Sambal erbij? Ja, hoor! Want deze week maken we het lekker pittig. We kiezen voor gerechten uit bijna alle hoeken van de wereld. Op maandag maken we alvast penne all'arrabiata. Op dinsdag zetten we Peruaanse aardappelsalade op tafel en op woensdag chic fastfood met pittige bloemkool-bonenburgers. Verder maken we nog een Maleisische groentecurry, een Surinaams broodje vegakip-kerrie en voor zaterdag iets uitgebreider Indiaas: pompoenkorma, Bombay aloo en geurige rijst. Op zondag maken we tot slot een tosti met zelfgemaakte pittige pindakaas en zelfgebakken volkorenbrood.
Bloemkool is een erg populaire groente, maar vaak worden de bladeren en de stronk meteen in de groenteafvalbak gegooid. En dat is zonde! Want van de stronk en bladeren kan je nog een lekkere soep maken - zeker als je er nog pastinaak bij doet. In ieder geval bewaren, die stronk!
Lange, donkere avonden die je binnen door moet brengen. In plaats van zwartgallig te worden doen we er gewoon alles aan om er het beste van te maken. Een goed humeur begint vaak met lekker eten. Daarom maken we deze week een reeks verwarmende wintergerechten die ons meteen in de juiste sfeer brengen. Op maandag maken we pasta met spinazie en briesaus, op dinsdag een mooie versie van hete bliksem. Daarna maken we Finse spinaziepannenkoeken en een venkel-champignonrisotto met saliespruitjes. Op vrijdag eten we buffalo bloemkoolwings. Op zaterdag mag het iets uitgebreider met een lichte huzarensalade, korstloze quiche met witlof en peer en ijs met warme kriekensaus. Afsluiten op zondag doen we met een Braziliaanse torta holandesa.
Ook in Nederland moeten we er nu aan geloven: de avondklok. Maar onafhankelijk daarvan nodigen de korte, donkere dagen en het koude, natte weer ook niet echt uit om 's avonds naar buiten te gaan. Om de moed er een beetje in te houden, is een hartig hapje 's avonds bij film, serie of boek extra welkom. Maar dan liefst wel zelfgemaakt, met veel smaak en zonder dooreetfactor.
Bij het selecteren van vegetarische restaurants voor onze gids lezen we sinds enkele jaren dikwijls dat er met lokale, liefst biologische, producten wordt gewerkt. Die tendens naar duurzaamheid viel ook de Rode Michelin op, die voor 2021 in België en Luxemburg tien "groene sterren" uitdeelde. Maar horen die door Michelin bekroonde adressen ook automatisch in onze Restaurantgids thuis?
Deze week doen we haasje-over tussen Aziatische gerechten en klassiekers van bij ons. We beginnen met een Aziatisch gerecht dat bij ons ook klassiek geworden is: nasi goreng. Daarna maken we gegratineerd witlof, mie met broccoli en hoisintofu en langgestoofde zuurkool. Het weekend starten we met een Aziatische lasagne met shiitake en spitskool. Op zaterdag dineren we met Mari's prei in biersaus. Op zondag sluiten we de week af met bananenbrood met gember.
Het basisprincipe van een quesadilla blijft altijd gelijk: tortilla, geraspte kaas en een andere vulling. Verder kun je eindeloos variëren. Het is van oorsprong een Mexicaans gerecht, maar versies geïnspireerd op andere keukens kunnen ook erg interessant zijn. Vandaag maken we een eenvoudige versie met slechts vier ingrediënten, die ook nog eens een kruising is met de welbekende pizza margharita. Omdat het recept lekker simpel is, kun je deze quesadilla's prima samen met de kinderen maken. Leuk als lichte lunch, als aperitiefhapje of als versnapering op een feestje.
De dagen zijn kort en donker. Dan is een verwarmende soep erg welkom. Dit recept voor peterselieroomsoep is erg klassiek en erg simpel om te maken. Deze soep maak ik eigenlijk al vrij lang wanneer ik mensen op bezoek heb. De eerste keer omdat ik niets anders in huis had, daarna omdat ze telkens weer erg in de smaak viel. Daarnaast gaat om een basisrecept waar je gemakkelijk kunt variëren.
Dit jaar zullen we ons regelmatig laten inspireren door een doordeweekse eetweek van een redacteur. Deze week eten we zoals Eelco. Op maandag makkelijke schelpjespasta met limabonen, op dinsdag een kruidige couscous met 'zeven' groenten. Woensdag houden we het Nederlands met aardappeltjes en bloemkool met een pittig papje. Donderdag spaghetti aglio, olio e peperoncino met een kruidig groentestoofje. Spruitjesstamppot met een kaasbal op vrijdag. Zaterdag tafelen we uitgebreid met chili en tortilla's en zondag lekker simpel met tagliatelle in pompoensaus.
Wat een week! Een echt nieuw jaar, want die dikke oranje sinaasappel gaat eindelijk het Witte Huis uit. Politiek is iets waar ik liever in mijn eentje van wakker lig dan de wereld met mijn mening te vervelen, maar nu heel de wereld zijn hart vasthoudt of de machtswissel vreedzaam zal verlopen, ga ik voor een keertje hardop hopen. Hopen dat haat en verdeeldheid plaats maken voor de melting pot waarin alle geuren en kleuren tot hun recht komen. Hopen op vrijheid om diep in te ademen en het rijke geurpalet op te snuiven dat het leven zo mooi maakt. Ik hoop dat het kan, ik denk dat kan. Laten we het vieren met een kleurige, geurige taart. Een hartige taart, met rode kool, al was met maar omdat een part rode kool zo’n feestelijk plaatje is. En omdat het woord rode kool naar vroeger ruikt.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!