Zondag is het Dierendag, door Wakker Dier ook omgedoopt tot "Eet Geen Dierendag". Nu eten we sowieso geen dieren en vaak genoeg vegan, maar deze week eten we volledig plantaardig. Al was het maar om er weer eens aan herinnerd te worden hoe veelzijdig de vegan keuken is. Naast wat exotischere gerechten als couscous met pittige saus, pitabroodjes en een pilao met spinazie en tomaat, eten we ook dichter bij de deur met andijviestamppot en broccolisoep. We maken de plantaardige ontbijtjes en lunches extra afwisselend en in het weekend nemen we de tijd voor een goede brunch, een spaghetti met geroosterde pompoen en walnootpesto, en een kruidige perencake.
In oktober verschijnt Linzen, het nieuwe kookboek van Joke Boon, dit keer geheel gewijd aan linzen. Wat is het verschil tussen bonen en linzen, hoe traditioneel Nederlands of Vlaams zijn linzengerechten en Jokes recepten, en zijn linzen bezig met een opmars? We vragen het Joke zelf.
We hebben de lichte zomerkost ingeruild voor meer hartige gerechten die bij het beginnende najaar passen. Het eerste gerecht van de week, tagliatelle in salieboter, past evenwel op elke dag van het jaar. Op dinsdag maken we three sister soup uit het zuiden van de Verenigde Staten. Op woensdag bereiden we een simpele fusion pasta en op donderdag eten we gestoofde prei met aardappels en vegaworst. Het weekend zetten we in met een vegetarisch kapsalon. Op zaterdag eten we kibbeh van zoete aardappel, mozzarella en zongedroogde tomaat. Tot slot bakken we op zondag oudewetse zachte wafels.
Het boek Boordevol groenten van de familie Pollan kreeg vier sterren van Hedwig. Ondanks dat het niet supervernieuwend is, is het een leuk boek vol inspiratie voor mensen met weinig kookervaring. Vandaag delen we het recept dat ze uitgeprobeerd heeft, de "Buffalo bloemkoolwings". Eenvoudig, maar lekker.
Deze week koken we een paar keer Italiaans: peterselierisotto met raapjes, polenta met kaas en olijven, en verse tortellini met pompoen en salieboter. Daarnaast maken we ook andere gerechten, zoals pittige kikkererwtensoep met rode curry, nasi kuning met zoete tempeh, en stamppot met groene selder. De week sluiten we af met een hartige tarte tatin van rode biet.
Groene paprika’s, velen zijn er niet echt dol op. Ze hebben ook wel een wat wrang en bitter smaakje wanneer je ze rauw eet. Ook gekookt hebben ze niet die lekker zoetige smaak die de rode, gele en oranje zusjes wel hebben. Toch doen groene paprika’s het in bepaalde gerechten juist erg goed, zoals in het onderstaande Mexicaanse gerecht met tomatenrijst. Je kunt als alternatief voor de linzen heel goed kidneybonen gebruiken, deze wordt veel in Mexicaanse gerechten gebruikt. Denk aan chili sin carne en de Mexicaanse bonenburrito’s.
Geen vast thema voor dit weekmenu. We maken gewoon waar we zin in hebben. Toevallig eten we wel 3 keer pasta: spaghetti met linzenbolognese, een pastasalade met courgette, paprika, munt en walnoten, en penne met oesterzwammen in een pittige roomsaus. Deze gerechten zijn zo verschillend dat het prima kan zonder saai te worden. Verder eten we nog aardappels in de schil met bloemkool en een bonensalade, een groentecurry met tofu, flespompoen en kokosmelk en een broodje met zelfgemaakte kaaskroketten. Op zondag tot slot bereiden we nog aardbeien- en stracciatella-ijs van gecondenseerde melk.
Met een lokale organisatie organiseren we ieder jaar een pannenkoekenmiddag. Sinds vorig jaar kwam er ook de vraag om vegan pannenkoeken te voorzien. Het was niet helemaal een succes door een beslag dat niet genoeg getest was en een gebrek aan planning. Dit moest beter. Voor de editie van begin dit jaar kreeg ik zelf een recept toegeschoven en de vraag om ze alvast voor te bakken om een optimale bediening te kunnen garanderen. Het recept heb ik uiteindelijk flink aangepast na een proefbaksessie. Na afloop was iedereen erg tevreden van het resultaat. Daarom hier mijn eigen versie van het recept voor jouw eigen pannenkoekenfeestje thuis.
Vegatopia gaat deze week op kamers! We maken smakelijke doch snelle recepten die geschikt zijn voor de studentenkeuken maar ook de voor alle anderen die het nu opeens extra druk hebben. Beginnen doen we met een pasta met zelfgemaakte pesto. Op dinsdag bakken we een worteltortilla, op woensdag maken we tofu met gekruide pindasaus. Op donderdag wordt het een salade van rode biet met hazelnoot en pecorino. Het weekend starten we met een pittige hummus van rode linzen. Op zaterdag bakken we helemaal zelf pizza. De weten sluiten we af met appelmoes-pannenkoeken met cranberrycompote
Bij curry denk je vaak meteen aan pittig. Maar een curry kan ook erg mild zijn, zoals deze bloemkoolcurry met als basis kokosmelk. Daardoor proef je ook de geurige saffraanrijst beter, die in de magnetron gekookt wordt! Bloemkool lijkt een typisch Nederlandse groente, maar in de Indiase keuken is bloemkool erg geliefd. Zeker in combinatie met kokos en specerijen.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!