje knoflook
35 g tomatenpuree (half blikje)
0,5 dl porto
1 blik kerstomaatjes of tomatenblokjes (400g)
1 tl gedroogde basilicum
1 tl bruine suiker
peper en zout
olijfolie om te bakken
- Maak de venkel schoon en snij hem in zeer dunne plakjes. Dit gaat het best met de mandoline.
- Bak de venkel al roerend een minuutje in olijfolie en voeg dan de uitgeperste teentjes knoflook toe. Bak even mee en voeg dan de tomatenpuree toe. Roer de tomatenpuree goed door de venkel en giet er dan de porto bij en vervolgens het blik kerstomaten. Roer alles goed door en laat het geheel 10 minuten zacht koken met het deksel op de kookpot.
- Wanneer de venkel gaar is, werk je het geheel af met de bruine suiker, basilicum, peper en zout.
Serveer bijvoorbeeld met rijst en sperzieboontjes.
Meer venkel!
- Frisse venkelsalade met munt
- Orzosalade met venkel
- Spinaziepici met venkel, paprika en kikkererwten met tomatendressing
- Venkel-grapefruitsalade
- Venkel-komkommersalade met gebakken panko
- Venkel met peer uit de oven
- Venkelrisotto
- Venkelsalade met mierikswortel
- Venkelsalade met sinaasappel
- Wintersalade met knolselderij, venkel en granaatappel