Een hele pompoen is wat veel voor twee, daarom maak ik van wat over is vaak puree voor in de vriezer. Zoveel mogelijk in porties van 400 gram, uit ervaring weet ik dat dat een mooie hoeveelheid is voor allerlei gerechten. Zoals de cake in onderstaand recept. Pompoen, kaneel, gember en sinaasappel geven de cake een warme smaak die goed past bij de tijd van het jaar. Als je pompoenpuree bij de hand hebt vraagt deze cake weinig bereidingstijd. Bewaar de pompoencake in een afgesloten doos in de koelkast, maar vries hem niet in.
Het is sneller donker en de dagen worden kouder. Hollandse kost zoals erwtensoep doet het dan altijd goed. Zelf erwtensoep maken is niet moeilijk, het neem alleen wat tijd in beslag. Maar meer dan anderhalf uur heb je niet nodig en het grootste gedeelte van de tijd kun je andere dingen doen. In die tijd zijn de spliterwten stuk gekookt en dat is wat nodig is om deze warme, smaakvolle soep te maken. Deze soep is iets anders dan de normale erwtensoep: een heerlijke dikke erwtensoep met veel winterse verse groenten, zoals knolselderij en pompoen.
Jaarlijks maken we bij Vegatopia een aantal kerstmenu's. In ons kerstarchief kun je de menu's terugvinden vanaf het jaar 1999. Dit jaar bereiken we zelfs de 100 kerstmenu's op onze site - en daar zijn we trots op. Deze menu's zijn een mooie inspiratie voor Kerst, maar de afzonderlijke gerechten kun je doorgaans ook op een weekdag klaarmaken, de meeste zijn niet eens zo moeilijk of tijdrovend. Daarom geven we julle deze keer een weekmenu met een greep uit het kerstarchief. We beginnen met schorseneren op Vlaamse wijze, daarna maken we Franse ratatouille, gevolgd door osseng tempeh uit Indonesië. Op donderdag maken we Italiaanse papardelle met pompoensaus en op vrijdag snacken we met Jans Mexicaanse pittig gevulde tortilla's. Op zaterdag koken we een uitgebreid diner samengesteld uit verschillende kerstmenu's, met de gevulde appeltjes van Joke Boon als afsluiter. Op zondag tenslotte bakken we sernik, Poolse cheesecake, voor bij de koffie.
Wie houdt er niet van pasta met gegrilde groentes? Met dit smakelijke kruim over je bordje pasta geef je het gerecht een lekker frisse twist. Deze pasta leent zich uitstekend om restjes groente uit je koelkast op te maken. Varieer dus rustig met venkel, courgette, een handje bloemkoolroosjes, enzovoort.
Vooral in de winter eten we graag stamppot. Zonder extra's is een stamppot echter vaak wat saai. De afgelopen jaren zijn er aardig wat vegetarische speckjes en rookworsten op de markt verschenen, maar ze zijn doorgaans niet zo lekker als het 'origineel' - zoals bleek uit onze rookworstentest. Gelukkig kan stamppot spannender, smakelijker - en ook nog eens goedkoper zijn. In dit artikel doen we een kort rondje populaire stamppotten en wat je zoal erdoor en erbij kunt serveren.
Je hoort wel vaker zeggen dat mensen bepaalde groenten niet vers willen kopen omdat ze ze niet in één keer verwerkt krijgen. Leuke recepten kunnen dit probleem oplossen. Je kunt dan twee totaal verschillende gerechten maken zodat je zeker je twee maal dezelfde groente eet. Zo maken we soep van een halve krop ijsgbergsla. Van witte kool maken we eerst een pittige curry met rijst en daarna een exotische koolsalade uit Paraguay. Van een flinke pompoen maken we eerst pasta met pompoen, gorgonzola en spinazie en daarna een pompoentaart met geitenkaas en pijnboompitjes. Op vrijdag staat er een snertburger op het menu en op zondag eindigen we met gemakkelijke doch lekkere chocoplakken.
Hete bliksem kennen de meeste mensen vooral als een oud-Nederlands gerecht dat bestaat uit aardappels, goudreinetten en zoete appels. Het vocht dat tijdens het kookproces van de appels afkomt blijft nog lang gloeiend heet, vandaar de benaming ‘hete' bliksem. In het noorden van Nederland noemen ze het ‘stamppot zoete appeltjes’ en vaak wordt er keukenstroop aan de stamppot toegevoegd. Mijn moeder maakte de hete bliksem met aardappels en alleen goudreinetten, waar ze dan suiker aan toevoegde om het zure van de appels te neutraliseren. Dat recept had ze weer van mijn oma. Ook ik maak de hete bliksem altijd op die manier, al is het niet de meest gezonde maaltijd vanwege de suiker. Voor dit recept heb ik deels goudreinetten en deels zoete appels gebruikt. De traditioneel bij hete bliksem gebruikte stroop, in dit geval appelstroop, heb ik verwerkt in de gekarameliseerde uien. Zo ook in de cranberrycompote.
Warme chocolademelk mogen ze houden, koude winterse dagen laten zich het best bezweren met een volle, verwarmende soep. Linzen lenen zich graag voor zo’n soep. Vermoedelijk zijn er evenveel linzensoeprecepten als er linzen op een akker groeien, toch voeg ik er met plezier nog een aan toe. Deze soep is net zo eenvoudig als smaakvol. Doordat er twee soorten linzen in gaan heeft hij beet, de kruiderij geeft hem pit, het geheel maakt precies de troostrijke soep waar je op hoopt als het buiten kil en koud is.
"Hoor wie klopt daar, kind'ren?" Nee, het is niet de maaltijdbezorger. Deze week maken we alles zelf, helemaal zonder pakjes en zakjes. Zoals reeds eerder organiseren we rond pakjesavond een heuse anti-pakjesweek om aan te tonen dat je populaire kant-en-klaargerechten zonder veel gedoe zelf kan maken. Op maandag maken we een pittige maïssoep met zoete aardappel en kokosmelk. Op dinsdag maken we puree van echte aardappels en op woensdag zoeken we met Karin Luiten Zweedse oorden op en maken we vegetarische pyttipanna. Op pakjesavond komt er een pumpkin mac and cheese op tafel. Op vrijdag gaan we voor tart flambée uit de Elzas en op zaterdag voor knoflook-tomatensoep, een ovenschotel van aardappel en bietjes en chocolademousse. Op zondag maken we tot slot een ontbijtcakeje met haver en banaan.
Tijdens de gure herfstdagen heb ik vaak zin in calorierijk comfort-voedsel. Deze rodekoolstrudel is hiervoor perfect: het maken is niet al te ingewikkeld, het ziet er leuk uit en zo eet je rode kool eens op een andere manier.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!