Deze week koken we waar we zin in hebben. Maar eerst moet de sla op, daar maken we dan op maandag een pasta mee. Op dinsdag maken we een salade van venkel en komkommer met panko en op woensdag een Egypische Koshari. Op donderdag bakken we verse friet met daarbij champignonragout. Het aperitief op vrijdag wordt waarempel gezond met een rodebietendip met koffie. Op zaterdag komt de ratatouilletaart van Jeroen Meus op tafel. Tot slot zetten we op zondag de eerste stappen voor het maken van zuurdesembrood.
Het is nog niet helemaal het goede seizoen voor verse tomaten, maar in de winkel zijn ook nu best lekkere kleine trostomaten te vinden. Door ze in de oven te roosteren, krijgen ze een diepere smaak. Dit is een lekker makkelijk recept, waarbij je vooral de oven het werk laat doen.
Bij Vegatopia hebben we een boontje voor peulvruchten, daarom stellen we ze deze week centraal. We brengen een breed scala aan gerechten, zonder dat het saai wordt. We beginnen met een pasta met borlottibonen. Daarna maken we een salade van bloemkool, kikkererwten en tahin-dressing. Op woensdag koken we Hedwigs linzenschotel met guacomole en koriander en op donderdag Karins maïscurry met courgette. Het weekend zetten we in met bonenfritters. Op zaterdag maken we een bonentajine met harissa en koriander. Tot slot houden we een zondagse brunch met drie-linzenpannenkoeken.
Deze dagen is het altijd weer spannend wat er nog aan groenten, fruit etcetera te vinden is in de supermarkt. Deze Indiaas geïnspireerde curry is gemaakt van doorgaans goed verkrijgbare producten. Ook de typisch Indiase kaas paneer (panir) kun je tegenwoordig gemakkelijk vinden in de betere supermakt, hoewel - of juist omdat - dit voor veel mensen toch nog geen voor de hand liggende keuze is. Als bijgerecht kun je bijvoorbeeld in de oven geroosterde bloemkool eten.
We beginnen de week met een worteltortilla en eindigen met wortelcakejes met clotted cream en frambozencoulis. Op de andere dagen maken we ook nog een aantal leuke gerechten klaar. Op dinsdag maken broccolistamppot met geitenkaas. Op woensdag bakken we samen met de kinderen Italiaanse pannenkoekjes met mozzarella en tomaat. Op donderdag zetten we de lente in met penne met witte asperges, doperwten en pecorino. Op vrijdag borrelen we met een auberginedip. Tot slot maken we op zaterdag knoflooksoep, pastei van paddenstoelen, pompoen en blauwe kaas en een citroencrème.
Hummus is het Midden-Oosterse bijgerecht bij uitstek. Je kunt er al flink wat mee variëren, maar daarnaast zijn er nog tal van andere lekkere kleine gerechtjes voor bij de mezze of gewoon voor op brood. Neem nu hab-el-jose, een dip of basis van walnoten. Weinig bekend, maar daarom niet minder interessant. Daarbij maak je het vrij snel met de blender, staafmixer of hakmolen. We geven je het standaardrecept. Je bent vrij om nog eigen accenten in het gerecht aan te brengen, zoals het toevoegen van verse kruiden en stukjes walnoot.
Deze week maken we fusion Aziatisch. We gebruiken geen traditionele recepten, maar we koken veeleer Europees met Aziatische invloeden. Op maandag maken we tofu met gekruide pindasaus en gebakken rijst, op dinsdag gestoomde aubergine en roerei. Op woensdag gaan we voor schorseneren op z'n Aziatisch met sobanoedels. Hierna eten we een lasagne met shiitake en spitskool. Op vrijdag maken we zelf bapao met shiitakevulling en op zaterdag gebakken eiernoedels met groente. De week sluiten we af met een kruidige tempehstoofpot met friet.
In Boccaccio's Decamerone zijn drie mannen en zeven vrouwen op de vlucht voor de pest in het veertiende-eeuwse Firenze. Tijdens een verblijf in een villa buiten de stad vertellen ze elk gedurende tien dagen een verhaal met menselijke deugden en ondeugden en met vooral de natuurkracht die de liefde is als thema's. In deze tijden van corona verstrooien we graag onze geest met culinaire herinneringen met uitzicht op glooiende heuvels.
De eerste blaadjes daslook zijn weer in het bos te vinden. Dit broertje van de knoflook, groeit in het wild, op schaduwrijke plekken vanaf het begin van de lente. Tijdens een boswandeling in het (vroege) voorjaar is de kans groot dat je een veld vol geurend blad aantreft, soms bloeiend met kleine witte bloemetjes. Soms ruik je de look al van verre hoef je alleen nog maar om je heen te kijken om het veld te vinden. Als je een tasje meeneemt, kun je er thuis heerlijke pesto van maken. Bijvoorbeeld voor door de pasta, op een plakje kaas, een toastje of op de soep. Deze pesto is zonder kaas, maar heeft toch de friszure smaak en bite van een pesto mét kaas. Én is supersnel gemaakt.
We passen ons weekmenu maar aan aan de actualiteit van de dag: de coronapandemie. Ontsnappen aan de gevolgen kan je tenslotte niet en daarom maken we er voorlopig maar het beste van. Je weerstand dient optimaal te zijn, zet daarom maar lekker veel groente op het menu. Op maandag maken we een geitenkaastosti als lunch en snacken we groenten. Op dinsdag maken we een broccoli-gnocchi, op woensdag een chili-polenta-ovenschotel. Op donderdag bereiden we een creatieve stamppot. Op vrijdag gaan we het weekend in met een mezze uit Kreta en op zaterdag komt er een zonnige lasagne op tafel. De week sluiten we af en met een pannenkoekentaartje met appel en kaneel.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!