De zomer duurt voort, de temperaturen zullen zelfs flink stijgen. We houden er wat rekening mee, maar toch eten we vooral waar we zin in hebben rekening houdend met de groenten en het fruit van dit seizoen. Op maandag maken we een vegetarische shoarma, op dinsdag verse sperziebonen met citroenmayonaise met daarbij aardappelpuree en kaaskroketten. Op woensdag zetten we een Indiase bloemkooltandoori op tafel. Op donderdag verwerken we de overgebleven groente in een gerecht met gnocchi. Op vrijdag aperitieven we met witte sangría en zelfgemaakte smeerseltjes. Op zaterdag mag het uitgebreid met een meloensalade met blauwe kaas en een lasagne met gegrilde groenten. Op zondag maken we tot slot een ijstaart met aardbeien.
Hummus kun je in principe maken van elk type peulvrucht, dus niet enkel van kikkererwten, al zou je het dan misschien eerder bonen- of linzenspread moeten noemen. Vandaag maken we een pittige hummus van rode linzen die we een meer uitgesproken smaak geven door limoen te gebruiken in plaats van de meer traditionele citroen. Ook kun je deze hummus zowel warm als koud eten. Warm lijkt hij wat meer op een dahl en kan hij ook dienen als bijgerecht. Koud is het meer een klassieke hummus die lekker is op een stukje brood, met rauwe groenten of als onderdeel van een mezze.
Juli en augustus zijn dit jaar gelukkig geen langgerekte hittegolf. Toch hebben we zin in zomerse gerechten. In dit weekmenu geven we ideeën die passen bij alle temperaturen, al dan niet met een kleine aanpassing. We beginnen met een pasta met romige saus met rode paprika. Daarna maken we een salade met zwartoogbonen, couscous en gebakken groenten. Op woendag wordt het steviger met een chili sin carne met quinoa. Op donderdag maken we stamppot met waterkers. Op vrijdag eten we bakabana, met of zonder nasi goreng. Op zaterdag eten we een lichte bietjessalade met geitenkaasballetjes. De week sluiten we af in zoetheid met barbieroze cupcakes met zomerfruit.
Dit gerecht oogt erg feestelijk, maar is eigenlijk het resultaat van een overschotje van groenten dat nodig op moest. Zo was er een restje gekookte aardappels, maar het was te weinig om op te bakken. Ook lag er nog een wat rimpelige aubergine in de koelkast en een paar verdwaalde trostomaten. Dit alles resulteerde uiteindelijk in onderstaand recept dat het in combinatie met de haloumi-pakketjes erg goed doet.
Deze week gaan we op culinaire staycation: We maken leuke gerechten uit alle windstreken voor een ontspannen vakantiesfeer thuis. Op maandag starten we alvast met een shashuka in een broodje. Op dinsdag gaan we een beetje retro met gevulde paprika's met gerst. Op woensdag eten we een pittige Peruaanse aardappelsalade met tomatensalade en een vegetarisch grillworstje. Op donderdag maken we een Japans getinte orzo met ziewier en pompoen. Vrijdag is Griekse dag met een uientaart met pecorino, feta en munt. Op zaterdag maken we een zomerse pasta met bospeen en romatomaatjes. De weken sluiten we af met een verfrissende meloengranité met basilicum.
Wat doe je als je per ongeluk voor je curry het blikje gecondenseerde kokosmelk hebt opengemaakt in plaats van de normale kokosmelk? Je gaat op zoek naar leuke recepten voor gecondenseerde melk. Veel vallen al af, omdat je voor karamel het hele blikje moet koken. Ik ben eigenlijk niet zo'n grote fan van karamel om daar een grote hoeveelheid van te maken. En toen vond ik het: je kan er heel makkelijk snel en romig ijs van maken. En dat zonder ijsmachine!
Het is zomervakantie, de kinderen zijn thuis. Daarom doen we extra ons best om eten te maken dat zij lekker vinden, maar wijzelf natuurlijk ook. Starten doen we met een aardappel-kaasburger tussen een hamburgerbroodje. Op dinsdag gaan we voor een simpele barbecue met tabbouleh erbij. Op woensdag maken we een stamppot met spinazie en radijsloof met daarbij selder uit de oven. Op donderdag eten we zoete-aardappelfrittata en op vrijdag maken we samen met de kinderen sushi van couscous. Op zaterdag bakken we hartige speltpannenkoekjes. De week sluiten we af met een zomerse pizza.
Ik ben een groot fan van pittige notenmixen, met de pepitamix en katjang pedis als grote favoriet. 's Avonds neem ik regelmatig een handjevol met het excuus dat ze rijk aan eiwitten zijn. Onlangs heb ik in het Palestijnse kookboek Falastin een recept voor zoete en pittige zaden en noten gevonden en na enkele keren experimenteren mijn eigen variant gecreëerd. Met pinda's en amandelen, zodat mijn man - die een notenallergie heeft - er ook van kan snoepen.
Een nieuwe week met hopelijk mooi weer, maar zonder twijfel met lekker eten. Beginnen doen we op maandag met een romige pasta met courgette en rucola uit de tuin. Op dinsdag gaan we voor snelle oosterse woknoedels met kokosmelk en tofu. Op woensdag bereiden we de Indiase klassieker chana aloo. Op donderdag eten we risotto met venkel en erwtjes. Het weekend zetten we in met een Midden-Oosterse walnotendip en Turkse linzensoep. Op zaterdag maken we het iets uitgebreider met kofta met een harissa-sinaasappelsausje en parelcouscous. De week sluiten we af in zoetheid, want op zondag maken we zelf choco-kokosijs met sinaasappel.
Soms wil je gewoon iets snels klaarmaken met ingrediënten die je in huis hebt, of met dingen die eigenlijk op moeten. Het idee voor deze gebakjes is dan ook ontstaan toen ik nog een paar plakjes ontdooid bladerdeeg had liggen na het maken van een eerder recept voor Vegatopia. Wat kan ik ermee doen? Wat heb ik verder nog in huis? In bladerdeegpizza had ik geen zin, ik had liever iets zoets dat ook weer niet mierzoet is. Daarom bedacht ik deze appel-rabarbergebakjes. Ze zijn klaar in een handomdraai en daarbij zijn ze ook nog eens puur plantaardig, afhankelijk van het type bladerdeeg dat je gebruikt. Ik gebruikte rabarbarjam, maar indien je deze niet kan vinden dan kun je ook rabarbercompote gebruiken. De appel en de fris-zure rabarber gaan erg goed samen.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!