Eens in de zoveel tijd heb ik zin in bietenrisotto en onlangs was het weer zo ver. Rode bieten zijn lekker, maar de bitterzoete, aardse smaak heeft toch ook een tegenhanger nodig. Daarom gebruikte ik dit keer berglinzen, kleine, ronde linzen die in bergachtige gebieden worden geteeld. Ze hebben een lekkere nootachtige smaak en blijven redelijk beetvast. De citroen en saladekaas zorgen voor frisheid en een romige textuur. Deze specifieke combinatie was zo geslaagd dat ik het recept meteen heb opgeschreven.
Omdat het deze week geen hoogzomer wordt, zetten we zeer diverse gerechten op het menu. Om een beetje een vakantiesfeer thuis te creëren, kiezen we wel meestal voor een exotische inslag. Beginnen doen we met een simpel gerecht van selder, champignons en noedels. Op dinsdag maken we een Oosters wokgerecht met broccoli, paprika en tofu. Daarna gaan we voor een flink contrast: koude bietensoep uit Litouwen. Op donderdag eten we Amerikaans-Italiaanse fettucine alfredo en op vrijdag Indische maïskoekjes. Keshi yena is dan weer ideaal voor een zaterdagavond. Op zondag tot slot bakken we een lekkere frambozentaart.
Twee keer dezelfde groente eten in één week is zeker niet saai, op voorwaarde dat je varieert met de recepten. Wat ook nog helpt is om ze niet meteen na elkaar klaar maken, maar er een dag of twee tussen laten - zolang de versheid het toelaat. Daarom gebruiken we voor dit weekmenu drie groentes twee keer. Op maandag maken we penne met paprika, kaas en een eitje en later nog tofu in zwartebonensaus met aubergine en rode paprika. We eten bloemkool met een mediteraans tintje en daarna nog een salade van bloemkool, kikkererwten en tahin-dressing. Zelfs snijbonen bereiden we op meerdere manieren: in een tajine met risottorijst en op Spaanse wijze met aardappels. Op vrijdag is er zelfgemaakte friet met daarbij gevulde tomaten met lente-ui en kaas. Tot slot bakken we op zondag nog een citroen-amandeltaart.
Bloemkool is de vergeten groente van morgen, volgens een onderzoeksbureau. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren en daarom geven we je de komende tijd een fikse dosis bloemkoolinspiratie. Na de klassieke bloemkool met een papje en mediterrane variaties halen we dit keer inspiratie uit het Midden-Oosten. Bloemkool kun je namelijk ook roosteren en de groente combineert erg goed met kikkererwten, tahin en geroosterd sesamzaad. Bijvoorbeeld als onderdeel van een salade, uit de oven, of uit pan of wok als onderdeel van een mezze-diner.
Deze week staat er comforteten dat bij een zomerse sfeer past op het menu. Op maandag maken we pasta met aubergine-tomatensaus. Op dinsdag houden we een klein kinderfeestje met Turkse linzensoep, kaas-tomaatpannenkoeken en brownies met ijs. Op woensdag eten we een pastasalade met courgette, feta en munt. Daarna gaan we verder met bakbananenburgers met satésaus. Op vrijdag halen we inspiratie uit de moestuin voor hartige koekjes van snijbiet en venkelloof met tomaten-munt-yoghurtdip. Op zaterdag serveren we een salade met krokante halloumi, geroosterde bloemkool en gegrilde avocado. Tot slot op zondag bakken we simpele aardbeientaartjes.
Niets is lekkerder dan een zomerse BBQ salade. Ze zijn eenvoudig te maken, gezond en bovendien zeer smakelijk. Daarom hebben we een heerlijk vegetarisch recept waar jij en je gasten van zullen smullen. Ook is dit recept ideaal om te maken voor wanneer je gasten hebt.
Het is mooi weer en dan hebben we zin in fris eten. Toch wisselen we nog een beetje af tussen zomerse gerechten en gerechten die op elke dag passen. Op maandag maken we alvast een simpele pasta met spinazie en paddenstoelen. Op dinsdag eten we brochette van quinoa met een salade van radicchio, wortel en halloumi. Daarna maken we twee keer een gerecht van Helen: een frisse koolsalade met druiven en daarbij gebakken aardappels, gevolgd door een groenten-ovenschotel met venkel. Op vrijdag zetten we het weekend in met Zuid-Indiase dosa's met een vulling van aardappel en rode biet. 's Anderdaags houden we dan weer een barbecue in Indiase stijl met spinazie-paneerburgertjes met muntyoghurt. Afsluiten doen we in zoetheid op zondag met een aardbei-rabarbercrumble.
Door de politieke actualiteit komt de rijke cultuur van het Palestijnse volk bijna niet ter sprake. Net zoals de andere landen van het Midden-Oosten heeft Palestina een uitgebreide eetcultuur met ook een aantal interessante vegetarische gerechten. Hoog tijd voor een recept dus. Daarom geven we nu het recept voor koosa ma laban, een aromatische courgettedip. Je kunt het zien als de courgettetegenhanger van baba ganoush. Voor deze courgettedip zijn er tal van verschillende versies. Omdat het nu erg mooi weer is, kiezen we voor een frisse variant met Griekse yoghurt en verse munt. De kooktijd duurt iets langer, maar eigenlijk is het erg gemakkelijk om klaar te maken. Lekker bij de mezze met geroosterde groente of op een stukje brood.
Deze week geen recepten uit het archief van Vegatopia. In plaats daarvan geven we recepten van andere Nederlandstalige kookblogs die, net zoals wij, leuke recepten maken volgens eigen ingeving, zonder vreemde gezondheidsclaims. Het wordt een weekmenu vol culinaire passie van vegetarische, veganistische en flexitarische receptenmakers. We beginnen met gnocchi met paddenstoelen, paksoi en sojasaus. Op dinsdag eten we een makkelijke lasagne met courgette en gele paprika. Op woensdag maken we risotto met gebakken asperges, romatomaatjes en paddenstoelen. Daarna gaan we voor lekker kruidig met rode bietencurry. Op vrijdag zetten we de barbecue aan voor tempehspiesjes met satésaus. Het hoofdgerecht op zaterdag is een aspergeschotel met tahin. Het dessert wordt een yoghurt-toetje met vlaaifruit. Tot slot wordt zondag Hedwigdag met twee recepten van haar hand: geroosterd brood met ricotta en verse aardbeien en quesadilla’s met prei en kruidenroomkaas.
Ik speelde al een tijd met het idee om een versie van mac & cheese te maken met orzo. Maar hoe pak je zoiets aan? Het gerecht mag niet te droog en ook niet te zwaar zijn. Op het internet vind je wel een paar recepten maar die heb ik uiteindelijk links laten liggen. Het basisrecept voor mac & cheese heb ik ook laten vallen en ik heb in plaats daarvan het basisrecept voor risotto als uitgangspunt genomen. Na drie pogingen was het recept precies goed en daarom deel ik het nu met jullie. Toch heb ik zin om er nog verder mee te gaan experimenteren, omdat het een erg leuk gerecht is om te bereiden. Lekker als hoofdgerecht met een simpel groentegerecht erbij.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!