De eigenlijke ster van deze salade is de mosterd. Er zijn ontzettend veel soorten mosterd, zoals Franse, grove en fijne mosterd. Iedere streek heeft wel zijn eigen recept. Mosterd wordt in de basis gemaakt van zaden van de mosterdplant, azijn, water en zout. Daarnaast worden er bijvoorbeeld kruiden (zoals dragon) of een zoetstof (bijvoorbeeld suiker of honing) toegevoegd aan het recept. De smaak van de mosterd wordt onder andere beïnvloed door het gebruikte type mosterdzaad, hoe fijn het mosterdzaad gemalen wordt en natuurlijk welke smaakmakers er worden toegevoegd.
De zomer is officieel begonnen. We maken een aantal zomerse gerechten, maar ook gerechten die op elk moment passen. Op maandag maken we schelpjespasta met rucola-gorgonzolasaus, op dinsdag houden we het simpel met aardappels in de schil, gestoofde snijbiet en een bonensalade. Op woensdag maken we papas aliñas. Op donderdag minder zomers, maar wel veel smaak met een Vietnamese noedelsoep. Op vrijdag gaan we op de Midden-Oosterse toer met flatbread-wraps met rode paprika en limoen-muntboter. Op zaterdag wanen we ons dan weer in Griekenland met tomatenrisotto met wilde spinazie, in de oven gegaarde tomaten en feta met oregano. Op zondag bakken we een chocoladetaart die we serveren met rood zomerfruit.
Deze crumble is voor twee personen, lekker als toetje als het plots weer een keertje koud en regenachtig is. Aardbeien en rabarber zijn ongeveer tegelijk in het seizoen en maken een fijne combinatie. Aardbeien zijn van zichzelf erg zoet, en rabarber heeft iets zuurs.
De Franse schrijfster Marguerite Yourcenar was een overtuigd vegetariër. Dat getuigt haar uitspraak: "La protection de l'animal, c'est au fond le même combat que la protection de l'homme." (De bescherming van de dieren is in wezen dezelfde strijd als die voor de bescherming van de mens.) En: "Les animaux sont mes amis et je ne mange pas mes amis." (De dieren zijn mijn vrienden en ik eet mijn vrienden niet op.) Ze woonde gedurende tientallen jaren op Mount Desert Island, voor de kust van Maine. In de keuken van haar houten landhuis, Petite Plaisance genoemd, sneed haar levensgezellin Grace Frick de groenten en was Yourcenar de majestueuze kok van allerlei wereldgerechten. Eén ervan was Poolse kasja. Die wou ikzelf ook wel eens maken.
We zijn weer klaar voor een week vol lekker en gevarieerd eten. Op maandag houden we een kinderfeestje met maïsburgers en friet van zoete aardappels. Op dinsdag maken we een salade van roergebakken courgette en pijnboompitten met Griekse pasta. Op woensdag houden we het simpel met penne met champignons en spinazie. Op donderdag maken we een ovenschotel met venkel en een lekker kaaskorstje. Op vrijdag hoeven we enkel voor een voorgerecht te zorgen, daarom maken we causa limeña. Op zaterdag eten we een Belgische seitanstoofpot met bruin bier. De week sluiten we af met hangop met havermoutchocoladecrunch en gekarameliseerde banaan.
Nu we beperkt reizen kunnen, zoeken we de zomervakantie een stukje dichter bij ons eigen huis en reizen in plaats daarvan op ons bord. Het nationale dessert van Schotland heeft de weinig onthullende naam ‘cranachan’. Het blijkt een gelaagd dessert van havermout, whisky, honing, room en verse frambozen. Gelukkig zijn de frambozen weer in het seizoen.
Het boek NOSH van Esther Erwteman bevat allerlei vegetarische recepten die bij de Joodse etenswijze passen. Een van de traditionele recepten is Challa, een mooi gevlochten brood dat op de Shabbat gegeten wordt. Dit is een recept voor de traditionele Challa, met zaadjes bedekt.
Het weer kan nog wisselvallig zijn. Daarom maken we een weekmenu dat past bij de lente maar dat ook past bij het veranderlijke weer. We beginnen met een pesto met raapstelen, salie en hazelnoten. Op dinsdag eten we geroosterde aardappels, bloemkool met mornaysaus en vegaballetjes. Op woensdag maken we een curry met tomaten en kikkererwten. Donderdag en vrijdag we gaan voor de Griekse keuken met respectievelijk een vegetarische moussaka en groenterolletjes met hazelnoot en feta. Op zaterdag vieren we voor een laatste keer het aspergeseizoen met penne met witte asperges, doperwten en pecorino. Tot slot bakken we op zondag de favoriete scones van de Queen met daarbij zelfgemaakte aardbeienjam.
Orzo wordt ook wel risoni genoemd en is een gedroogde pasta van durum tarwe, die qua vorm doet denken aan rijst- of gerstkorrels. En niet alleen qua vorm, want beide namen betekenen in het Italiaans ook respectievelijk ‘gerst’ en ‘rijstvelden’. In Italië wordt deze pasta traditioneel in soepen gebruikt, maar orzo leent zich ook uitstekend voor risotto-achtige gerechten. Het voordeel van orzo ten opzichte van risottorijst is dat het sneller gaar is en minder snel klef wordt, terwijl hij alle smaken goed absorbeert en een romig mondgevoel geeft.
We zijn weer klaar voor een nieuwe week vol verrassende gerechten die vooral gebaseerd zijn op de seizoensgroenten van dit moment. We starten met een orzosalade met venkel, feta en kappertjes. Daarna maken we een pittige selderijsalade met pinda's. Op woensdag serveren we een maaltijdsalade van asperges, krieltjes en oude kaas. Op donderdag eten we pasta met tomaatjes uit de oven. Het weekend starten we met toastjes met bieten-amandelspread en edamamehummus. Op zaterdag maken we een eenvoudige curry met paneer. We sluiten af met een toetje: rabarber uit de oven, met of zonder bolletje ijs erbij.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!