Onze gastredacteur Emma vond The Curry Guy Veggie van Dan Toombs een boek dat de moeite waard is voor de thuiskok die de tijd heeft. Dit recept uit het boek heeft ze zelf gemaakt en ze vond het heerlijk. Let op, het basisrecept voor de dosa's wordt ook gegeven, en daar moet je twee dagen eerder mee beginnen, zodat het genoeg tijd heeft om te fermenteren. Met inleiding van Dan Toombs.
Deze week gaan we puur plantaardig, met zowel recepten uit onze eigen rijke archief als met enkele gastrecepten. We beginnen met een snelle avocadopesto met pasta. Daarna gaan we verder met chili con champiñones, een salade van wortel, bleekselderij en kokos. Omdat het aspergeseizoen nog niet voorbij is, maken we op donderdag een vegan versie van asperges op Vlaamse wijze. Op vrijdag bakken we de hummushapjes van Bakken Zonder Beesten. Op zaterdag bereiden we geroosterde bloemkool met pickles en parelgerst volgens het recept van Nicolas Decloedt. Op zondag tot slot maken we twix-shortbread met zoete aardappel voor bij de picnic in het park.
Deze stamppot was lange tijd favoriet binnen ons gezin, maar is op een of andere manier geleidelijk aan uit mijn geheugen gegleden. We hadden het al jaren niet meer gegeten, totdat ik onlangs mijn oude kookschriftjes weer eens ging doorbladeren. En daar stond dit recept in van lang geleden, met onder andere rauwe witlof, rode paprika, appel, rode peper, verse tijm en rozemarijn.
Aardappelen gelden als bewerkelijk: je moet ze schillen en schoonmaken, en daarna moet je ook nog eens veel moeite doen om ze écht lekker te krijgen. Want gewone gekookte aardappelen zijn zonder jus droge, smakeloze meuk, en met jus net nog naar binnen te werken, als het echt moet. Gebakken aardappelen zijn een stuk lekkerder, maar ook veel meer werk. Logisch dus dat veel mensen de voorkeur geven aan pasta en rijst, of kant-en-klare aardappelproducten? Nee hoor, aardappelen zijn lekker, helemaal niet zo moeilijk te bereiden en verre van saai. In dit artikel een paar korte, wellicht herkenbare aardappelherinneringen en een hele lading aardappelinspiratie.
De pandemie heeft op vele fronten roet in het eten gegooid. We weten bijvoorbeeld nu nog niet waar we op vakantie mogen gaan. Maar geen paniek: Nederland heeft ook hele leuke plekjes, zoals Vlieland en Zuid-Limburg. Om onze exotische honger toch wat te stillen, gaan we deze week op vakantie in eigen keuken. We koken lekkere gerechten uit alle windstreken. We beginnen met Japanse misosoep met udonnoedels en shiitakes. Op dinsdag maken we Griekse orzosalade met aubergine. Op woensdag gaan we naar Brazilië voor moqueca de palmito, op donderdag naar Libanon voor tabouleh en gegrilde groenten. Op vrijdag bakken we hartige Bretonse appeltaartjes met camembert. Op zaterdag gaan we voor Italiaans met aspergerisotto en tiramisu. Afsluiten doen we met speltpannenkoeken en Britse lemon curd.
Mij kun je wakker maken voor alles wat met gegratineerde kaas de oven uitkomt. Dat knapperige korstje van de kaas, heerlijk. Om de boel een beetje in balans te houden, bevat deze schotel ook lekker veel frisse groentes. Deze simpele schotel leent zich uitstekend voor restverwerking: een halve paprika, handje champignons, enzovoort.
We koken altijd al het liefst met seizoensgroente, maar deze week doen we iets harder onze best en nemen we de groentekalender van Velt als leidraad. Op maandag maken we een een lichte lunch met radijsloofsoep en een boterham met radijsjes en kwark. Op dinsdag wordt het iets steviger, andijviestamppot met gorgonzola. Op woensdag maken we Franse mosterd-honingcurry van wortel, paddenstoelen en peultjes. Op donderdag houden we het simpel met koolrabiplakken in een mosterdjasje. Het weekend zetten we in met een luxe aspergetaart met geitenkaas. Op zaterdag gebruiken we koelkastrestjes voor onze eigen versie van nasi goreng. Tot slot op zondag bakken we aardbeientaartjes met chocolade en mascarpone.
Waar jullie ook zitten, opgesloten in huis of - voor een beetje licht, en een beetje zon - lekker op het balkon, of toch ergens op veilige afstand in een park, lente is het overal. En dat mag ondanks alles gevierd worden. Als we de lente buiten niet helemaal kunnen vieren zoals we zouden willen, dan serveren we hem toch lekker binnen?! Dat kan uitbundig en veilig, gewoon door de smaken van het voorjaar in huis te halen en op tafel te zetten. Daarom hier uit Maison Mari drie lenterecepten, de grazige wei met dartele lammetjes verzin je er vanzelf bij.
De week beginnen we met een pilao met spinazie en tomaat. Hierna gaan we voor één dag de klassieke toer op met een aardappelpuree met bieslook. Verder maken we nog gewokte groenten met ovenloempiaatjes, een vega maaltijdsalade met een Arabisch tintje en een risotto met bietjes en meiraapjes. Op zaterdag gaan we voor asperges, dit keer hartige pannenkoeken met witte asperges en kaas-kruidensaus. De week sluiten we af met Emma's rarbarberkruimeltaart met pecannoten.
Het nagerecht van ons moederdagmenu zijn blintzes, dunne Isrealische pannenkoekjes die zowel op basis van water als melk kunnen worden gemaakt en gevuld met een zoete of hartige vulling. Blintzes gevuld met kaas worden traditioneel gegeten op de eerste dag van het Sjavoeotfeest, een oogstfeest dat in Israel gevierd wordt door alles te versieren met bloemen. De zuivelmaaltijd op de eerste dag van Sjavoeot wordt ook toegeschreven aan de Bijbelse woorden ‘En Hij gaf ons dit land dat overvloeit van melk en honing.’ Ik maakte deze zoete blintzes met een vulling van kwark, noten, gedroogde abrikozen, vanille en eidooier. Na het bakken worden ze rijkelijk bestrooid met poedersuiker.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!