Volgens een onderzoeksbureau weten mensen onder de veertig niet meer wat ze met bloemkool moeten doen. Ze noemden bloemkool zelfs al de vergeten groente van de toekomst. Dat bericht deed me een beetje pijn, want ik ben dol op bloemkool. Samen met spinazie was het al als kind mijn lievelingsgroente en je kunt er alle kanten mee op. Lekker met een volwassen papje, maar ook geroosterd of door de salade. Of in een ovenschotel. Daarom duiken we de komende weken het Vegatopia-archief in voor een fikse dosis bloemkool-inspiratie. We beginnen met de klassieke 'bloemkool met een papje' met mediterrane variaties.
Tijd voor een nieuw weekmenu. Maandag beginnen we heel simpel met spaghetti met ballen. Dinsdag gaan we zo verder met zoete aardappels met bechamelsaus en daarbij gemengde paddenstoelen. Daarna maken we gebakken raapsteeltjesstamppot en verse doperwtjes. Op donderdag eten we een kruidige kapucijnercurry. Vrijdag frietdag en ook pasteitjes met bloemkool en blauwe kaas. Zaterdag wanen we ons in Spanje met gazpacho en vegetarische paella. Afsluiten doen we op zondag met puur plantaardige pannenkoeken met appel en rozijnen volgens een recept van Joke Boon.
De lente is in het land: eindelijk krijgen we beter en warmer weer. Daarom koken we deze week lekker gevarieerd met seizoensgroenten. Beginnen doen we met verse spinazie met kikkererwten. Daarna maken we een kruidig bulgurstoofpotje met wortel en koolrabi. Op woensdag eten we lekker andijviestamppot en op donderdag een warme maaltijdsalade van asperges, krieltjes en oude kaas. Het weekend starten we met quesadilla's met andijvie, kastanjechampignons en blauwe kaas. Op zaterdag lunchen we met een salade van geroosterde bloemkool en citroen. Tot slot bakken we op zondag een rarbarberkruimeltaart met pecannoten.
Vorige maand hadden we het erg leuke boek Vegan JapanEasy van Tim Anderson met vijf sterren beoordeeld. Nu plaatsen we het recept voor Jackfruit Karaage, knapperig gefrituurde jackfruit. Japans eten is niet zo moelijk als je misschien denkt. Zoals Tim bij dit recept zegt: "Het is misschien moeilijk te geloven dat dit vegan is, maar het is niet moeilijk om te maken".
Okra's zijn over het algemeen wel bekend, maar toch worden ze weinig gegeten. Zo zijn er ook nog maar een handvol recepten voor okra's te vinden in het zeer uitgebreide receptenarchief van Vegatopia. Ze hebben wel de reputatie om slijmerig te zijn, maar dat kun je makkelijk vermijden door ze niet dood te koken. Daarom geven we vandaag een simpel en klassiek Indiaas recept voor okra's: bhindi masala. Het is een droge curry, dus zonder veel saus. Indien je er nog een andere curry bij wil serveren, kies dan voor eentje met wel veel saus. Dit is erg gangbaar in de Indiase keuken.
Reizen naar het buitenland wordt gelukkig beetje bij beetje weer mogelijk. Toch blijven we deze week culinair gezien lekker in Nederland. We maken vooral moderne versies van klassieke Nederlandse gerechten. Op maandag maken we een zonnige stamppot met tomaat en lente-ui met zelfgemaakte geitenkaaskroketjes. Op dinsdag eten we vegetarisch zoervleisj van linzen en op woensdag een aardappelsalade met bruine bonen en munt. Daarna gaan we verder met een hartige radijstaart en satésauskroketten. Op zaterdag dineren we met rode kool en taartjes met geitenkaas en noten. Als nagerecht eten we suikerbroodpuddinkjes met kruidenbittersaus, en roomijs met karamel. De week sluiten we af met een echte klassieker: Hollandse appeltaart.
De verse bieten zijn net ingezaaid, de tomaten verspeend. We zitten tussen winter en lente, een moment dat de Nederlandse teelt volop bladgroenten en wat vroege tuinkruiden (en radijs, asperges, rabarber!) levert. Groeiend op de koude grond laten de peulen en tuinbonen nog éven op zich wachten. Verder moeten we het doen met de restjes van de winter: pastinaak, peen, biet... De lekkerste manier om die oude wintergroenten bereiden is ze garen in de oven. Dat doen we vandaag dan ook, voor een lekker doordeweeks maaltje. En snel ook, want terwijl de groenten in de oven staan, maak je snel die couscous en heb je een lekker kwartiertje voor jezelf. O ja, en om toch de zomer vast in huis te halen hebben we de luxe dat de Mediterraanse teelt nu al ideaal is voor venkel. Vandaag een recept voor couscous dus, met geroosterde biet, venkel en wat vers geplukte kruiden.
Deze week laten we ons inspireren door de uitgebreide Franse keuken. Beginnen doen we met champignonragout met mosterd en crème fraîche. Daarna gaan we verder met een vegetarische cassoulet. Op woensdag maken we auberginesoep en linzen-venkelgratin met geitenkaas. Op donderdag eten we dan weer barigoule met Provençaalse lentegroenten. Daarna wanen we onze in een Franse bistro met soep van geroosterde knoflook, tarte tatin van uien en crème brûlée van witte chocolade. Op zaterdag maken we asperges met een mosterdvinaigrette en daarbij aardappelgratin. Afsluiten doen we met chocoladebroodjes voor bij het ontbijt en financiers voor bij de koffie.
Chinees eten vind je tegenwoordig overal ter wereld. Maar wel worden de gerechten in elk land aan naar de eigen smaak aanepast. Net als in Nederland is in Peru op deze manier een geheel eigen Chinees-Peruaanse keuken ontstaan, chifa genaamd. De bekendste gerechten zijn chaufa, gebakken rijst, en aeropuerto. Dat laatste betekent eigenlijk luchthaven in het Spaans. Waarom het gerecht zo heet, heb ik helaas niet kunnen achterhalen. Het is in wezen gebakken rijst met Chinese noedels en paar een andere constanten zoals taugé, gember, sojasaus en geroosterde sesamolie. Het is een lekker en vullend gerecht dat erg unami smaakt. Erg leuk om te maken, erg makkelijk om te variëren.
De lente is in het land! We kunnen en mogen weer buiten van de zon genieten. Dat zie je terug in wat er deze week op tafel komt: veelzijdige gerechten met lekker veel lentegroenten. We beginnen met risotto met venkel en erwtjes en gaan verder met Midden-Oosterse bloemkool met bulgur en falafel. Op woensdag bakken we hartige pannenkoeken met witte asperges. Op donderdag bakken we dan weer quiche met groene asperges, bloemkool en feta. Om het weekend te beginnen geven we bietenhummus met geitenkaas en korianderhummus bij de borrel. Op zaterdag eten we groene shakshuka met spinazie, tuinerwten en daslook. We sluiten af op zondag met preistamppot en kampersteur en als dessert aardbei-speculaas trifle.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!